to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 21.05.2013

Πολιτική

Αποσύρεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τον ακροδεξιό πυρήνα της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία προχωρά από το πάγωμα στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της


Παρασκευή 24/5

Σύμφωνα με ρεπορτάζ Των «Νέων», ο Α. Σαμαράς «θα επιδιώξει να βρει την χρυσή τομή με τους κυβερνητικούς εταίρους με πρόταση για αλλαγές και προσθήκες στο υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο που θα οδηγούν και σε αυστηρότερη μεταχείριση των εγκλημάτων με χαρακτηριστικά ρατσιστικής βίας». Δεδομένο είναι ότι, μετά από πίεση της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας που περιβάλει τον πρωθυπουργό, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δε θα προωθηθεί όπως είχε κατατεθεί από τον Αντ. Ρουπακιώτη (με το έωλο επιχείρημα από πλευράς ΝΔ ότι μετατρέπει, ουσιαστικά, τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας σε «ιδιώνυμο αδίκημα»). Το ακροδεξιό «μπλόκο» στο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και όλα θα ξεκαθαρίουν στη συνάντηση των τριών αρχηγών τη Δευτέρα. Διαβάστε παρακάτω το χρονικό του «παγώματος» που εξελίσσεται σε οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου με ευθύνη του ίδιου του Σαμαρά.

 

Πέμπτη 23/5

«Ταφόπλακα» στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη επιχειρεί να βάλει η ΝΔ, η οποία σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη Βουλή, αποφάσισε ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές» και ότι η ΝΔ «δεν θεσπίζει ιδιώνυμο αδίκημα, καθώς αυτό θα παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης».

Όπως σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, με την άρνησή της η ΝΔ, «κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάϊδεμα στην Χρυσή Αυγή»: Η ΝΔ αποσύρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δέσμια της ακροδεξιάς στο εσωτερικό της

Διαβάστε παρακάτω το ρεπορτάζ για το πάγωμα (που μετατρέπεται σε οριστική απόσυρση όπως όλα δείχνουν) του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου με το οποίο η ΝΔ στρώνει το χαλί στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Τετάρτη 22/5


Το σημερινό ρεπορτάζ για το «πάγωμα» του νομοσχεδίου: Η ΝΔ... καταψύχει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο - Θα το συζητήσουν οι 3 συνεταίροι


Για ακροδεξιό βέτο Σαμαρά κάνει λόγο η «Αυγή» - «Η Νέα Δημοκρατία στρώνει το χαλί για την άνοδο της Χρυσής Αυγής» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του (δείτε αναλυτικά παρακάτω) ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Σε σημερινή ανακοίνωση επισημαίνει, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ότι οι ευθύνες για το πάγωμα βρίσκονται εντός της κυβέρνησης.

***********************************************

Η ΝΔ μεθοδεύει  «θάψιμο» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου υπό την επιρροή του ακραίου συντηρητικού πυρήνα γύρω από τον πρωθυπουργό. Χρονοτριβεί και εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει στην προώθηση του νομοσχεδίου, το οποίο δεν αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από το τέλος Ιουλίου.

Ακόμα και τότε όμως, θα έχει υποστεί ακροδεξιάς κοπής αλλαγές, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Κ.Ο. της ΝΔ θεωρεί το εν λόγω νομοσχέδιο «έκτρωμα» που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς «βελτιωτικές παρεμβάσεις».

Όπως γλαφυρά σχολιάζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη «κατατέθηκε για να αποσυρθεί και μετά να ξανακατεθεί, για να παραπεμφθεί εν συνεχεία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (σσ σήμερα εισάγεται προς επεξεργασία, τουλάχιστον 15 ημερών, στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή πριν διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και μετά ίσως κάπου, κάπως, κάποτε, να το ξαναδούμε»...

Ο ίδιος ο Αντ. Ρουπακιώτης, ζήτησε εκ νέου να ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο «δεν έχει ταυτότητα, δεν φωτογραφίζει κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός». Φαίνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει τη θέληση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν ένα προοδευτικό προφίλ (που να έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο των κομπαρσών της ΝΔ που απλώς επικυρώνουν νομοθετήματα της Συγγρού και του Μαξίμου) και ασκούν πίεση για ταχεία και χωρίς αλλαγές κατάθεση του νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του (και την «μικροκομματική» κόντρα με τη ΝΔ)... δίνει άλλοθι στη Χρυσή Αυγή, αναμασώντας την επικίνδυνη «θεωρία των δύο άκρων».

Σε αυτή τη θεωρία, την οποία καταργεί επί της ουσίας το  νομοσχέδιο όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα (δείτε εδώ), φαίνεται πως θα στηριχτεί και η στροφή 180 μοιρών της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ιδεολογικοποιήσει την κόντρα για το νομοσχέδιο και να κρατήσει  ανοιχτή την πόρτα της γαλάζιας πολυκατοικίας στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Μπροστά στον κεντρικό αυτό στόχο, η ηγετική ομάδα της ΝΔ δε φαίνεται να προβληματίζεται από την πιθανότητα μείζονος ενδοκυβερνητικής κρίσης, κρίσης που θα οξυνθεί αν αλλοιωθεί συμαντικά η φυσιογνωμία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Η επιμονή της ΝΔ καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς πληθαίνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις με εμφανή την πολιτική κάλυψη των νεοναζί και  μεγαλώνει η διεθνής κατακραυγή για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ για να «παγώσει» το νομοσχέδιο είναι ότι με αυτό θα ενισχυθεί αντί να καταπολεμηθεί η Χρυσή Αυγή. 

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Η ΝΔ στρώνει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής

Το σημερινό σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την υποκριτική στάση της ΝΔ:

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και είναι σαφής: είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών. 

Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. 

Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, στην προσπάθειά της να προβεί σε ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο «μικρή λεπτομέρεια» σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας

Επιτέλους, να ενημερώσει η ίδια τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της. Η υποκρισία έχει και τα όριά της». 

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)