to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 08.12.2022

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στη Βουλή: Όποιος ασελγεί στη δημοκρατία, θα κληθεί σύντομα να λογοδοτήσει

«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην πρωτολογία του στα ψεύδη και τις επιθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποδόμησε σημείο προς σημείο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης (βίντεο)


(φωτ. Eurokinissi)

Με  σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ,  ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε και σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

«Κάνατε την εθνική ασφάλεια οικογενειακή υπόθεση»

«Όλα αυτά εσείς, όχι κάποιος τρίτος κ. Μητσοτάκη τα αποφασίσατε» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μετέτρεψε την εθνική ασφάλεια σε οικογενειακή υπόθεση, ενώ τον κάλεσε να απαντήσει εάν εξαπατήθηκε από τον ανιψιό του. «Εσείς δεν είπατε ότι τον αποπέμψατε, φορτώνοντάς του την ευθύνη; Ο ίδιος στην Θεσμών και Διαφάνειας είπε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι παραιτήθηκε και τον παρακαλούσατε να μείνει. Θα μας πείτε ποια είναι η αλήθεια; Φέρτε εδώ τα πρακτικά, να τελειώσει το παιχνίδι με τους θεσμούς» τόνισε.

«Είστε τελικά εξαπατημένος και παραπλανημένος από το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είναι ανεπαρκής, αν είστε ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της πληγής στη Δημοκρατία είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Γιατί δεν έχετε μυνήσει αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις εδώ και 4 μήνες, αφού είναι συκοφάντες;» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν είναι ψευδές ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς, άλλα πολιτικά πρόσωπα, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ευρωβουλευτές και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. «Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος. Δεν μπορείτε να καθίσετε ούτε μία μέρα» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, που είναι υπό συζήτηση. «Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να ανακαλύψετε τα θεσμικά κενά; Δεν έχουν διασύρει τα θεσμικά κενά τη δημοκρατία μας, ήταν η πολιτική σας απόφαση» τόνισε.

«Αφήστε την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα» είπε για τις παρακολουθήσεις. «Οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων, με αυτόν τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα» σημείωσε. «Γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ΠΚ; Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα αδικήματα. Πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τον ΠΚ για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τα αδικήματα» συνέχισε.

«Η επιλογή σας να χρησιμοποιήσετε τα αθλιότερα μέσα, δεν ήταν ατύχημα. Ήταν σύστημα διακυβέρνησης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπόρεσε να αντέξει τον στενό κορσέ – όπως είπε – των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου. «Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους. Κάντε λάθος αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχτεί αυτή την εκτροπή» σημείωσε. «Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες και στο σώμα τας, σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει» κατέληξε με νόημα.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος. Επί ενάμιση μήνα ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε από αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αρνήθηκε να έρθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ενοχή του και τη δειλία του. Και σήμερα που εμφανίζεται σε αυτό εδώ το Βήμα, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος.

Κύριε Μητσοτάκη, πρέπει να έχετε επίγνωση των δυσκολιών που έχετε να αντιμετωπίσετε, γι’ αυτό σήμερα είχατε μια αξιοθρήνητη παρουσία. Γιατί πραγματικά αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ δεν είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, δεν είναι ότι δεν είχατε το θάρρος να έρθετε και να απαντήσετε με στοιχεία, είναι το γεγονός ότι ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, έρχονται και σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια, τη δημοκρατία και την παράταξή σας.

Λοιπόν, ναι, κύριε Μητσοτάκη, οι «σταγόνες» που νιώθετε δεν είναι η βροχή, δεν βρέχει. Είναι από την παράταξή σας, όχι μονάχα από την ελληνική κοινωνία. Επειδή, όμως, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να τελειώσει και το «κρυφτούλι» και τα παιχνίδια με τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κρυφτήκατε πέντε εβδομάδες από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Κρυφτήκατε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν σας κάλεσε η αρμόδια Επιτροπή να τοποθετηθείτε κι εσείς ήσασταν αλλού, προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να μην δώσετε απαντήσεις. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να κρύψετε τα ίχνη σας, να τα καλύψετε. Τα ίχνη, όμως, δεν κρύβονται, όπως και η σφραγίδα της συγκάλυψης που επιχειρείτε να βάλετε παντού δεν κρύβεται. Γιατί, προσέξτε, ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη που να δηλώνει την ενοχή σας, την ενοχή σας την δηλώνουν οι πράξεις σας οι ίδιες εδώ και τέσσερις μήνες, από τον Αύγουστο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις σε σχέση με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, πολιτικών σας αντιπάλων, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις υπουργών, παρακολουθήσεις δικαστικών, παρακολουθήσεις επιχειρηματιών, παρακολουθήσεις ακόμα και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και έρχομαι να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, πριν πάμε στα στοιχεία και τις αποδείξεις -μην βιάζεστε-, για να δούμε τα ίχνη για την επιχείρηση συγκάλυψης που αποδεικνύει την ενοχή σας: Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να αλλάξει αυτό που ίσχυε από τη μεταπολίτευση και μετά και να αναλάβει την ευθύνη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο δικό του γραφείο, στο πρωθυπουργικό Γραφείο; Ποιος; Εγώ το έκανα αυτό; Ο κ. Σαμαράς το έκανε αυτό; Ο κ. Καραμανλής το έκανε αυτό; Ο κ. Σημίτης το έκανε αυτό; Ο κ. Παπανδρέου το έκανε αυτό; Ποιος πρωθυπουργός το έκανε αυτό; Ποιος; Και έχετε το θράσος εδώ να αφήνετε και υπονοούμενα για δημοσιογράφους.

