to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 18.03.2014

Διεθνή

Έφοδος στο τελευταίο ουκρανικό πλοίο της Κριμαίας - Απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας η ουκρανική Βουλή

Σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία κυματίζει πλέον η ρωσική σημαία, τρεις ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμους που ολοκληρώνουν την προσάρτηση της περιοχής αυτής από τη Ρωσία - Αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία η Ουκρανία - Απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας η Βουλή της Ουκρανίας


Τρίτη 25/3

22:55 Η ουκρανική δικαιοσύνη απαγόρευσε σήμερα την αναμετάδοση του σήματος στην Ουκρανία των ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων, τα οποία οι μεταβατικές αρχές στο Κίεβο κατηγορούν ότι τροφοδοτούν τις αυτονομιστικές τάσεις μεταδίδοντας κατευθυνόμενη πληροφόρηση, ανακοίνωσε μια αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

22:00 Οι ρωσικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο κατάστρωμα του ναρκαλιευτικού σκάφους Τσερκάσι, με το πλήρωμα να κλείνεται στο εσωτερικό του πλοίου. «Πυρά» κατά του πρώην υπουργού Άμυνας για την αναίμακτη κατάληψη της χερσονήσου .
    
Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έφοδο σήμερα στο τελευταίο πολεμικό πλοίο στο οποίο ανεμίζει η ουκρανική σημαία στην Κριμαία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ. Οι επιτιθέμενοι επιβιβάστηκαν στο κατάστρωμα του ναρκαλιευτικού σκάφους Τσερκάσι, στη λίμνη Ντονουζλάβ, ενώ το πλήρωμά του έχει κλειστεί στο εσωτερικό του πλοίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με έναν Ουκρανό ναυτικό ο οποίος βρίσκεται στο πλοίο και ήλθε σε επαφή με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, οι επιτιθέμενοι έφθασαν στο σκάφος με δύο ταχύπλοα, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από τη λίμνη. (πηγή: esyn.gr)

20:55 Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει με αδιαφορία σήμερα τις κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και να δηλώνει πως ακόμη κι αν η Δύση επιβάλει ευρύτερα τιμωρητικά μέτρα, οι επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη ρωσική επικράτεια δεν θα αποθαρρυνθούν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

13:20 Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας Ίγκορ Τενιούκ, λίγη ώρα αφότου είχε απορρίψει την παραίτηση που υπέβαλε ο Ουκρανός αξιωματούχος με αφορμή τις επικρίσεις που δέχτηκε για τους χειρισμούς του στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Οι βουλευτές προχώρησαν σε νέα ψηφοφορία μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και του προέδρου του κοινοβουλίου και προσωρινού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. Στην δεύτερη ψηφοφορία ενέκριναν την αποπομπή του Τενιούκ με 228 ψήφους υπέρ.

Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, εξέλεξε νέο υπουργό Άμυνας, με 251 ψήφους, τον Μιχαΐλο Κόβαλ, τον επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Ο Κόβαλ υπηρετούσε στην Κριμαία και μάλιστα στις αρχές Μαρτίου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα από τις φιλορωσικές δυνάμεις.


 Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ο οποίος ασκεί ταυτοχρόνως και καθήκοντα μεταβατικού προέδρου της χώρας.

Ο Τουρτσίνοφ είχε ζητήσει ο ίδιος να κινηθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Ωστόσο, για δύο ψήφους οι βουλευτές απέρριψαν το αίτημα, διατηρώντας τον στη θέση του προέδρου του Σώματος.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ιδιαίτερα για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει έτοιμα σχέδια για την υπεράσπιση των χωρών μελών της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Δολοφονήθηκε ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού «Δεξιού Τομέα»

Ένας εκ των ηγετών της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» της Ουκρανίας, ο Ολεξάντρ Μουζίτσκο, δολοφονήθηκε στην δυτική ουκρανική πόλη Ρίβνε, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη και αναμεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS. 

-----------------

Ο Σεργκέι Κουνίτσιν, εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, παραιτήθηκε από τη θέση του για να διαμαρτυρηθεί για την απραξία, όπως την χαρακτήρισε, των αρχών του Κιέβου στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Ντρέπομαι για όλα αυτά», δήλωσε ο Κουνίτσιν, βουλευτής του κόμματος Ουντάρ του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοινώνοντας την παραίτησή του χθες Δευτέρα βράδυ στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Ουκρανίας.

