to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 27.05.2013

Πολιτική

Συγκυβέρνηση στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: έκαναν κουρέλι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (οι εξελίξεις)

Εικόνα διάλυσης για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, μετατρέπει σε τραγέλαφο την κουβέντα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, η ΝΔ φέρνει δική της, οπισθοδρομική πρόταση νόμου - Τη Δευτέρα θα κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ


Παρασκευή 31/5

Σε επικοινωνιακό τραγέλαφο έχει εξελιχθεί για την τρικομματική κυβέρνηση η υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που πολεμά λυσσαλέα η Νέα Δημοκρατία. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να σώσουν τις εντυπώσεις της σύμπλευσης με την ακροδεξιά γραμμή του κυβερνητικού τους εταίρου καταθέτοντας από κοινού το απορριφθέν νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, η ΝΔ θα το μπλοκάρει και λανσάρει δική της πρόταση (διαβάστε μια σύγκριση των δυο προτάσεων, από τον e-lawyer) που οπισθοχωρεί σε σχέση ακόμα και με τον αντιρατσιστικό νόμο του 1979. Το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει «απίστευτές προχειρότητες» στην πρόταση νόμου της ΝΔ, στην οποία καταλογίζει «ακατανόητη και αντιφαστική» στάση.

Όπως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, «η ΝΔ ενταφίασε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο υπό τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής και καταθέτει μια προσχηματική πρόταση νόμου που και ανεπαρκής είναι αλλά και εξόχως προβληματική ως προς το περιεχόμενό της» ενώ «το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ  έχουν μετατραπεί σε μνημονιακούς δορυφόρους μιας επί της ουσίας μονοκομματικής κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι διεθνείς αντιδράσεις και οι επικρίσεις για την ολιγωρία τους: Κομισιόν και το διεθνές Παρατητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), π.χ. καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα, μετά τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, την αρμόδια επίτροπο και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Στην επιστολή του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, ο Αντ. Σαμαράς απάντησε χωρίς να δίνει... απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε να επιρρίψει ευθύνες στην Αριστερά κάνοντας λόγο για «ιδεολογική τρομοκρατία» αναφορικά με την πρόσφατη αποδοκιμασία της Κικής Δημουλά από έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Απέδωσε, μέσα στον ακροδεξιό του οίστρο, την άνοδο των νεοναζί στο «πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης» (!).

«Νέα αυστηρή αντιρατσιστική νομοθεσία τώρα και να εφαρμόζεται. Με την ευρύτερη στήριξη. Το "κάθε κόμμα και πρόταση", είναι η χαρά του ρατσιστή», σχολιάζει στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημ. Παπαδημούλης.

Πέμπτη 30/5:

Για «επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης» της ΝΔ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. «Πλήρες στατηγικό αδιέξοδο» καταλογίζει σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι «τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι  δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή». 

Κατατέθηκε η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», προκειμένου αυτή να συζητηθεί  στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.  Η ΝΔ, όπως ανακοίνωσε, «εισάγει σήμερα προσθήκες στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του», λόγω των δυσμενών εντυπώσεων που έχουν προκαλέσει διεθνώς οι χειρισμοί της ΝΔ στο θέμα του αντιρατσιστικού νόμου.

Τετάρτη 29/5:

Ο ενταφιασμός του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση καταδεικνύει τις αντιφάσεις στο εσωτερικό της, που δεν θέτουν όμως σε αμφισβήτηση την -μνημονιακού περιεχομένου- συμφωνία των τριών κομμάτων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ την Τρίτη.

Για «σοβαρούς τριγμούς» στην ελληνική κυβέρνηση λόγω του αντιρατσιστικού κάνει λόγο και ο διεθνής Τύπος, με τη 

Sueeddeutsche Zeitung να σχολιάζει ότι «στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ανήκουν προφανώς στο στρατόπεδο που δεν θέλει να τρομάξει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής»

Οι χθεσινές δηλώσεις Μιχελάκη είναι ενδεικτικές για τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ που κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Τρίτη 28/5:

