to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 28.12.2017

Πολιτική

Στόχος της κυβέρνησης να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ

«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σήμερα ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει, προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».


«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑπ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σήμερα ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει,  προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας. συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».
 
Υπενθυμίζεται, ότι το διοικητικό συμβούλιο της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, «εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας». Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων, εξαιτίας των εξελίξεων που δρομολόγησε η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Το εφετείο επικύρωσε την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2009, χρόνια προτού ο σημερινός βασικός μέτοχος -ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μέσω της Donskoy Tabak- εισέλθει στην καπνοβιομηχανία. Μετά την απόφαση, το αρμόδιο τελωνείο επέβαλε πριν από λίγες ημέρες περιορισμούς στη δραστηριότητα της επιχείρησης, ουσιαστικά «μπλοκάροντας» την κυκλοφορία των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Σε συνέχεια των εξελίξεων αυτών, η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας αποφάσισε να εκκινήσει την προετοιμασία διαδικασίας πτώχευσης.
 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης μίλησε νωρίτερα Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη για την αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής με την οποία επικυρώθηκε το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη. Ένα πρόστιμο για το οποίο η σημερινή διοίκηση ενημερώθηκε τρία χρόνια μετά την εξαγορά της.

 
Ο κ. Στογιαννίδης – εν’ όψει της απόφασης αύριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για την αναστολή ή όχι των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αναφορικά με το επικυρωμένο πρόστιμο – εξήγησε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι ενέργειες χρειάζονται ώστε η συγκεκριμένη επιχείρηση να κρατηθεί και για να λειτουργήσει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη επισήμανε ότι πιστεύει πως είναι άδικο αυτό που συμβαίνει και καταλογίζεται στην τωρινή διοίκηση η οποία δεν ευθύνεται γι’ αυτό το πρόστιμο το οποίο είναι χρέος προηγούμενων διοικήσεων -  λόγω λαθρεμπορίου τσιγάρων - που δεν επιτρέπεται να απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Εξήγησε μάλιστα ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα επιβαρυνθεί με αυτό το πρόστιμο ο νέος ιδιοκτήτης και αυτές οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη ουδέποτε διαψεύστηκαν από τους προηγούμενος κυβερνώντες. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)