«Η διαταγή της απομάκρυνσης των δυνάμεών μας από την Κριμαία υπογράφηκε μόλις σήμερα (Δευτέρα). Όμως αύριο δεν θα υπάρχει πλέον κανένας για να απομακρυνθεί! Κάθε ημέρα οι στρατιωτικοί μας κρατούνται όμηροι, ενώ εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να συγκαλούμε συνεδριάσεις και συζητήσεις», σημείωσε ο Κουνίτσιν που έχει πολεμήσει στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει μάταια υποβάλει πολλές προτάσεις στην ουκρανική κυβέρνηση, ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ώστε να διατηρηθεί η Κριμαία στους κόλπους της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και την υιοθέτηση ενός νόμου για τη ρωσική γλώσσα, αλλά και τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης.

«Ντρέπομαι που συμμετείχα σε αυτό χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτε», υπογράμμισε ο Κουνίτσιν.

---------------

Δευτέρα 24/3

Ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν σήμερα να καταλάβουν την ουκρανική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που συνεχίζει να φέρει την ουκρανική σημαία, δήλωσε ένας Ουκρανός εκπρόσωπος του στρατού. Από την πλευρά της, η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε τη μεταφορά του συνόλου των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στην ηπειρωτική Ουκρανία:

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να αποσύρει το σύνολο των ουκρανικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας, εξαιτίας των απειλών των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των μελών των ουκρανικών δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της ουκρανικής ναυτικής βάσης κοντά στην Φεοντόσια, ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης και Ασφαλείας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας για την αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και την απομάκρυνση των οικογενειών τους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη «ενωμένες» για να επιβάλουν το «τίμημα» στη Ρωσία μετά την επέμβασή της στην Ουκρανία, κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα», δήλωσε ο κ. Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Άμστερνταμ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Οι εξελίξεις την Κυριακή 23/3:

Ρωσική σημαία σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία: «Η σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υψώθηκε σε 189 στρατιωτικές μονάδες και θεσμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που στάθμευαν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας», σημειώνεται στη δήλωση του υπουργείου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Συνομιλία Πούτιν - Μέρκελ για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ: Συζητήθηκε η κατάσταση η οποία έχει προκύψει μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας. «Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση σε σχέση με τη συμφωνία για την εντολή μιας αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

Παράλληλα, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

 - NATO: Ανησυχία για τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα: «Η (ρωσική) δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι πολύ, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη», ανέφερε ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund.

Σάββατο 22/3

Ο Λευκός Οίκος καλεί τη Ρωσία να αρχίσει «άμεσα» συνομιλίες με την Ουκρανία

6.00 μ.μ.: Κριμαία: Σε άγνωστη τοποθεσία για «συνομιλίες» ο ουκρανός διοικητής της βάσης που πολιόρκησαν οι ρωσικές δυνάμεις: Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες ύστερα από την έφοδο που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα. Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός.

Aπό τις δυνάμεις των «σπεντνάτζ» έγινε η εισβολή στην ουκρανική βάση στην Κριμαία, σύμφωνα με το Ρόιτερ που διακινεί την παραπάνω φωτογραφία

Οι εξελίξεις ως το πρωί του Σαββάτου:

Ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει ουκρανική αεροπορική βάση στην Κριμαία, δίνοντας τελεσίγραφο στις δυνάμεις της Ουκρανίας να την παραδώσουν, όπως τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής της βάσης κοντά στη Σεβαστούπολη.

«Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στη βάση μας και μας έδωσαν περιθώριο μίας ώρας για να παραδοθούμε, αλλιώς θα κάνουν έφοδο. Εμείς δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι έφοδο θα κάνουν» τόνισε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Σήμερα, επίσης, το πρώτο κλιμάκιο του ΟΑΣΕ μετέβη στην Ουκρανία. Αποτελείται από 40 παρατηρητές.