Από κοινού καταθέτουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ρήγμα στην τρικομματική κυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ να διαμηνύουν μέσω διαρροών ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή, καθώς, μεταξύ άλλων, θα αντιδρούσε έντονα μεγάλο μέρος της ΚΟ της ΝΔ αλλά και επιβεβαιώνοντας την ακροδεξιά στροφή του κύριου κυβερνώνοντος κόμματος. Σήμερα το μεσημέι, το ΠΑΣΟΚ προώθησε προς ψήφιση το «δικό του» αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Οικογενειακό καβγαδάκι η χθεσινή διαφωνία των «3»

Το σχόλιο του Δημ. Παπαδημούλη: «Είχαμε για μια ακόμη φορά την επανάληψη του ίδιου φαινομένου: βγαίνουν Κουβέλης και Βενιζέλος στα ΜΜΕ και λένε τα δικά τους αλλά στο τέλος «περνάει» του Σαμαρά, ο οποίος δεν βγαίνει ποτέ να μιλήσει και πουθενά αλλά κάνει το δικό του. Είναι φανερό ότι αφεντικό της κυβέρνησης είναι ο Σαμαράς, ο οποίος φροντίζει να το δείχνει με κάθε τρόπο»

Ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επισήμανε επίσης πως υπάρχει συνειδητή επιλογή να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο χώρο της ακροδεξιάς

Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο επίσημα, μιλούν για νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη.

Η συνάντηση των συνεταίρων δεν απέτρεψε το ρήγμα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι πληροφορίες μιλούσαν για κατάθεση πρότασης νόμου από το ΠΑΣΟΚ σηματοδοτώντας το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών συνεταίρων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, «Με εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟK Γιάννης Μανιάτης, θα ζητήσει αύριο το πρωί από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την εισαγωγή στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, η οποία έχει κατατεθεί στις 21 Μαρτίου 2013. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές η απόφαση ελήφθη κατόπιν των σχετικών «διαρροών», όπως έλεγαν, από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν ψηφιστεί και από τους τρεις εταίρους δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση».

21:05 Δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, γιατί, όπως συνέχισε, "πρέπει να πειστεί και η ΝΔ ότι δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική και νομική, αλλά μια συζήτηση που είναι βαθιά πολιτική, αξιακή και ιστορική".

 Βενιζέλος: «Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

 


Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχουν δύο λύσεις και πως το θέμα αυτό δεν παραπέμπεται σε καμία νεότερη συζήτηση. Η πρώτη λύση, "αυτή που σαφώς προτιμούμε", είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί να ψηφιστεί "από τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία" από όλο το συνταγματικό τόξο, από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης". Εάν η κυβέρνηση τελικώς δεν συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Βενιζέλος, "η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ και άλλα κόμματα γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή και ευελπιστούμε πως η ΝΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους βουλευτές της την πρόταση νόμου". "Πάντα με τη συζήτηση ανοικτή για οποιαδήποτε βελτίωση ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα και καμία παρεξήγηση", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ανέφερε ότι "από εμάς δεν τίθεται και δεν υπάρχει και ούτε κατάλαβα να τίθεται και από τη ΝΔ".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε γενικότερα ότι "υπάρχει πρόβλημα" και πως "η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί". Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε οι κυβερνητικοί εταίροι "να ξανασυμφωνήσουν το προγραμματικό, οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο", κάτι που όπως σημείωσε αφορά και "αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας και αξιολόγηση προσώπων".

"Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά "κυβέρνηση συνεργασίας".

«Ενοχλημένος» ο Φ. Κουβέλης - «Ρωτήστε τον Σαμαρά για την τύχη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου»

20:57 Επέμεινε ο Φώτης Κουβέλης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου, να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, γιατί όπως είπε, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τις διατάξεις τις οποίες εισάγει.


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι αυτό θα ήταν μια δημοκρατική πράξη και βεβαίως, πρόσθεσε, όταν θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, είναι ανοικτές οι διαδικασίες για βελτιώσεις, τροποποιήσεις και διορθώσεις. Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε επίσης την πλήρη διαφωνία του με την γνωμάτευση της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το εν λόγω νομοσχέδιο και την χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αφού, όπως είπε, κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όταν στο παρελθόν, και σε ανάλογη διαδικασία, είχε εκτιμήσει ορισμένες από τις διατάξεις, τότε, συνταγματικές.

