to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 20.07.2014

Διεθνή

Τρόμος και θάνατος στη Γάζα: 3η μέρα της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού - Στους 425 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, στους 18 οι Ισραηλινοί (ενημέρωση)

Tουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια το πρωί της Κυριακής. Συνολικά, από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους 425 Παλαιστίνιοι στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας. 18 υπολογίζεται ότι είναι οι νεκροί Ισραηλινοί, όλοι στρατιώτες.


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ του Σαββάτου 19 Ιουλίου 2014 (2η ημέρα της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα


Στη Γάζα δολοφονούν παιδιά... (βίντεο) // Νομπελίστες και προσωπικότητες καλούν σε στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ

Επιστολή του ήρωα Νορβηγού γιατρού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, Dr. Mads Gilbert MD PhD

Δείτε το Al Jazeera  - Live Stream

----------------------

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ για τη Γάζα - Τρίτη 22 Ιουλίου

----------------------

Σύνοψη των γεγονότων

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση από το 2009 εισήλθε στην 13η ημέρα της με τουλάχιστον 360 νεκρούς.

Τη ζωή σε 46 ανθρώπους στοίχισαν το Σάββατο οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά του Ισραήλ, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών, αναφέρει ο στρατός, ενώ ένας πολίτης σκοτώθηκε από μία ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα, ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από την 8η Ιουλίου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια, στην ανατολική Γάζα, ενώ χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν όπως όπως τις εστίες τους για να σωθούν από τις σφοδρές επιδρομές, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας των Παλαιστινίων και αυτόπτες μάρτυρες.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Χάλεντ Μεσάαλ, αρχηγός του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς που ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας θα συναντηθούν σήμερα στο Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Embedded image permalink

Συνεχής ενημέρωση

23:35 Σύμφωνα με το Al Jazeera οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, ανακοίνωσαν πριν λίγο ότι αιχμαλώτισαν ισραηλινό στρατιώτη

20:50  Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφθασε την Κυριακή στην Ντόχα για συναντήσεις με τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ σχετικά με μιαν εκεχειρία στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν αναμένεται επίσης στην Ντόχα απ΄όπου θα ξεκινήσει μία περιοδεία στη Μέση Ανατολή που σκοπό έχει να τερματίσει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπάς, η άφιξη του οποίου στην Ντόχα, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή του Κατάρ, "θα συναντηθεί το βράδυ με τον Χάλεντ Μεσάαλ" σχετικά με τις προοπτικές μιας εκεχειρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή από το περιβάλλον του Αμπάς.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA, ο Αμπάς, τον οποίο έχει ενημερώσει η Χαμάς για τους όρους που θέτει όσον αφορά μια εκεχειρία με το Ισραήλ, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, σείχη Ταμίμ Μπεν Χάμαντ αλ-Θάνι, η χώρα του οποίου είναι μία από τους κύριους υποστηρικτές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Από την πλευρά του ο Μπαν αναμένεται στην Ντόχα, προτού μεταβεί τη Δευτέρα στο Κουβέιτ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kuna, και στη συνέχεια στο Κάιρο, στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμάν.

 

19:45 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υγείας, οι νεκροί αριθμούν πλέον τους 425. Ανάμεσα σε αυτούς, οι 112 είναι παιδιά, 41 γυναίκες ηλικίας 18-60  και 25 άτομα άνω των 60 ετών

 

18:45 Χωρίς να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοικτά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κουβέντιαζε με σύμβουλο του, σχολιάζοντας την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, λίγο πριν αρχίσει συνέντευξη του στο στούντιο του δικτύου FOX.
«Ωραία επιχείρηση…ακριβείας!», ακούγεται να λέει σαρκαστικά. «Πρέπει να πάμε εκεί. Πρέπει να πάμε απόψε. Είναι παρανοϊκό να καθόμαστε εδώ».

 

 

18:35 Στους 89 αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 60 σε μία γειτονιά (Shuja’iyya).

 

17:45  Ισχυρός βομβαρδισμός στην Γάζα τώρα, μαύρος καπνός καλύπτει πυκνά τον ουρανό, ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά. Μέχρι στιγμής από την Λωρίζα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί πάνω από 135.000 Παλαιστίνιοι.

Από την άλλη πλευρά οι 'Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών τους στους 18 , μέσα σε δυο ημέρες.

17:30 «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Γάζα για να καταστρέψει τα τούνελ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι «και οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις ρουκέτες που εξακολουθούν να εκτοξεύονται εναντίον του». Ο Κέρι ζήτησε από τη Χαμάς να σκεφτεί πάλι το ενδεχόμενο της εκεχειρίας «για να σωθούν ζωές» και είπε ότι μπορεί σύντομα να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει στις διπλωματικές προσπάθειες. Πορείες διαμαρτυρίες διοργανώνονται αυτή την ώρα στη Ραμάλα και της Τζενίν της Δυτικής Όχθης, με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές να ζητούν από τον Πρόεδρο Αμπάς να καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να απαγγείλει κατηγορίες στο Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

17:35   Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διδηλώνουν σε Ραμάλα και Τζενίν, ενάντια στην στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιεί το Ισραήλ στην Γάζα. Οι διαδηλωτές καλούν τον Μαχμούτ Αμπάς να στραφεί στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Δικαστήριο ώστε να μηνύσει το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Επίσης, ζητούν από τον Αραβικό κόσμο να επέμβει άμεσα.

 

17:05 «Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι πρέπει» για να σταματήσει τις ρουκέτες της Χαμάς και να αποκαταστήσει την ηρεμία, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, και επέμεινε ότι ο στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων.

