to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 27.02.2020

Πολιτική

Συνάντηση χωρίς Μουτζούρη με φόντο το χάος στα νησιά

Στα άκρα η κόντρα της κυβέρνησης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.


Την ώρα που η κυβέρνηση ανακαλεί άρον άρον τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, τα οποία μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τα νησιά για 48 ώρες, κορυφώνεται η κόντρα του Μαξίμου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε αρχικά να κληθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Μουτζούρης, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια εκτόνωσης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Έπρεπε να γίνουν τα νησιά μας εμπόλεμη ζώνη για να ανακαλέσει ο κ. Μητσοτάκης τα ΜΑΤ;

Ωστόσο, όπως προέκυψε αργότερα, η συνάντηση με τον κ. Μουτζούρη ματαιώνεται, μετά τη σφοδρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε βίντεο, στο οποίο ο Περιφερειάρχης χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού:

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ακούγεται να αναφέρει «διαβάζω σε σάιτ, ότι είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός με τον Μουτζούρη. Ε λοιπόν κι εγώ σου λέω να κι αν είναι οργισμένος (δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα) ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε;». Σε άλλο σημείο παρομοιάζει τα ΜΑΤ με τον «στρατό του Ερντογάν», ενώ προς το τέλος σημειώνει «Με κάλεσε αύριο, εγώ δεν έρχομαι αύριο. Τι θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει...».

Σε οξύ ύφος η απάντηση Πέτσα

Σχολιάζοντας το εν λόγω βίντεο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 27/2 στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «γραφικό και επικίνδυνο» τον κ. Μουτζούρη. «Αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα», δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ προσέθεσε πως ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν θα γίνει δεκτή γιατί θα είναι υποκριτική.

Βάσει σχεδιασμού, η συνάντηση με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για αλλαγή του προγράμματος.

Τι απαντά ο Μουτζούρης

Από την πλευρά του, ο κ. Μουτζούρης επέμεινε στα λεγόμενά του σχολιάζοντας πως «κατ' ιδίαν μπορώ να δείξω σε όποιον θέλω ό,τι θέλω, είναι ιδιωτική συνομιλία», συμπληρώνοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έδειξε η κυβέρνηση ότι θέλει να σωθεί το νησί όταν κάνει δομές όπου θα εγκλωβιστεί χιλιάδες κόσμου». Οπως είπε, η στάση του θα ήταν διαφορετική «αν έβλεπα απεγκλωβισμό μεταναστών ή φύλαξη συνόρων».

Υποχώρηση μετά τις μαζικές αντιδράσεις

Θυμίζουμε ότι, μετά και τις ολοήμερες συγκρούσεις, τις εφόδους, την ακραία καταστολή της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως αρχίζει η μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, δήλωσε σχετικά «η κυβέρνηση προχώρησε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται σήμερα μετά από 48 ώρες στη Μυτιλήνη, αύριο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ' αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε μια εντυπωσιακή μονομέρεια στην ανάλυση της κατάστασης στα νησιά, καθώς μίλησε εκτεταμένα για επιθέσεις πολιτών κατά της αστυνομίας, όμως δεν… είδε το όργιο της αστυνομικής βίας που εξελίχθηκε το προηγούμενο διήμερο.

Έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί είχαν μια δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Γιατί αυτές οι εικόνες που είδαμε ήταν κι αυτές πρωτοφανείς. Εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν να κάνουν το σκοπό τους».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Χαρίτσης: Ένδειξη αποσταθεροποίησης και απώλειας ελέγχου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η καταφυγή στη βία

Γενική απεργία και την Πέμπτη

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι τοπικές κοινωνίες σε Λέσβο και Χίο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν γενική απεργία στα νησιά και σήμερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικές πλατείες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)