to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 19.07.2014

Διεθνή

Τρόμος και θάνατος στη Γάζα: 2η μέρα της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού (ενημέρωση)

65 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 ήταν κάτω από την ηλικία των 18 ετών, σκοτώθηκαν από την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας τις βραδινές ώρες της Πέμπτης - 333 οι νεκροί και τουλάχιστον 2.260 οι τραυματίες στις δύο εβδομάδες των συγκρούσεων, ενώ το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι και ανάμεσά τους πολλά παιδιά x


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ της Παρασκευής 18 Ιουλίου 2014 (πρώτη ημέρα της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα - Συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού για τη Λωρίδα της Γάζας από τη Fair Planet και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Παγκόσμια συλλογή υπογραφών ενάντια στην ισραηλινή επίθεση, στο Avaaz:  https://secure.avaaz.org/el/israel_palestine_this_is_how_it_ends_loc/?twi

Σύνοψη ως το πρωί του Σαββάτου, ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση: 

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο τη στρατιωτική πίεση εντείνοντας τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων, με τις παλαιστινιακές πηγές να ανεβάζουν τους νεκρούς σε πάνω από 300 στις περίπου δύο εβδομάδες των συγκρούσεων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 65 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 ηλικίας κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν από την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας τις βραδινές ώρες της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Γάζα, το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι και ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες. Τουλάχιστον 2.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων στις 8 Ιουλίου.

Συνεχής ενημέρωση:

9.25 μ.μ.___________________________________

Από την ώρα της εισβολής στη Γάζα, 34 στοές έχουν ανακαλυφθεί, μεταξύ των οποίων 5 που οδηγούν σε ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπος του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IDF, 70 ένοπλοι έχουν σκοτωθεί, 20 εκ των οποίων τις τελευταίες 24 ώρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις συλλάβανε 13 άτομα τα οποία έχουν σταλθεί για ανάκριση στο Ισραήλ. Πάνω από 450 στόχοι έχουν βομβαρδιστεί.

7.45 μ.μ.___________________________________

Δύο σραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με παλαιστίνιους που είχαν περάσει τα σύνορα, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι στρατιώτες είχαν αναφερθεί αρχικά ως τραυματίες. 

7.10 μ.μ.___________________________________

Διαδήλωση για την Παλαιστίνη στο Παρίσι παρά την απαγόρευση: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε γαλλικές πόλεις το Σάββατο υπέρ της Παλαιστίνης, αψηφώντας την απαγόρευση της γαλλικής αστυνομίας. (περισσότερα εδώ)

6.40 μ.μ.___________________________________

Διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα: Από το Γιοχάνεσμπουργκ ως τη Σεούλ, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου και της παλαιστινιακής κατοχής από το Ισραήλ. (περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

 
 

6.20 μ.μ.___________________________________

Στη Γάζα δολοφονούν παιδιά... 

6.10 μ.μ.___________________________________

Ο Ισημερινός απέσυρε την Πέμπτη τον πρέσβη του στο Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ρικάρντο Πατίνο, να καταδικάζει την εισβολή στη Γάζα και τις επιθέσεις σε πολίτες. "Είναι μια ανώτερη στάση, στην οποία οι γειτονικές χώρες δεν έχουν φτάσει", σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς.

4.05 μ.μ.___________________________________

Στο Κατάρ θα μεταβεί ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ και τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ. Ο Αμπάς ισχυρίζεται πως έχει πείσει τους Καταριανούς να συνταχθούν με την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Ένας ισραηλινός αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά από αθέλητη εκπυρσοκρότηση, μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

4 άτομα τραυματίστηκαν από τη ρουκέτα που σκότωσε 32χρονο Βεδουίνο (δείτε και στο 2.05 μ.μ.), όλοι ελαφρά.