Ρώσοι στρατιώτες περικύκλωσαν βάση στην Κριμαία και απειλούν με έφοδο

Η Ουκρανία θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την ΕΕ για να προστατευτεί από τον ανίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται για περισσότερες από τις μισές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Παρασκευή 21/3

ΟΑΣΕ: Ενέκρινε αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία

Οι 57 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συμφώνησαν απόψε για την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία δέχτηκε την πρόταση αυτή χωρίς να εγείρει ενστάσεις.

Στην τελική κύρωση της συνθήκης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία προχώρησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά την θετική ψήφο την οποία έλαβε η τελευταία και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου. Η υπογραφή του Ρώσου προέδρου ολοκληρώνει από νομικής πλευράς την προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας στη Ρωσία, μια κίνηση ωστόσο την οποία δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ειδικοί συνταγματολόγοι της Επιτροπής της Βενετίας, ενός οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκριναν σήμερα ότι το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Κριμαία ήταν παράνομο. Επιπλέον, την αποστολή κλιμακίου παρατηρητών στην Ουκρανία για περίοδο έξι μηνών ενέκριναν τα κράτη-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΑΟΣΕ) σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας. 

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Νωρίτερα, την επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων στην Κριμαία αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τη λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν επιπλέον 12 ονόματα Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα εκείνων που υπόκεινται σε απαγόρευση έκδοσης βίζας και στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, με τον συνολικό αριθμό των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις να ανέρχεται σε 33.

Ανάμεσά τους ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, μαζί με δύο στενούς συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Eπιπρόσθετα, υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ε.Ε. και του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Η Ουκρανία θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την ΕΕ για να προστατευτεί από τον ανίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται για περισσότερες από τις μισές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. - See more at: http://left.gr/news/i-oykraniki-krisi-sto-epikentro-tis-synantisis-stain...


 

Απολύτως παράνομες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης στην Κριμαία.  Υποστήριξε μάλιστα ότι οι κυρώσεις αυτές θα δημιουργήσουν «τεχνητά εμπόδια» ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση. (πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτα επιστροφή ποσού ύψους 11 δις. από την Ουκρανία, καθώς θα παύσει η συμφωνία παροχής φυσικού αερίου στο Κίεβο. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι συμφωνίες του Χάρκοβο, βάσει των οποίων η Ρωσία θα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο ως αντάλλαγμα για τη χρήση της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης βρίσκονται στο «στάδιο της καταγγελίας», δίνοντας στη Μόσχα το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή για την επιστροφή χρημάτων.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, τονίζοντας ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να σταματήσουν οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας. Στα 12 νέα ονόματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, συγκαταλέγονται κάποιοι «πραγματικά υψηλόβαθμοι», σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ.

Η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία», όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία», εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αποφάσισαν ακόμη την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, αλλά δεν προχώρησαν στην επιβολή απ' ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν παράλληλα την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (0ΑΣΕ ), υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Πέμπτη 20/3:

22:40 Την απειλή και το φόβο ενός «πολέμου» στην Ευρώπη επανέφερε η κρίση που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Κάτι άλλαξε», με αυτή την κρίση, δήλωσε ο Σουλτς κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

22:30 Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε σήμερα τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ώρα με τον Σόιγκου, στη διάρκεια της οποίας του είπε «ξεκάθαρα και αυστηρά» ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία θα είναι υπεύθυνες για οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή.

22:10 Η Ουκρανία θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτηθούν» ρωσόφωνες επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης.

22:00 Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε την προοπτική της ρωσικής πιστοληπτικής ικανότητας σε αρνητικές από σταθερές, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου στη Μόσχα για υποβάθμιση, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι ενεργειακές σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία πιθανόν να αμβλύνουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας από την ευρωπαϊκή πλευρά.

20:41 Ουκρανική κορβέτα κατελήφθη από ενόπλους στη Σεβαστούπολη σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας: Oμάδα ενόπλων κατέλαβε την Πέμπτη την ουκρανική κορβέτα Ternopol, η οποία ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στην Κριμαία Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ. Στη διάρκεια της επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν βομβίδες κρότου, ενώ ακούστηκαν και πυρά από αυτόματα όπλα, δήλωσε ο κ. Σελεζνιόφ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την τύχη του πληρώματος.

