to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 11.12.2017

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Με το νέο νόμο επιταχύνονται σημαντικά οι διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής (βίντεο)

«Στόχος του νέου νόμου είναι να μην μείνουν τα παιδιά άλλο μέσα στα ιδρύματα και να μη μείνει ούτε μια οικογένεια που θέλει ένα παιδί είτε ως ανάδοχη είτε ως θετή και να μην το έχει με γρήγορες διαδικασίες», τόνισε η αν. υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.


«Σήμερα απαιτείται μια διαδικασία ως τεσσάρων χρόνων, ενώ με τον καινούργιο νόμο στόχος είναι να ολοκληρώνονται όλοι οι έλεγχοι και οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται εντός εξαμήνου», είπε η Θεανώ Φωτίου.

Ειδικότερα η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στους κυριότερους λόγους που τα παιδιά μένουν για πολύ μεγάλο διάστημα στα ιδρύματα.  Ένας από αυτούς είναι ότι ο θεσμός της αναδοχής δεν είναι διαδεδομένος στη χώρα μας.

«Υπάρχουν δύο θεσμοί. Ο ένας είναι η υιοθεσία και ο άλλος η αναδοχή. Η αναδοχή είναι ένας πολύ σπουδαίος θεσμός που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένος, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν πολύ χρόνο στα ιδρύματα», σημείωσε.

Επιπλέον ένας δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών, που όπως εξήγησε, εξαιτίας των μνημονιακών περιορισμών είναι μεγάλη τόσο στα Κέντρα Προστασίας όσο και στις Περιφέρειες. «Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι απαραίτητοι για να διεξάγουν την έρευνα καταλληλότητας δηλαδή να δουν αν είναι κατάλληλος ο υποψήφιος γονιός. H κυβέρνηση για να επιλύσει αυτό το προβλημα έκανε τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ένας κοινωνικός λειτουργός αν δεν είναι μέλος του δεν μπορεί να κάνει ελέγχους», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Σημαντική επιτάχυνση στις διαδικασίες θα επιφέρει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων καθώς και το ηλεκτρονικό μητρώο παιδιών, κατέληξε.

Κατ. Μπρέγιαννη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)