to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 18.06.2020

Πολιτική

«Βαφτίζουν» τον «Φιλόδημο» ...«Αντ. Τρίτση» εν μέσω ψευδών και καταγγελιών αδιαφάνειας

Κυρ. Μητσοτάκης και Τ. Θεοδωρικάκος παρουσίασαν σήμερα το πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση το οποίο βάφτισαν «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ - Πρόκειται βεβαίως για ένα πρόγραμμα όμοιο με τον «Φιλόδημο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο βεβαίως κατασυκοφαντούσαν επί μήνες - Ταυτόχρονα, καταγγελίες στους κύκλους της ΚΕΔΕ για εταιρείες που ξέρουν από πριν τα προγράμματα που θα τρέξουν... Άμεση αντίδραση από τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, καθώς και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλ. Χαρίτση. Σφοδρή κριτική και από τον τομέα Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Με μια φιέστα στο ίδρυμα Νιάρχος, ο πρωθυπουργός και ο υπ. Εσωτερικών παρουσίασαν σήμερα το «νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση "Αντώνης Τρίτσης" που αφορά έργα και δράσεις στους δήμους και στις περιφέρειες όλης της χώρας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ». Κι αν κάτι σας θυμίζει, δεν απατάσθε: τον «Φιλόδημο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν, και ορθώς πράττουν, επειδή αυτό το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα απάντησε στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών, που υπήρξαν οι μεγάλοι πληγέντες από τις μνημονιακές περικοπές.

Όπως σχολίαζαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα αναδείξουν ως σημείο αιχμής τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που επιδιώκουν Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος βαφτίζοντας με νέο όνομα τον «Φιλόδημο» - κι ας προσπαθεί η κυβέρνηση να τον σβήσει από τη συλλογική αυτοδιοικητική μνήμη, αλλά δεν μπορεί να το καταφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

Τα ψεύδη

Σημαντικότερο ίσως είναι πως ο υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να αιτιολογήσει την κατάργηση του Φιλόδημου, ως προς το όνομα μόνο, επικαλέστηκε ψευδώς έλλειψη χρηματοδότησης και ισχυρίστηκε την ύπαρξη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προ ημερών,με πρωτοβουλία του πρώην  υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, την οποία συνόδευε αίτημα κατάθεσης του εγγράφου της νέας σύμβασης με την ΕΤΕΠ, ο Τ. Θεοδωρικάκος επέλεξε τη σιωπή απαξιώνοντας με πρωτοφανές θράσος τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Φυσικά, όταν δεν υπάρχει σύμβαση είναι λογικό να αδυνατεί ο υπουργός να την προσκομίσει. Ωστόσο, ελάχιστος σεβασμός στους θεσμούς απαιτεί την αιτιολόγηση της αδυναμίας να προσκομιστεί έγγραφο που ζητείται από βουλευτές στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου - γιατί οι τελευταίο, ως γνωστόν, δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους αλλά τον ελληνικό λαό. «Και ο κ. Θεοδωρικάκος και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση της ΝΔ τον λαό απαξιώνουν με ψεύδη και γκεμπελικές μεθόδους», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Καταγγελίες: Κάποιες εταιρείες ξέρουν από πριν ποιες προσκλήσεις έργων θα βγουν

Υπάρχει ωστόσο και άλλες πλευρές στο όλο ζήτημα: στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των Δήμων (ΚΕΔΕ) υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εταιρείες που «κυκλοφορούν» στους Δήμους προς άγραν πελατών, μιλώντας για προσκλήσεις που ...ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί. Πώς γνωρίζουν οι εταιρείες συμβούλων το περιεχόμενο προσκλήσεων που δεν έχουν δημοσιευθεί και τις οποίες μόλις σήμερα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός;

Παράλληλα, ο Τ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να συστήσει Επιτροπή Αξιολόγησης των προτεινόμενων έργων με συμμετοχή ιδιωτών, για τους οποίους ωστόσο δεν απαντά αν θα εφαρμόζονται αναλογικά τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα και οι ευθύνες που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ποιοτικές διαφορές

Οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τόνιζαν πως, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος από την πολιτική που ακολούθησε για την τοπική αυτοδιοίκηση με την θέσπιση του Φιλόδημου, που η κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει». «Οι ποιοτικές διαφορές, τελικά, έγκεινται στα παραπάνω και είναι ενδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης», κατέληγαν.

Π. Σκουρλέτης: Υπονόμευση ενός εργαλείου χρηματοδότησης που έγινε θετικά αποδεκτό από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης

Ο Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες μίλησε καταρχάς για το πρόγραμμα το οποίο είχε επεξεργαστεί ως υπουργός Εσωτερικών: «Ο "ΦιλόΔημος Ι" ήταν μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έγινε γνωστή και σεβαστή σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας την ΤΑ σε μια κρίσιμη φάση [...]. Εγκρίθηκαν και δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών».

Μιλώντας για τα κριτήρια, σημείο στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει ιδιαίτερο βάρος, σχολίασε πως αυτά «ήταν αντικειμενικά, κοινά και η διαδικασία έγκρισης βασιζόταν σε αυτά, χωρίς να κάνει καμία άλλη διάκριση».

Τα όσα ακούστηκαν και σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα που λειτουργεί σε αντίθεση με το προηγούμενο συνιστούν μια «εμβληματική» διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μια «καινοτομία» στο πεδίο της υπονόμευσης ενός εργαλείου χρηματοδότησης που έγινε θετικά αποδεκτό από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης. Μια υπέρμετρη «ευελιξία» στο πεδίο της πελατειακής αντίληψης και του νεοφιλελεύθερου κυνισμού. Μια δυσοίωνη «προοπτική», η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο να απορριφθούν στη συνέχεια έργα ζωτικής σημασίας που είχαν μείνει επί χρόνια στα αζήτητα. (διαβάστε αναλυτικότερα...)

Αλ.Χαρίτσης: Η αντικατάσταση του «Φιλόδημου» από το «Αντ. Τρίτσης» συνιστά επιστροφή στις παλιές αδιαφανείς πρακτικές

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" κρατά το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με τον "Φιλόδημο" -το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ στο μόνο που διαφοροποιείται είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος».

«Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον "φωτογραφικό" καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χωρίζει τους δήμους, που ήδη βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας, σε "εκλεκτούς" και "αποπαίδια"» και ότι «υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή, και προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης». (διαβάστε περισσότερα)

Τομέας Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρούν να σβήσουν από τη «συλλογική αυτοδιοικητική μνήμη» το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να σβήσει από τη συλλογική αυτοδιοικητική μνήμη το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το καταφέρει. Και ο λόγος είναι απλός: τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» συνεχίζουν. Και ορθώς πράττουν διότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απάντησε στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας, που υπήρξαν οι μεγάλοι πληγέντες από τις μνημονιακές περικοπές. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες να βαφτιστεί ο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» με νέο όνομα δεν θα αποτελέσουν το σημείο αιχμής για την αντιπολίτευση.

Θα ευχόμασταν να συνέχιζε τους διαγωνισμούς και τα έργα πολλών δισεκατομμυρίων που ακύρωσε ή κόλλησε τους δέκα μήνες, που είναι κυβέρνηση, όπως το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων ελευθέρας ροής, τον ΒΟΑΚ, το ΜΕΤΡΟ Θες/νικης, τη γραμμή 4 στο Μετρό Αθήνας, το Πατρών Πύργου, το Άκτιο – Αμβρακία, την υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στην Πάτρα, τα σιδηροδρομικά έργα, τα εμπορευματικά κέντρα, και πολλά άλλα… (διαβάστε περισσότερα)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)