Ποιος ήταν αυτός ο πρωθυπουργός που με το που ανέλαβε έσπευσε να διορίσει επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών –και να τη μετατρέψει από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων- έναν άνθρωπο ο οποίος δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος; Εγώ ήμουν αυτός; Οι πρώην πρωθυπουργοί, όλοι όσοι πέρασαν από αυτά εδώ τα έδρανα; Ποιος; Και ποιος έσπευσε να αλλάξει τον νόμο, προκειμένου να βάλει τον κολλητό του άνθρωπο σε αυτή τη θέση;

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και προσέξτε. Πότε; Όλως τυχαίως, δέκα μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα Βλάχου της ΕΥΠ σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου, κυρίου Κουκάκη. Ποιος το έκανε αυτό; Εσείς.

Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος ήταν αυτός που παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο τον οποίο δικαιούται και οφείλει να ασκεί, με βάση το Σύνταγμα, προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που οδήγησε τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, τον κ. Ράμμο, να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την Αρχή; Ποιος ήταν αυτός;

Ποιος ήταν αυτός που επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη αυτά που απειλούσαν δημόσια με δηλώσεις τους με δεκαετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν αυτό το απόρρητο και πουν την αλήθεια;

Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Το Βήμα, κύριε Μητσοτάκη, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator, το παράνομο λογισμικό, για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος αρνείται να δώσει τα ονόματα;

Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει, όπως επανειλημμένως έχω δηλώσει και σας έχω προκαλέσει, τη συνδρομή της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου, της ΑΔΑΕ, προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους; Διότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες εγγυήσεις για τη θεσμική λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ώστε να αποκαλυφθεί, κύριε Μητσοτάκη, αν όλα αυτά είναι μυθεύματα, αν όλα αυτά είναι, όπως είπατε, ένα σίριαλ κατασκευών ή εάν υπάρχει αλήθεια σε αυτές τις αποκαλύψεις. Ποιος λοιπόν αρνήθηκε; Οι δικοί σας υπουργοί ήταν.

Γιατί δεν πήγατε μαζί με τους υπουργούς αυτούς στους παρόχους εσείς λοιπόν, που είστε «καθαρός ουρανός που δεν φοβάται αστραπές», να πείτε ότι, ορίστε, ζητάμε να ελεγχθεί αν τηρήθηκαν αρχεία -που τηρούνται, υποχρεωμένοι είναι να τηρούν αρχεία- αν υπάρχουν τα κινητά τους τηλέφωνα επισυνδεδεμένα; Όχι από κάποιο παράνομο λογισμικό. Από την Εθνική Υπηρεσία της οποίας ήσασταν εσείς επικεφαλής. Εσείς ο ίδιος είχατε τη θεσμική ευθύνη στο Γραφείο το πρωθυπουργικό.

Όλα αυτά εσείς, όχι κάποιος τρίτος, κύριε Μητσοτάκη, τα αποφασίσατε. Και τι δείχνουν όλες αυτές οι αποφάσεις; Δείχνουν άραγε έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν ήξερε τίποτα; Δείχνουν έναν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιόν άραγε εξαπατηθήκατε; Από ποιον; Από τον ανιψιό σας, που τον είχατε ορίσει ως βοηθό εκπλήρωσης στον έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διότι φαίνεται ότι στο δικό σας το μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μια οικογενειακή υπόθεση;

Εσείς δεν είσαστε που δηλώσατε με συνέντευξή σας στους Sunday Times, αν δεν κάνω λάθος, ότι αποπέμψατε τον ανιψιό σας φορτώνοντάς του την ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Ο ίδιος, όμως, ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως και ότι εσείς τον παρακαλάγατε να μείνει, αλλά αυτός έφυγε. Είναι έτσι ή δεν είναι; Ποια είναι η αλήθεια; Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε ποια είναι η αλήθεια; Δεν το είπατε αυτό;

Α, δεν το είπε αυτό. Α, μάλιστα δεν το είπε αυτό. Τα Πρακτικά! Φέρτε εδώ τα Πρακτικά, να τελειώσει εδώ αυτό το «παιχνιδάκι» με τους θεσμούς. Θα τελειώσει, κύριοι, αυτό το «παιχνιδάκι» με τους θεσμούς, το να κρύβεστε. Ντροπή σας!