Στο μεταξύ η ρωσική σημαία και η σημαία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κυμάτιζε την Πέμπτη σε μια προκυμαία του λιμανιού της Σεβαστούπολης, ενώ υπεστάλησαν οι σημαίες σε δύο ακόμη ουκρανικές κορβέτες. Στην πρύμνη των Lutsk και Khmelnitsky δεν ήταν εμφανείς οι σημαίες τους. «Φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν υποστείλει τις σημαίες και στα δύο πλοία, όμως δεν έχουν ανεβάσει τη δική τους», σημείωσε ο κ. Σελεζνιόφ.

(φωτογραφία αρχείου)

19:45  Λαβρόφ: Δε θα αναθεωρήσουμε την απόφασή μας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λαβρόφ με τον Κέρι, ο ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι «η απόφαση να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία, αποτέλεσμα της έκφρασης της βούλησης της απόλυτης πλειοψηφίας των κατοίκων της, δεν θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

19:30 Εισβολή της Ρωσίας σε περαιτέρω Ουκρανικό έδαφος φοβάται η ουκρανική κυβέρνηση, όπως υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μιλώντας σε διπλωμάτες.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία οδεύει να εξαπολύσει μια πλήρη στρατιωτική επέμβαση στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας», είπε ο πρεσβευτής Γιούρι Κλιμένκο κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

«Η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του Ρώσος διπλωμάτης, επίσης στην Γενεύη.

19:15 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς όμως να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το πρωί της Πέμπτης, η  Άνγκελα Μέρκελ είχε επισημάνει ότι η ΕΕ θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των ρώσων και των φιλορώσων  αξιωματούχων που θα τους επιβληθεί απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την προσθήκη 12 προσώπων, που ανήκουν στο πιο στενό περιβάλλον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στον κατάλογο των 21 που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Ο κατάλογος των 21 «δεν αρκεί» διότι σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται «παρά πολύ χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στο στόχαστρο το στενό περιβάλλον» του προέδρου Πούτιν, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

19:00 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να συναντηθεί ξανά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κρίση στην Ουκρανία ο Κέρι είπε ότι αναμένει "να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας στο περιθώριο (...) των συνομιλιών της Χάγης", όπου ξεκινά την Δευτέρα η διεθνής σύνοδος.

18:00 Με απαγόρευση εισόδου σε αξιωματικούς και βουλευτές των ΗΠΑ απαντά η Μόσχα. «Έχουμε προειδοποιήσει ότι η επιβολή κυρώσεων θα χτυπήσει τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ» υπογράμμισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε τα μέτρα αντίποινα στις κυρώσεις της Δευτέρας.

RIA Novosti / Alexander Vilf

17:00 Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπάρακ Ομπάμα. «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις σε περισσότερους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης» δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του μήνυμα.
Οι πρόσθετες αυτές κυρώσεις θα στοχεύουν σε ανώτερους αξιωματούχους, ιδιώτες και τράπεζες.
 

15:50 Η Δούμα, η κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε πριν από λίγο τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

15:40  Στην ανάπτυξη μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία «για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής» θα προχωρήσει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη χερσόνησο, μεταξύ άλλων και με νέες στρατιωτικές υποδομές, είναι αναγκαία ώστε η τελευταία να καταστεί πραγματικά «οργανικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Η Ουκρανία θα αγωνισθεί για την «απελευθέρωση» της Κριμαίας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτησή της από τη Ρωσία, αναφέρεται σε κείμενο απόφασης που ψηφίστηκε σήμερα από το ουκρανικό κοινοβούλιο. (εδώ)

Την απελευθέρωση του διοικητή του ουκρανικού Στόλου, υποναυάρχου Σεργκέι Χαϊντούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη βάση στην Κριμαία, ζήτησε από την τοπική κυβέρνηση ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας. Τo oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη της βάσης.

Αναφορές από τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Χαϊντούκ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ρωσικό RIA Novosti περιορίζεται στο ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είχε δώσει διορία μέχρι τις 9 το βράδυ για να απελευθερωθεί ο υποναύαρχος, προειδοποιώντας πως «ειδάλλως θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση».