Επίσης ο κ. Κουβέλης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη διαρροή του πορίσματος δυο ώρες πριν την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Στην ερώτηση αν συμφωνούν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να απευθυνθεί στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και επέμεινε στην τήρηση της διαδικασίας για συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας των νέων και τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί το ζήτημα της κοινωφελούς εργασίας, ενώ τέλος σημείωσε ότι ετέθη με επιμονή το θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και η ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα.

 (Πηγή: ΑΜΠΕ)

18:00 Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου με τις διαρροές να διαμορφώνουν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ζητούν άμεση κατάθεσή του στη Βουλή.

Η Δημοκρατική Αριστερά με κείμενο προτάσεων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δημοσιεύεται στο real.gr διαρρέει προτάσεις, που υπερασπίζονται τον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη, υπογραμμίζοντας ότι "δεν έχει βάση το επιχείρημα ότι η χώρα μας έχει πλήρη νομοθεσία και ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία". Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι "η συσχέτιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου με ποινικοποίηση πολιτικής ιδεολογίας και συγκεκριμένα της κομμουνιστικής ιδεολογίας, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα". Επιτίθεται, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί "να αξιοποιήσει το θέμα αποκλειστικά από τη σκοπιά της καλλιέργειας ενδοκυβερνητικών τριβών" και αυτό δείχνει "ένα κόμμα που όλο και περισσότερο εξαρτά μονοδιάστατα τη δράση του με τον στόχο της ανάδειξης στην κυβερνητική εξουσία". Και καλεί τι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να συμπράξουν χωρίς εκλογικές σκοπιμότητες στην αντιμετώπιση του νεοναζισμού και του ρατσισμού. "Αυτό πρέπει να συντελεστεί πολλαπλώς, συμπεριλαμβανομένης και της διαμόρφωσης σύγχρονου νομικού πλαισίου, επιδιώκοντας τις αναγκαίες συγκλίσεις", υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.

Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του παρέθεσε τις ακόλουθες «επιβεβλημένες» επισημάνσεις:
1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη Αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.
2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.
3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.
4. Το πρακτικό υπ' αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.
5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.
Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο μετά την λήξη της συνάντησης Βενιζέλου – Ρουπακιώτη στην Ιπποκράτους.

Πηγή: avgi.gr

____________

Μία «συμβιβαστική διέξοδο» η οποία θα επιτρέψει σε κάθε πλευρά να σώσει τα προσχήματα, σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της, θα αναζητήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης στην απογευματινή σύσκεψη με κύριο αντικείμενο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει την άμεση κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, καθώς θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από εκσυγχρονισμό του πλαισίου στη βάση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στο πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (βλέπε παρακάτω).

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, έχει αφήσει να διαφανεί ότι είναι ανοικτός σε αλλαγές και βελτιώσεις του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, αρκεί να διατηρηθεί η αρχική του φιλοσοφία που δεν είναι άλλη από την ποινικοποίηση του ρατσισμού.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων προτείνοντας μια νομοθετική παρέμβαση που θα παρακάμπτει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα οδηγεί σε αυστηρότερο πλαίσιο για τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Για τον επικείμενο ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. «Οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να δείξουν αν επιλέγουν για τον εαυτό τους το ρόλο του άβουλου μνημονιακού δορυφόρου. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρέπει τώρα να δείξουν αν εννοούσαν αυτά που έλεγαν τόσο καιρό» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση για τη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, έδωσε στη δημοσιότητα σχετική Έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), σύμφωνα με την οποία  «το υπάρχον νομικό πλαίσιο (σσ ν. 27/1979)  με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου» και ως εκ τούτου το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη καθίσταται περιττό. Όπως αναφέρει η ΚΕΝΕ, το κείμενο του νομοσχεδίου περιέχει αρκετές συνταγματικά μη ανεκτές προτάσεις και αοριστίες. Παράλληλα, σημειώνει ότι και τα άρθρα του Συντάγματος παρέχουν προστασία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. 

Διαβάστε όλο το ιστορικό του παγώματος που εξελίσσεται σε οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου «στο πλαίσιο της στρατηγικής προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής» από τη ΝΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)