(όλα τα παραπάνω από Χααρέτζ)

Διαβάστε ακόμα: Βράζει η Δυτική Όχθη (από τη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα)

3.40 μ.μ.___________________________________

Μερικές από τις εξελίξεις την τελευταία ώρα:

-> Σύμφωνα με αναφορές στο Twitter, 500 αιγύπτιοι ακτιβιστές που θα προσπαθούσαν να φτάσουν στη Γάζα με προμήθειες και υποστήριξη, σταματήθηκαν [από τον αιγυπτιακό στρατό] στη Μπαλόζα στο βόρειο Σινά. 

Embedded image permalink

Σχετικό hashtag: 

-> Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 1 εκατομμύριο παλαιστίνιοι ζουν χωρίς νερό στη Γάζα αυτή τη στιγμή

-> Σύμφωνα με τη Χααρέτζ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσημα πως ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά σε ενοπλη αντιπαράθεση με παλαιστίνιους μαχητές στην περιοχή της Νεγκέβ νωρίτερα σήμερα

-> Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Λονδίνο ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα - περισσότερες φωτογραφίες εδώ

gaza protest london

Embedded image permalink

Από τη διαδήλωση στο Λονδίνο (πηγή)

A Red Crescent paramedic attends to the injured youth (photo by ISM).

Παλαιστίνιος διαδηλωτής τραυματίστηκε σήμερα σε διαδήλωση  ενάντια στην επέκταση  των ισραηλινών εποικισμών και το Τείχος της Ντροπής, στο Νιλίν της Δυτικής Όχθης

3.15 μ.μ.___________________________________

Δυο ενδεικτικά βίντεο για τα γεγονότα:

Το ρεπορτάζ του SkyNews, από τη Γάζα, χθες Παρασκευή 18/7/2014

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού (IDF) απαντά στις, ελαφρώς δύσκολες, ερωτήσεις του δημοσιογράφου του RussiaToday. «Αυτό πράγματι μοιάζει τραγικό», ακούγεται να λέει όταν ερωτάται για τη δολοφονία των 4 παιιδιών στην παραλία της Γάζας την Τετάρτη 16/7

2.05 μ.μ.____________________________________________________________________

Jpost: Νεκρός από ρουκέτα 30χρονος Βεδουίνος - Μάχη, εντός Ισραήλ, παλαιστινίων μαχητών με στρατιώτες

Σύμφωνα με την ισραηλινή JerusalemPost, πριν από λίγο:

 

Ο Ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς για τη ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο ενός 30χρονου Βεδουίνου (σ.σ.: είναι ισραηλινοί πολίτες, αλλά ένας πληθυσμός νομαδικός, παλαιστινιακής εθνικότητας, ουσιαστικά «αόρατος», που δεν έχει πρόσβαση σε καταφύγια κ.λπ.) το πρωί του Σαββάτου, κοντά στην ισραηλινή πόλη της Dimona. Ο ισραηλινός στρατός λέει πως θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα και ένταση» την επιχείρησή του στη Γάζα. 

Εκτός από τον 30χρονο άντρα, τρεις ακόμα Βεδουίνοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ανάμεσά τους ένα 4χρονο κορίτσι, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. 

 
 
 

Λίγο πριν τη 1 μ.μ., πάντα η Τζερούσαλιμ Ποστ ανέφερε πως παλαιστίνοι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν να μπουν στο Ισραήλ από υπόγειο τούνελ και προχώρησαν προς κοντινή ισραηλινή κοινότητα. Συναντήθηκε με περίπολο του ισραηλινού στρατού, και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Δυο στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε μετά μέλη της ομάδας των μαχητών μετά την επιστροφή τους στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως απέτρεψε έτσι απόπειρα δολοφονίας ισραηλινών πολιτών. 

1.15 μ.μ._____________________________________________________________________

Τελευταία ενημέρωση από το Αλ Τζαζίρα ως αυτή την ώρα:

Ισραηλινοί  στρατιώτες με τανκ και μπουλντόζες έσκαψαν μια λωρίδα πλάτους 1,5 χιλιομέτρου στην ανατολική Γάζα το Σάββατο, ενώ την ίδια ώρα οι παλαιστινιακές αρχές λένε πως πλέον ο αριθμός των νεκρών, κυρίως αμάχων, ξεπέρασε τους 300. 