Ας μας πει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η αλήθεια. Ας μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κι εμείς ποια είναι η αλήθεια. Ας μας βοηθήσετε. Φέρτε και τα Πρακτικά. Εδώ είναι ο πρωθυπουργός, ας πει την αλήθεια επιτέλους, ποια είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι, κύριε Μητσοτάκη, ότι είστε τελικά ένας εξαπατημένος, ένας παραπλανημένος πρωθυπουργός, εξαπατημένος από τον ίδιο σας τον ανιψιό, το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός; Διαλέξτε, ένα από τα δύο συμβαίνει.

Αν είστε παραπλανημένος, είστε ανεπαρκής γι’ αυτήν τη θέση. Αν, όμως, είστε ο ιθύνων νους, ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της βαθιάς πληγής στο σώμα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στον τόπο μας από τη μεταπολίτευση και μετά, τότε είστε ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός.

Και αλήθεια δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για εσάς να πιστέψουμε. Ήρθατε σήμερα μετά από σαράντα ολόκληρες μέρες κρυφτό για να εμφανίσετε σχεδόν τον εαυτό σας ως θύμα. Είστε θύμα! Εμείς ήμασταν αυτοί που σας παρακολουθούσαμε -αυτό μας είπατε περίπου- και να ζητήσετε και τα ρέστα από πάνω. Αντί να δώσετε απαντήσεις, κρύβατε τα ίχνη σας και μας παρουσιάζατε ως θύμα. «Πώς είναι δυνατόν να περνάει από το μυαλό μας ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», είναι το βασικό σας επιχείρημα. Είστε θύμα και όχι θύτης, θύμα συκοφαντικών επιθέσεων, θύμα μυθευμάτων και σκευωρίας. Γιατί; Γιατί λέτε ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αποκαλύπτουν εδώ και τέσσερις μήνες τη λειτουργία και το εύρος αυτού του παρακρατικού μηχανισμού με κέντρο το γραφείο σας, δεν έχουν και δεν δείχνουν, λέτε, αποδείξεις. Μάλιστα.

Απαντήστε μου τότε σε κάτι πολύ απλό, κύριε Μητσοτάκη. Αυτούς τους «άθλιους» δημοσιογράφους που σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου και τη δημοκρατία και το πολίτευμα στον βούρκο -και δεν είναι ένας, οι  αποκαλύψεις ήταν στο Βήμα, στα Νέα, στο Inside Story, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην εφημερίδα Documento- γιατί δεν τους έχετε μηνύσει, κύριε Μητσοτάκη; Κάντε τους μια μήνυση. Κάντε τους μια μήνυση!

Εσείς; Όχι εσείς. Αυτοί για τους οποίους διαρκώς αναδεικνύονται στοιχεία. Γιατί; Γιατί δεν κάνετε μια μήνυση; Γιατί; Έχετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Αφού είναι συκοφάντες, αφού είναι άθλιοι, αφού όλα όσα λένε είναι ψευδή, αφού είναι αυτοί οι οποίοι σέρνουν τη χώρα και την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο, γιατί δεν τους μηνύετε; Δεν έχετε απάντηση. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι απόδειξη της ενοχής σας;

Να σας πω τι άλλο είναι. Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες, την ίδια στιγμή που δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε και από πάνω, ότι αν προσκομίσουν στοιχεία θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή. Αυτό κάνετε. Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε και ταυτόχρονα ζητάτε τις αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε.

Οφείλετε, όμως, να αναγνωρίσετε, κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας -ακούστηκε ένα «αχ», κατανοώ τη δυσκολία στην οποία βρίσκεστε.

Οφείλετε να κατανοήσετε και εσείς -και όσοι μας παρακολουθούν και κυρίως ο κύριος πρωθυπουργός, ο οποίος αυτοπαρουσιάστηκε στην πολιτική ζωή της χώρας ως φιλελεύθερος πολιτικός- αφού είστε φιλελεύθεροι, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, σε όλες, η δημοσιογραφική έρευνα που ασκεί έλεγχο στην εξουσία συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις. Αυτή είναι η δουλειά της, παντού στον κόσμο. Από εκεί και πέρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη και οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρχές.

Αφού συμφωνούμε, λοιπόν, απόλυτα, αφήστε αυτήν τη διαρκή καραμέλα για τις αποδείξεις, αφήστε τους εκβιασμούς και τις απειλές και σταματήστε να εμποδίζετε με κάθε τρόπο να βγει η αλήθεια στο φως. Αν όπως λέτε είστε αθώος, κύριε Μητσοτάκη, ιδού η Ρόδος.

Εγώ λοιπόν, κυρία Πιπιλή, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή επιτέλους, εφόσον σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο. Κάντε τους μήνυση.

