to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:13 | 24.09.2020

Κοινωνία

«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή»: Δυναμικό συλλαλητήριο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία (φωτογραφίες)

Με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή - Υπό κατάληψη εκατοντάδες σχολεία με αίτημα την ασφαλή λειτουργία


Δυναμικί και μαζικό μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 24/9 στο κέντρο της Αθήνας με βασικό αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων (έως και 15 μαθητές ανά τμήμα),  μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού καθαριότητας για να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα.

«Εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη "με το καλημέρα" σε κινητοποιήσεις. Οι πρώτες μαθητικές πορείες είναι γεγονός. Τα αιτήματα που ενώνουν εμάς τους μαθητές σε όλη τη χώρα είναι δίκαια! Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα. Θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν σωστά, για όλους τους μαθητές και τις οικογένειες τους», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

Κάποια μαθητικά μπλοκ πήγαν μετά την πορεία και στο Υπουργείο Υγείας όπου το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι νοκομειακοί γιατροί διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Αττικής, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι. Διευκολυντική στάση εργασίας προκήρυξε η ΟΛΜΕ η οποία απαιτεί άμεσα μέτρα τώρα για τηνπροστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών (αναλυτικά παρακάτω).

Οι μαθητές απαιτούν:

 • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα.

 • Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

 • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών.

 • Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

 • Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

 • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

 • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές - εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι καταλήψεις έχουν αιτία

Σημιεώνεται ότι, μόλις 10 ημέρες μετά το «πρώτο κουδούνι», οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας αγγίζουν τα 100, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Παράλληλα, σε εκατοντάδες σχολεία πραγματοποιούνται καταλήψεις για τις συνθήκες λειτουργίας τους. Παρά τα ελάχιστα «παρατράγουδα» με μαθητές να διαμαρτύρονται ενάντια στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κινητοποιήσεις έχουν ως αιτήματα τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, καθώς και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εργατών καθαριότητας, για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

«Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εξήγγειλε την αντίδραση της Πολιτείας «πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες».

Το κάλεσμα της ΟΛΜΕ αναλυτικά:

 «Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι στον αγώνα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία», το κεντρικό σύνθημα της ΟΛΜΕ η οποία διεκδικεί:

 • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

 • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.


Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, «ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κλειστές αίθουσες στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται την αξιοποίηση τους με την δημιουργία νέων τμημάτων», αφήνοντας απροστάτευτους εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα. «Αρνείται ακόμα και τα τεστ στους εκπαιδευτικούς και μαθητές φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες τους».

Πορεία την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη

Σημειώνουμε επίσης ότι, πορεία μαθητών με τη συμμετοχή και φοιτητών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 22/9 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μαθητές από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης ζητούν τμήματα με 15 μαθητές, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας ενώ ζητούν να μην υπάρχουν κάμερες στα σχολεία. Κεντρικό σύνθημα των μαθητών «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή».

Τη διαμαρτυρία υποστήριξε και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Σχετική δήλωση έκανε την Τετάρτη ο Χρ. Γιαννούλης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

"ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ, ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ"

“Εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης, με προστατευτικές μάσκες πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση και πορεία και απαίτησαν τα αυτονόητα. Ολιγομελή τμήματα, αύξηση των διαθέσιμων αιθουσών στα σχολεία, πρόσληψη εκπαιδευτικών, αλλά και μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα. Παράλληλα κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση διάφορων ΜΜΕ που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν το δίκαιο αγώνα τους λέγοντας ότι "οι μαθητές αντιδρούν στη χρήση μάσκας". Αντί να τους συκοφαντεί η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις ευθύνες της”

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)