to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 04.08.2023

Πολιτική

Θα πεθαίνετε στη δουλειά: Ο Άδωνις φέρνει νόμο για να δουλεύουμε 16 ώρες τη μέρα (και μετά «διευκρινίζει»...)

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ένας εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες», ανακοίνωσε, χαμογελαστός, ο Άδωνις Γεωργιάδης στον φιλικό του Σκάι, μιλώντας για το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά (βίντεο) - Όταν κατάλαβε τη γκάφα του, έβγαλε διευκρίνιση ότι «για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών». Από τις 16 πέσαμε στις 13 ώρες δουλειάς... - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Να μην διανοηθεί καν ο Γεωργιάδης να φέρει νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία»


Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Εργασίας πλέον, έδωσε σήμερα από τον Σκάι μια γεύση των αλλαγών που σκοπεύει να επιφέρει, και που σίγουρα κανένα καλό δεν επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους - και μετά έσπευσε να «διευκρινίσει» τα λεγόμενά του!

Έτσι, ο νυν υπουργός Εργασίας και πρώην τηλεβιβλιοπώλης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή («όπου θα έχουμε και ωραίες ιδεολογικές μάχες», πρόσθεσε) θεσπίζει την 16ωρη εργασία (!): «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», είπε συγκεκριμένα.

Στο ερώτημα που του τέθηκε πώς είναι δυνατόν να δουλεύει μέσα σε μια ημέρα ένας εργαζόμενος 16 συνεχόμενες ώρες, η χαλαρή απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Σε άλλα... ωραία, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη θέσπιση του «δόκιμου εργαζομένου»: οι επιχειρήσεις θα τον παίρνουν για 6 μήνες και αν δεν τους κάνει, τότε θα απολύεται «αζημίως» όπως είπε ο κ. υπουργός...

Και η διευκρίνιση

Αφού άφησε να περάσουν 5-6 ώρες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης «προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση», μάλλον καταλαβαίνοντας πλέον πως η πρωινή του εμφάνιση δεν ευχαρίστησε παρά μόνο το ακραία νεοφιλελεύθερο ακροατήριό του.

Ετσι λοιπόν, σε δήλωσή του που διένειμε το γραφείο Τύπου του υπουργείου το, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Ευτυχώς δηλαδή που «διευκρινίζει» ο υπουργός πως το περισσότερο που πρέπει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι είναι «μόλις» 13 ώρες...

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Να μην διανοηθεί καν ο Γεωργιάδης να φέρει νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης «προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισημαίνει: «Και αυτό - κατά τον κ. Γεωργιάδη - θα είναι "προσωπική απόφαση" του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή»...»

«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους», τονίζει συγκεκριμένα  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει:

«Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες. Και αυτό - κατά τον κ. Γεωργιάδη - θα είναι "προσωπική απόφαση" του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή» την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει: «Να μην διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο υπουργός Εργασίας δεν έμεινε όμως εκεί αλλά μετά την σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επανήλθε, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό του πανικού του τα ορθογραφικά λάθη που έκανε: «Είναι θλιβερό να πιστεύουν στα αλήθεια ότι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία μίας Ευρωαπαϊκής (σ.σ. εννοούσε «ευρωπαϊκής» οδηγίας θα επέτρεπε κάτι τέτοιο…αλλά πραγματικά δεν έμαθαν τίποτε από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η θεσμοθέτηση της άδειας να εργάζεσαι σε πολλαπλούς εργοδότες νόμιμα γίνεται εντός του 8ωρου. Δεν δρα δηλ αθροιστικά. Όλα θα τα δουν άλλωστε στην Δημόσια Διαβούλευση».

Τι πραγματικά λέει η ευρωπαϊκή οδηγία

Η κοινοτική οδηγία (2019/1152) περί «διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει τα εξής στο άρθρο 9 για την παράλληλη απασχόληση:

  • «Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «οι εργοδότες δεν θα πρέπει να απαγορεύουν σε έναν εργαζόμενο να αναλαμβάνει απασχόληση σε άλλους εργοδότες, εκτός του χρόνου εργασίας του ή να επιφυλάσσουν δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό. Θα πρέπει να είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρήση περιορισμών λόγω ασυμβίβαστου, οι οποίοι πρέπει να νοούνται ως περιορισμοί στην εργασία για άλλους εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μεταξύ άλλων με την επιβολή ορίων στον χρόνο εργασίας, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν υποστηρίζει ότι μπορεί κάποιος να εργαστεί δύο οκτάωρα σε δύο εργοδότες και μάλιστα την ίδια ημέρα. Αναφέρει ότι δεν μπορεί να του απαγορευτεί η απασχόληση εκτός ωραρίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υπουργό των fake news.

Ακολουθεί η κοινοτική οδηγία (2019/1152)

Έφη Αχτσιόγλου: Αδιανόητη η νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας

Το 16ωρο δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την εργασία στον 21ο αιώνα.

Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι βρισκόμαστε να μιλάμε για τη νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας αρκεί να γίνεται σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ανοίγει αυτή τη συζήτηση και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στη νομοθέτησή της, διαστρεβλώνοντας μάλιστα πλήρως την πραγματικότητα επικαλούμενος ότι είναι επιθυμία των εργαζομένων.

Φαίνεται ότι για τη ΝΔ το να μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς χωρίς να κάνει περισσότερες από μια δουλειές αποτελεί παρωχημένη αντίληψη.

Μετράμε ήδη μια τετραετία διαρκούς οπισθοδρόμησης για τα εργασιακά δικαιώματα. Από τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών ως την απενεργοποίηση του Σ.ΕΠ.Ε., το πλαίσιο για την προστασία των ωραρίων αποδυναμώνεται μεθοδικά. Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα είναι ένα ακόμα δώρο στην παραβατικότητα, μια νέα οδός παράκαμψης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η απάντηση στην έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να είναι η δουλειά μέχρι τελικής εξαντλήσεως αλλά η βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας.

Nάσος Ηλιόπουλος: Βαφτίζεται επιλογή ενώ είναι βαρβαρότητα

«"Εάν το επιθυμεί, δική του η απόφαση". Έτσι δικαιολόγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης την πρόθεση να νομοθετήσει την “δυνατότητα” ενός εργαζόμενου να εργάζεται δύο 8ωρα την μέρα», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει: «Βαφτίζεται επιλογή ενώ είναι βαρβαρότητα. Ένας εκβιασμός από τους χαμηλούς μισθούς και το κόστος ζωής».

ΚΚΕ: Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων

«Μετά το “δικαίωμα” στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο “Χατζηδάκη”, ο νέος υπουργός εργασίας, Ά. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το “δικαίωμα” στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την “παράλληλη απασχόληση”», σημειώνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις Γεωργιάδη και προσθέτει:

«Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος”. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των - ήδη χαμηλών – μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.

Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν “εθελοντική” 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων”, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε “πολυεργαλεία” θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των “τριετιών”.

Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι “πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές”, αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)