Εγώ δεν αντιδικώ με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι τον πυρήνα των απόψεων που ακούστηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εγώ τον υιοθετώ, κύριε Μητσοτάκη. Ποιος είπε τη φράση «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου»; Δεν την είπα εγώ. Την είπε ο κ. Καραμανλής.

Ποιος είπε τη φράση χθες «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις -άραγε δεν έχουν δοθεί- χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία»; Την είπε χθες ο κ. Σαμαράς, δεν την είπα εγώ. Λυπάμαι. Δεν τα είπα εγώ αυτά.

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, κύριε Μητσοτάκη. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή και κράτησαν εξ αυτού του λόγου το στόμα τους κλειστό.

Αν είστε αθώος, συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι. Ελάτε να πάμε μαζί με όσους κατηγορούνται στους παρόχους, που είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τα στοιχεία. Δώστε, αν είστε αθώος, στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Ψηφίστε, αν είστε αθώος, σήμερα με τον νόμο που κατεβάζετε μία τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο, τώρα, όχι μετά από τρία χρόνια. Ιδού η Ρόδος. Θα το κάνετε;

Χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απηύθυναν ένα αίτημα στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που τόσο πολύ επικαλείστε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τον νόμο ως πολιτικός αρχηγός, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Όλος ο ελληνικός λαός θα έλεγα ότι έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτήν την κίνηση που έκανα εγώ χθες, κύριε Μητσοτάκη, θα την επικροτήσετε ή θα κρυφτείτε και πάλι πίσω από το απόρρητο, πίσω από δήθεν εθνικούς λόγους, πίσω από νομικίστικα προσχήματα. Γιατί διαβάζω από χθες το βράδυ διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και σημερινά πρωτοσέλιδα από φιλικές προς εσάς εφημερίδες ότι εκτροπή αποτελεί όχι το να κρύψετε ξεδιάντροπα την αλήθεια, αλλά το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Αυτό γράφουν τα πρωτοσέλιδα. Και θα ήθελα ξεκάθαρα να μας πείτε ποια είναι η άποψή σας: Να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι; Θα ήθελα μια απάντηση. Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να δώσετε μια καθαρή απάντηση στον ελληνικό λαό και εδώ ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.


Μιλήσατε περίπου τριάντα οκτώ λεπτά, αλλά μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και από σαράντα και πλέον μέρες απουσίας σας από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα περίμενε κανείς, ιδίως όταν έχουν προκύψει αποκαλύψεις που αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας –προσέξτε, αφήστε όλα τα άλλα, τουλάχιστον αυτό- να αναλάβετε το θάρρος ως πρωθυπουργός της χώρας και να πείτε ένα ξεκάθαρο: «Όλα αυτά και κυρίως ότι επί των ημερών σας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε υπουργούς και αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων είναι απολύτως ψευδή». Περιμένω να το πείτε, κύριε Μητσοτάκη. Όχι γενικά και αόριστα. «Εβδομαδιαίο σίριαλ», «κανένα στοιχείο», «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», «είναι τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα». Ωραίες είναι αυτές οι φράσεις. Όμως εγώ περιμένω σήμερα να μας πείτε ξεκάθαρα: παρακολουθούσε η ΕΥΠ με μόνιμη επισήμανση πέραν του κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της δικής σας κυβέρνησης, ναι ή όχι;

Ξέρετε, σε αυτή την απάντηση δεν χωράει τρίτο. Άντε να πείτε και ένα «δεν ξέρω». Το καταλαβαίνω. Μπορείτε να πείτε «δεν ξέρω». Ναι, όχι, δεν ξέρω. Καθαρά  όμως. Καθαρά. Εδώ. Στον ελληνικό λαό μιλάτε σήμερα, όχι σε μένα. Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές, τον κ. Κύρτσο, την κ. Καϊλή; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Χρωστάτε μία καθαρή απάντηση σε αυτό.

Κυρία Πιπιλή, σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή τη δυνατότητα. Εμείς όλες τις απαντήσεις, ακριβώς επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, τις έχουμε δώσει δημόσια. Όλα όσα έγιναν επί των ημερών μας υπάρχουν στα αρχεία των Εισαγγελέων, της Εισαγγελίας Εφετών, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, των παρόχων και της ΑΔΑΕ. Σε πέντε μεριές. Πηγαίνετε να τα βρείτε. Σε πέντε μεριές.

Εμείς δεν επικαλεστήκαμε ποτέ το απόρρητο. Ποτέ δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο για να κρύψουμε τις ανομίες μας γιατί εμείς λειτουργήσαμε θεσμικά και με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον. Δεν κάναμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τσιφλίκι μας. Δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση, κυρία Πιπιλή. Καταλάβατε; Καταλάβατε; Πηγαίνετε να βρείτε όλα τα στοιχεία. Όλα.