 

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι στοχεύει σκόπιμα Ισραηλινούς πολίτες και ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες». δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση και όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ σκοπεύει να γίνει πάλι δύναμη κατοχής στην Γάζα απάντησε ότι «κανένας δεν θέλει να καταφύγει σε ακραία στρατιωτικά μέτρα»

 

16:40 Ο Αραβικός Σύνδεσμος περιέγραψε τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα ως «έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο. Παλαιστινιακές πηγές ήδη ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων από τις σημερινές επιχειρήσεις σε 62 και αναφέρουν ότι πολλά πτώματα κείτονται ακόμα στους δρόμους ενώ άλλα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα, μεταξύ των νεκρών είναι 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι. Περίπου 400 είναι οι τραυμτίες.

 

15:55 Μόλις μία ώρα μετά τη συμφωνία για «ανθρωπιστική εκεχειρία» προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματίες από την περιοχή ξεκίνησαν και πάλι οι εχθροπραξίες στη συνοικία Σετζάγια της Γάζας. Συνολικά, από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους 410 Παλαιστίνιοι στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Συνολικά 410 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα αφότου ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στις 8 Ιουλίου, άμαχοι στην πλειονότητά τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, Γιούσεφ Άμπου Ρις.

Ο γιατρός Άμπου Ρις διευκρίνισε πως 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, 14 γυναίκες και τέσσερις ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν κατά τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Εξάλλου, περισσότεροι από 210 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σατζάγια από τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Σίφα της πόλης της Γάζας.

Προειδοποίησε για μία «ανθρωπιστική καταστροφή» αν οι τραυματίες και οι νεκροί που βρίσκονται ακόμη επί τόπου δεν απομακρυνθούν σύντομα.

 

14:00 Γάζα: Δίωρη ανθρωπιστική εκεχειρία Ισραήλ - Χαμάς

Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε υπέρ ανθρωπιστικής εκεχειρίας τριών ωρών έπειτα από αίτημα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αποδέχθηκε δίωρη εκεχειρία.

 

11:54 Το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας έχει γεμίσει με δεκάδες ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην αεροπορική επίθεση στη συνοικία Σετζάγια.

 

 

 

 

11:22 Παλαισίνιοι ακτιβιστές κόβουν το ρεύμα σε παράνομο εβραϊκό οικισμό κοντά στη Ραμάλ της Δ. Όχθης σε αντίποινα για τη διακοπή ηλεκτροδότησης της Γάζας.

 

10:22 Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σετζάγια, στην ανατολική Γάζα, ενώ χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν όπως όπως τις εστίες τους για να σωθούν από τις σφοδρές επιδρομές, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας των Παλαιστινίων και αυτόπτες μάρτυρες.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας έχει γεμίσει με δεκάδες ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην αεροπορική επίθεση στη συνοικία Σετζάγια.

Νωρίτερα, στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών του σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, με τους οποίους αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

 

8:46 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες της Κυριακής ότι θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση από το 2009 εισήλθε στην 13η ημέρα της και έως τώρα έχει αφήσει πίσω της πάνω από 350 νεκρούς.

«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους Ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νεκρός ο γιος ανώτατου στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, όπως ανέφερε ιατρική πηγή. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ανώτερου στελέχους της Χαμάς.

Νεκρός από τα σφοδρά πυρά του πυροβολικού στην περιοχή Σεζίγια είναι ο γιος του Χαλίλ Αλ Χάγια, ανώτερου στελέχους που παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

 

 

Τα γεγονότα ως το πρωί της Κυριακής

 

Τη ζωή σε 46 ανθρώπους στοίχισαν το Σάββατο οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανεβάζοντας στους 342 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή των ισραηλινών επιχειρήσεων πριν από 12 ημέρες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Από την πλευρά του Ισραήλ, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών, αναφέρει ο στρατός, ενώ ένας πολίτης σκοτώθηκε από μία ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα, ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από την 8η Ιουλίου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το πρωί από Παλαιστίνιο μαχητή που είχε διεισδύσει στο Ισραήλ μέσω μιας σήραγγας από τη Γάζα, ανακοίνωσε ο στρατός.

Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνονται δύο άνδρες, ηλικίας 25 και 31 ετών, που σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή κοντά στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ (στα κεντρικά), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.

Δύο μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν την ζωή τους στη Ζεϊτούν, μια συνοικία κοντά στην πόλη της Γάζας.

Στα βόρεια της Παλαιστίνης, πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, περιλαμβανομένων δύο κοριτσιών ηλικίας 2 και 6 ετών, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ενώ άλλος ένας άνθρωπος, ο 6ος κατά σειρά, σκοτώθηκε σε μια άλλη επιδρομή, σύμφωνα με τον Κούντρα. Στις βόρειες περιοχές, επίσης, τέσσερις άνδρες σκοτώθηκαν στη Μπέιτ Λαχίγια και ένας πέμπτος σε μία αεροπορική επιδρομή εναντίον της κατοικίας του στη Τζαμπαλίγια. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χαν Γιούνες και 3 άνδρες στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, οκτώ άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός παιδιού 6 ετών, σκοτώθηκαν βόρεια της πόλη της Γάζας, στο Μπέιτ Χανούν, το Μπέιτ Λαχίγια, το Ντέιρ αλ Μπάλαχ και το Χαν Γιούνες.

Συνολικά, τουλάχιστον 342 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2390 έχουν τραυματισθεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)