 

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι μηχανικοί του επικεντρώνουν τη δράση του στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» ( buffer-zone) πλάτους 2,5 χιλιομέτρων, και αναζητούν τούνελ που έσκαψε μυστικά η Χαμάς μετά την προηγούμενη ισραηλινή επέμβαση το 2012.

Η Nisreen el Shamayleh του Αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών της είπε πως αψιμαχίες μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών στρατιωτών έλαβαν χώρα το πρωί του Σαββάτου στο κεντρικό τμήμα των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα

Ερείπια στη Γάζα που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

-> Επίσης, πριν από μία ώρα, το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ μετέδωσε πως οι κάτοικοι των ισραηλινών χωριών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα διατάχθηκαν να μεινουν στα σπίτια τους εν μέσω αναφορών ότι παλαιστίνιοι μαχητές μπορεί να διεισδύσουν σε ισραηλινό έδαφος μέσω τούνελ, πιθανά μεταμφιεσμένοι σε ισραηλινούς στρατιώτες (σ.σ.: κάτι που ωστόσο μοιάζει με απόπειρα τρομοκράτησης της ισραηλινής κοινής γνώμης)

1.00 μ.μ.______________________________________________________________________

Το Αλ Τζαζίρα παρουσιάζει μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων από τότε, το 2005, που ξεκίνησε η μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας σε μια μεγάλη, ανοιχτή φυλακή. Τότε, που το Ισραήλ ξήλωσε όλους τους (παράνομους ούτως ή άλλως) εβραϊκούς οικισμούς από τη Γάζα, μετατρέποντας τη σε ένα ελεύθερο πεδίο βολής όπου δεν κινδύνευε πλέον να έχει θύματα πολίτες του. Δείτε το εδώ: http://webapps.aljazeera.net/aje/custom/2014/gazaunderattack/index.html

 
 
 
 
Το πρωί της Πέμπτης, το left.gr συνομίλησε με τον ισραηλινό ακτιβιστή Σέρτζιο Γιάχνι, διευθυντή του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης στην Ιερουσαλήμ. Το Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης είναι μια κοινή αραβοϊσραηλινή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1984. Αγωνίζεται σθεναρά ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Πρωταγωνιστεί στο ισραηλινό αντιπολεμικό κίνημα.

10.00 π.μ._____________________________________________________________________

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε πως ένας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και άλλοι δύο ακόμα ελαφρά ύστερα από μάχη με παλαιστίνιους μαχητές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η φωτογραφία από τα γραφεία παλαιστινιακής ιατρικής οργάνωσης (@MedicAidPalestinians) στη Γάζα το βράδυ Παρασκευής προς Σάββατο. Οι φ ωτοβολίδες που εκτοξεύει ο ισραηλινός στρατός φωτίζουν τους «στόχους».

9.55 π.μ._____________________________________________________________________

 Τρεις γυναίκες μιλούν μέσα από τη Γάζα  για το πώς είναι να ζεις υπό πολιορκία:

9:20 Τα πέντε μέλη της οικογένειας του Άμπου Τζούραντ, δύο άνδρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί, σκοτώθηκαν το βράδυ στο σπίτι τους στη Μπέιτ Χανούν, όταν έπεσε οβίδα.


«Είμαστε τρομοκρατημένοι. Όλη η οικογένειά μου ακούει τις βόμβες να πέφτουν ολόγυρά μας και φοβόμαστε ότι μπορεί να δεχθούμε πλήγμα ανά πάσα στιγμή. Αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας» δήλωσε ο 60χρονος Γιούσεφ αλ-Χάγιεκ.

«Τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Θεού. Η επέμβαση αναμενόταν, αλλά το πώς θα τελειώσει δεν είναι ξεκάθαρο. Ελπίζουμε σε εκεχειρία» προσθέτει.

----

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)