Όμως, κύριε Μητσοτάκη, επαναλαμβάνω σε εσάς το ερώτημα και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ, όπως έκανε με τον κ. Ανδρουλάκη –που παραδεχθήκατε ότι ήταν νόμιμο αλλά ήταν λάθος κι αν το γνωρίζατε δεν θα το επιτρέπατε- να συνέβη το ίδιο και με τον κ. Χατζηδάκη; Υπάρχει περίπτωση να συνέβη και με τον κ. Φλώρο; Απαντήστε μου.

Κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη. Ελπίζω η απάντηση να είναι αυτή που προσδοκούμε όλοι. Η απάντηση να είναι «όχι». Δεν υπάρχει περίπτωση. Περιμένω να την ακούσω καθαρά όμως από εσάς. Αν η απάντηση είναι «όχι», λοιπόν, σας ζητώ και σας το λέω προκαταβολικά όταν ανεβείτε σ’ αυτό το Βήμα, θα πρέπει να δεσμευθείτε και για κάτι ακόμα εδώ ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού. Ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες και θα παραιτηθείτε. Δεν θα μείνετε ούτε μια μέρα. Ούτε μια μέρα. Αν αποδειχθεί το αντίθετο δεν θα καθίσετε ούτε μια μέρα στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή. Αν αποδειχθεί το αντίθετο.

Αυτό σας ζητώ να δεσμευθείτε καθαρά σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Δεν ζητώ κάτι παράλογο. Ζητώ το αυτονόητο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αφού είστε και φιλελεύθεροι και φιλοευρωπαίοι, αποδείξτε το.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ρόλος των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο ρόλος του αρχηγού της Αντιπολίτευσης, δεν είναι ούτε να παριστάνει τον ντετέκτιβ, ούτε τον δικαστή. Ο ρόλος μας είναι θεσμικός. Και σε ό,τι με αφορά, δεν θα ξεφύγω ούτε κεραία απ’ αυτόν το θεσμικό ρόλο. Αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή είναι υποχρέωσή μου ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: θεσμικά να ζητάω απαντήσεις. Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε ως το τέλος για να τις αναδείξουμε. Για να θυμηθώ τη φράση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού, ενός μεγάλου κοινοβουλευτικού άντρα της Αριστεράς «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Αυτό θα κάνουμε. Και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Είτε το θέλετε, είτε όχι.

Με τη Δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια δεν θα παίζουμε. Τελεία, παράγραφος. Αν μας λέτε την αλήθεια ή μας λέτε ψέματα ο χρόνος πολύ σύντομα θα το αποδείξει. Αλλά βεβαίως, αν όπως λέτε, είναι όλα ψέματα και κατασκευές, το κρίσιμο ερώτημα το οποίο σας απηύθυνα -και ζητώ μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό- είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα τους διαρροείς των ψευδών ειδήσεων.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο. Σαράντα μέρες αποφεύγατε να έρθετε και ήρθατε σήμερα δήθεν για να θεραπεύσετε τα θεσμικά κενά στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και αναρωτιέμαι. Τρεισήμισι χρόνια τώρα δεν τα είχατε ανακαλύψει αυτά τα θεσμικά κενά; Έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι ακούτε τη μισή Ελλάδα για να μας πείτε ότι υπάρχουν θεσμικά κενά;

Προσέξτε. Αυτό που κάνετε είναι προπέτασμα καπνού μπροστά στην αλήθεια που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των καθεστωτικών σας πρακτικών. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν τα θεσμικά κενά αυτά που έχουν σήμερα διασύρει την ίδια τη Δημοκρατία μας. Ήταν η πολιτική σας απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα διακυβέρνησης πέρα και έξω από τα στενά όρια μιας δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα, που σημειωτέον έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα, από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και τις καθ’ ύλην αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μία αντισυνταγματική εκτροπή, που πλήττει ευθέως τα θεμέλια του πολιτεύματος. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ήταν απολύτως επαρκές, ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραβιάσεις του νόμου και του Συντάγματος. Δεν μιλάμε για κάποια διοικητική αστοχία στο πλαίσιο μιας νομοθετικής ασάφειας. Μιλάμε για μία συνθήκη όπου έχει παραβιαστεί και μάλιστα βάναυσα, το ίδιο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της Κυβέρνησης.

Καμία ασάφεια νομοθετική δεν οδήγησε στην επιλογή σας να παρακολουθήσετε μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο, τον κ. Κουκάκη. Μιλώ για αυτούς που τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχετε παραδεχθεί δημοσίως ότι παρακολουθούσατε. Καμία ασάφεια δεν οδήγησε στην παρακολούθησή τους. Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Ευσταθούσε; Προφανώς και όχι διότι πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο πολιτικός αρχηγός του τρίτου κόμματος. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν μας τον είπατε ποτέ. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει, η παρακολούθηση του ήταν παράνομη, κύριε Μητσοτάκη. Δεν ήταν κάτι νόμιμο που «ήταν λάθος κι αν το ήξερα δεν θα το επέτρεπα». Ήταν παράνομη πράξη. Τελεία.