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη νομική διαδικασία για την ένταξη της Κριμαίας στην Ομοσπονδία της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρακτικά μέτρα λαμβάνονται για την εφαρμογή των συμφωνιών σχετικά με την ένταξη της Κριμαίας και (του λιμανιού της) της Σεβαστούπολης στην Ομοσπονδία της Ρωσίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS επικαλούμενο τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Τετάρτη 19/3

22.00«Ισοδύναμες» κυρώσεις απέναντι στις ΗΠΑ εξετάζει η Ρωσία: Η ρωσική κυβέρνηση θα αντιδράσει με ισοδύναμα μέτρα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ , δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το  Interfax. Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η χώρα του θα καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κριμαίας που ανέρχεται σε 1,53 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ.

 Η Ουκρανία αποσύρει τους στρατιώτες της και τις οικογένειες τους από την Κριμαία: Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει η Ουκρανία, όπως μεταδίδει το BBC.

Δύο ακόμη άνδρες, ένας Ουκρανός στρατιώτης και ένας φιλορώσος παραστρατιωτικός, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ένας σπουδαστής της σχολής ναυτικών δοκίμων, ο Σ. Κακούριν, σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο στήθος στη διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον της μονάδας του στη Συμφερόπολη. Ο πλοίαρχος Β. Φεντούν τραυματίστηκε στον λαιμό και το χέρι και ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πόδι από χτυπήματα με γκλομπ. «Οι δράστες φορούσαν στολές ρώσων στρατιωτών και έφεραν αυτόματα όπλα και ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία παραβίασαν με ένα τρακτέρ την πύλη της Νότιας Βάσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Νοβοοζέρνε, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου, και ελέγχουν πλέον την είσοδο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Για «μια προσχεδιασμένη πρόκληση για να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», κάνει λόγο η αστυνομία της Κριμαίας, με ανακοίνωσή της.

Σήμερα, τρεις ρωσικές σημαίες κυματίζουν σε μία από τις εισόδους του αρχηγείου του ουκρανικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, γεγονός που μαρτυρά ότι τουλάχιστον μερικές από τις βάσεις είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

«Είναι περίπου 200, ορισμένοι φορούν κουκούλες. Δεν είναι οπλισμένοι και δεν έχει πέσει πυροβολισμός από την πλευρά μας. Έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του κτηρίου» είπε. Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είδε τρεις οπλισμένους άνδρες, πιθανόν Ρώσους στρατιώτες, στην πύλη όπου κυματίζουν οι σημαίες.

Επίσης στην περιοχή βρίσκονται ορισμένα άοπλα μέλη από τις λεγόμενες «δυνάμεις αυτοάμυνας» που συστάθηκαν από εθελοντές οι οποίοι υποστήριζαν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούχ διεμήνυσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την Κριμαία, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. 

 

--------------------------------

Τρίτη 18/3/2014

22:30 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και για δεύτερο νεκρό, αυτήν τη φορά των φιλορωσικών ομάδων "αυτοάμυνας". Ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, σύμφωνα με το φολορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Russia Today. (rt.com)

20:30 Οι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν σήμερα εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους μετά την επίθεση εναντίον μιας βάσης του στρατού στη Συμφερόπολη που στοίχισε τη ζωή σε έναν στρατιώτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. "Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους", αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου. Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με το Interfax, το οποίο επικαλείται ως πηγή εκπρόσωπο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσόφιλες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτίσει το διοικητή της βάσης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ουκρανός στρατιώτης είναι ασαφείς, ενώ οι συνάδελφοί του έχουν κλειστεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου της βάσης.

Η φερόμενη επίθεση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την προσχώρηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσία.

Από πλευρά της η Μόσχα έχει ήδη αρνηθεί πως διαθέτει τακτικές δυνάμεις στην Κριμαία, ενώ αποκαλεί "δυνάμεις αυτοάμυνας" τους στρατιώτες χωρίς διακριτικά που βρίσκονται στην χερσόνησο. 


Αρ. Γιατσενιούκ: Η αντιπαράθεση στην Κριμαία μπήκε σε στρατιωτική φάση


Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μετά το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, με θύματα δύο Ουκρανούς στρατιώτες.


«Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο Γιατσενιούκ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε «στρατιωτική φάση». «Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών»είπε, σημειώνοντας ότι το «έγκλημα πολέμου», στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι, δεν παραγράφεται.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)