Ομοίως και για την υπόθεση του Predator. Επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στο Predator να λειτουργεί στην Ελλάδα είτε από ιδιώτες, είτε από κυβερνητικές υπηρεσίες; Φυσικά όχι, είναι η απάντηση. Διότι η πράξη της παρακολούθησης συρρέει πραγματικά με σειρά άλλων ποινικών αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συνεπάγεται ποινές κάθειρξης. Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα.

Διαρκώς διαβάζετε όπως σας αρέσει τους ποινικούς κώδικες για να φτιάξετε ένα αφήγημα. Διαβάστε, λοιπόν, το άρθρο 292 παράγραφος 4 του ποινικού κώδικα για όσους έχουν θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του πολιτεύματος. Διαβάστε την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου που ποινικοποιεί τη διάθεση στο εμπόριο και την προσφορά υπηρεσιών σχετικά με την εγκατάσταση τέτοιων λογισμικών.

Και μην αμφιβάλλετε καθόλου όταν έρθει η ώρα της πραγματικής απόδοσης των ευθυνών -γιατί θα έρθει- οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι -εξαιτίας αυτού του ποινικού κώδικα- με σειρά κακουργημάτων.

Το θέμα, λοιπόν, είναι γιατί στήνετε αυτό το αφήγημα για τον ποινικό κώδικα ότι, δήθεν, έκανε το κακούργημα, πλημμέλημα; Η εξήγηση που δίνω είναι απλή: Γιατί λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν τα εγκλήματα. Γι’ αυτό. Και το κυριότερο: Διότι επιχειρείτε και πάλι να επηρεάσετε τη δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα.

Κύριε Μητσοτάκη, πιστέψτε με, δεν αλλάξαμε τους ποινικούς κώδικες για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε τώρα τα εγκλήματα των παρακολουθήσεων, που οδηγήσατε σε αυτήν την πρωτοφανή εκτροπή από τα δημοκρατικά δεδομένα. Όχι, δεν έγινε γι’ αυτό.

Και για να τελειώσει αυτή η καραμέλα, κύριε Μητσοτάκη, αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν αποτελεί ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η παραγωγή των κωδίκων, αλλά μιας μεγάλης ομάδας επιστημόνων, μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, επιστημόνων κύρους, τους οποίους σας προκαλώ να τους αμφισβητήσετε ευθέως.

Σας προκαλώ, λοιπόν, σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, απέναντι στους καθηγητές ποινικού δικαίου, σε όλους τους έγκριτους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτήν τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να βγείτε και να πείτε ότι έφτιαξαν αυτούς τους ποινικούς κώδικες για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες σας, οι οποίοι διέπραξαν τις παρακολουθήσεις. Μα, πόσο γελοία θα γίνουν τελικά τα επιχειρήματά σας και πόσο αξιοθρήνητη θα γίνει η παρουσία σας σε αυτό εδώ το Βήμα για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα!

Πάμε παρακάτω, διότι τα ίδια ισχύουν σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και για το περίφημο απόρρητο που αντιτάξατε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι θέμα ανεπάρκειας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου; Ή είναι θέμα πολιτικής βούλησης που παραβιάζει και εξακολουθεί να παραβιάζει το Σύνταγμα; Το θεσμικό κενό ήταν αυτό που έκρυψε μάρτυρες από τη διαδικασία ή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Ο ανατριχιαστικός ισχυρισμός της εισαγγελέως, κυρίας Βλάχου, ότι θα μπορούσε με μόνη τη δική της -κατά την άποψή της ανέλεγκτη κρίση, έτσι είπε «είναι ανέλεγκτη η κρίση μου»- να υπογραφεί ακόμα και για την παρακολούθηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτός ο ανατριχιαστικός ισχυρισμός που θυμίζει άλλες εποχές, είναι αλήθεια προϊόν ανεπάρκειας του σημερινού θεσμικού πλαισίου ή αποτελεί μια ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος που είναι, προφανώς, παράδοξη και προφανέστατα παράνομη;

Ποιο είναι ακριβώς το θεσμικό κενό, το οποίο οδήγησε το διοικητή της ΕΥΠ -όχι τον Κοντολέοντα, αλλά το σημερινό, τον κ. Δεμίρη- να πει στην ΑΔΑΕ, δηλαδή στο κατά το Σύνταγμα ελεγκτικό του όργανο, «αρνούμαι να συνεργαστώ μαζί σου και δεν σου δίνω καμία πληροφορία, διότι δεσμεύομαι από το απόρρητο»; Από ποιο, αλήθεια, μέρος του νομικού ισχύοντος πλαισίου ισχύει αυτό που έγινε;

Κοιτάξτε τώρα, επειδή είμαι μηχανικός -δεν είμαι νομικός, το γνωρίζετε- μπορώ λοιπόν ως μηχανικός να διακρίνω ότι άλλο είναι τα θεμέλια και άλλο η ανωδομή. Άλλο το Σύνταγμα και άλλο οι νόμοι. Η λειτουργία της ΑΔΑΕ, λοιπόν, ορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Αφήστε, λοιπόν, τις αστειότητες. Αφήστε τις αστειότητες!

Θέλετε, όμως, να μιλήσουμε για το πραγματικό πρόβλημα; Πραγματικό πρόβλημα θεσμικό είναι αυτό που εσείς δημιουργήσατε με την τροπολογία σας για να καλύψετε την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, με την κατάργηση της δυνατότητας του θιγόμενου της παρακολούθησης να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την υπόθεσή του.

Και μόνο αυτή η τροπολογία, κύριε Μητσοτάκη, που εσείς, προφανώς, γνωρίζατε γιατί εσείς δίνατε τις εντολές, επιτελικό κράτος γαρ. Αλλά και επιτελικό κράτος να μην είχατε, ο πρωθυπουργός δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει τι νομοθετεί. Και μόνο αυτό ως στοιχείο από ολόκληρη την υπόθεση, θα αποκαλούσα ψευδή μάρτυρα της ενοχής σας. Το ότι θελήσατε, δηλαδή, από νωρίς να τύφλωσε την αρμόδια κατά το Σύνταγμα Ανεξάρτητη Αρχή και όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτό και μόνο δείχνει το δόλο σας.

Τι αλλάζετε, όμως, τώρα σχετικά με το ζήτημα της ενημέρωσης της ΑΔΑΕ; Αφού ακυρώσατε τη δυνατότητα της Αρχής να ενημερώνει τους θιγόμενους, καταργώντας το δικαίωμα του θιγόμενου να ενημερώνεται, τώρα για τα μάτια του κόσμου το επαναφέρετε αλλά βάζοντας χρονικό όριο τριών ετών από το τέλος της παρακολούθησης.

Και ποιος θα τους ενημερώνει τότε, μετά από τρία χρόνια; Όχι η ΑΔΑΕ, αλλά μια τριμελής επιτροπή όπου η ΑΔΑΕ θα παίζει τον ρόλο μιας αδύναμης μειοψηφίας. Η Αρχή η οποία από το Σύνταγμα και το άρθρο 19 έχει εξουσία και αρμοδιότητά της είναι να ελέγχει την ΕΥΠ -τις διαδικασίες και τις πράξεις της- θα εξαρτάται από άλλα δύο μέλη που θα είναι οι δύο εισαγγελείς που διέταξαν την άρση του απορρήτου, όχι από κάποιους άλλους εισαγγελείς… Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι διέταξαν είναι δυνατόν να βγουν μετά και να πουν ότι «κακώς τη διατάξαμε»;

Άρα, αυτό το οποίο κάνετε είναι θεσμικά να θωρακίζετε τη διαδικασία ώστε να μην ελέγχονται από την ΑΔΑΕ οι αποφάσεις των εισαγγελέων και προφανώς της ΕΥΠ. Αυτό κάνετε. Αυτό κάνετε! Είναι μια φοβερή σύλληψη.

Πρόκειται για την πιο ξεδιάντροπη φωτογραφική ρύθμιση μπας και καταφέρετε να θάψετε το σημερινό σκάνδαλο των υποκλοπών, πετώντας τη διαλεύκανση στο χρόνο -μετά από τρία χρόνια- και περιορίζοντας την Ανεξάρτητη Αρχή, που κατά το Σύνταγμα έχει την ευθύνη, σε διακοσμητικό ρόλο.

Στο μεταξύ, στους έξι μήνες τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, τα στοιχεία, θα έχουν διαγραφεί. Γι’ αυτό και ορίζεται ότι η ενημέρωση θα είναι μόνο ένα «ναι» ή ένα «όχι», χωρίς καμία αναφορά στους λόγους της παρακολούθησης. Αυτό, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ενημέρωση. Αυτό είναι κοροϊδία.

Σε σχέση με το απόρρητο, τώρα. Έρχεστε χωρίς ντροπή για να θεσμοθετήσετε την αθλιότητα που κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας διαπράξατε και δεν βρέθηκε ούτε ένας καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κύριε Γεραπετρίτη, ούτε ένας συνάδελφός σας δεν βρέθηκε να το υποστηρίξει. Ούτε ένας. Και αναρωτιέμαι: Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα καλεί τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών για να ενημερωθεί για οποιοδήποτε ζήτημα και αυτός θα μπορεί να λέει «δεν σας απαντώ, απόρρητο». Τελεία.

Αντίστοιχα, όταν η ΑΔΑΕ προσπαθεί να ασκήσει τη συνταγματική της υποχρέωση να ελέγξει την ΕΥΠ, τότε με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σας, η ΕΥΠ θα μπορεί να αρνείται τον έλεγχο.

Με δυο λόγια να το πω: Ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από τη Βουλή. Ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από το Σύνταγμα. Και προσέξτε, για ποια ΕΥΠ μιλάμε; Αυτή που με την πρώτη πράξη της κυβέρνησής σας υπήχθη απευθείας στον Πρωθυπουργό και που σήμερα κατηγορείται ότι λειτούργησε ως θεσμικό παράκεντρο προκειμένου να παρακολουθεί ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτούς δηλαδή που κατ’ εξοχήν έχουν την ευθύνη της εθνικής μας ασφάλειας. Είναι παράλογο, είναι αδιανόητο.

Υιοθετείτε, επίσης, για την εθνική ασφάλεια έναν ορισμό λάστιχο. Η εθνική ασφάλεια οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όχι να στηρίζεται σε αόριστες και ενδεικτικές, δηλαδή ορθάνοιχτες σε αυθαιρεσίες έννοιες. Γιατί το κάνετε αυτό; Μα, προφανώς για να δώσετε εκ των υστέρων θεσμική νομιμοποίηση σε αυτή την εκτροπή την οποία συντελέσατε. Το μόνο που καταφέρνετε, είναι να αποδεικνύετε την ενοχή σας και σε όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Παριστάνετε ότι δήθεν φέρνετε εγγυήσεις στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, τη στιγμή που αντί να κάνετε ένα πολυπρόσωπο ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που θα κρίνει τα αιτήματα, επιμένετε στη φόρμουλα των δύο εισαγγελέων και προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε σε σχέση με το ότι εσείς πήραμε την πρωτοβουλία να κάνετε -αλήθεια είναι αυτό- δύο τους εισαγγελείς.

Όμως, το μείζον ζήτημα, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι ο αριθμός, αλλά το ότι ο ένας εισαγγελέας επί των δικών μας ημερών ούτε που διανοήθηκε να συμβάλει σε αυτή τη φρίκη που συντελέστηκε επί των δικών σας ημερών. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Και από τα έδρανα κάτω -καταγράφηκε στα Πρακτικά, αλλά θέλω να το ακούσουν και οι συνάδελφοι- όταν με επικρίνατε γι’ αυτό, σας ρωτούσα: Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται προκειμένου να μην παρανομείτε; Δυο; Τρεις; Πέντε; Πόσοι; Ο ένας εισαγγελέας ήταν το πρόβλημα;

Έρχομαι και κλείνω με το βασικό θέμα, το οποίο νομίζω ότι θίγει μετ’ επιτάσεως η έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής, που είναι το ζήτημα της αναιτιολόγητης κρίσης του εισαγγελέα. Δεν καταλάβατε ότι η αιτιολογία της εισαγγελικής διάταξης είναι ένας βασικός τρόπος για να ελέγχεται ο εισαγγελέας της ΕΥΠ; Εσείς με μια λαθροχειρία προβλέπετε τυπική μόνο αιτιολόγηση του αιτήματος της ΕΥΠ, αλλά όχι εισαγγελικής διάταξης. Είναι κρίσιμο θέμα αυτό και είναι ακόμα κρισιμότερο όταν η σημερινή εισαγγελέας εκφέρει αυτές τις ανατριχιαστικές, για την ίδια τη Δημοκρατία και τη λειτουργία του πολιτεύματος, απόψεις ότι είναι ανέλεγκτη η κρίση της και μπορεί με μια υπογραφή να παρακολουθεί τους πάντες.

Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, και κλείνω, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο προσπαθεί εκ των υστέρων να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης.

Σας καλούμε να σταματήσετε, επιτέλους, αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο, που βαθαίνει σήμερα με μια ακόμα πράξη και επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι η επιλογή σας να χρησιμοποιήσετε τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης.

Η άθλια πολιτική σας, που βαθαίνει τις ανισότητες, που αναδιανέμει τον πλούτο από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους στους ισχυρούς, που κάνει νόμο το άδικο, είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με άλλα μέσα. Είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να αντέξει στον “στενό κορσέ” των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου. Οι άθλιες πολιτικές θέλουν και άθλιες μεθόδους.

Κάνετε, όμως, μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία θα ανεχθεί αυτήν την εκτροπή. Διαβάζετε αυτά που θέλετε να διαβάζετε από τις μετρήσεις ή αυτά που σας σερβίρουν. Δεν έχετε κατανοήσει, όμως, τη βαθιά δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Πρόκειται για μια δημοκρατική συνείδηση που είναι εγγεγραμμένη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γιατί η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο δεν μας χαρίστηκε. Κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός και η δημοκρατία είναι για άλλη μια φορά αυτή που θα δώσει τη λύση, διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όποιος έχει ασελγήσει στις αξίες της και στο σώμα της, πολύ σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό αλλά και στην ελληνική δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)