to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:59 | 29.12.2017

Κοινωνία

Ημέρα κρίσης για τη ΣΕΚΑΠ - Ένα «έγκλημα χωρίς εγκληματίες» και ο κίνδυνος πτώχευσης

«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σήμερα ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει, προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».


Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, «εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας», αποφάσισε χτες το διοικητικό συμβούλιο της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, ενώ όρισε τον δικηγόρο Σεραφείμ Σωτηριάδη ως νομικό και ειδικό σύμβουλο για το χειρισμό όσων θεμάτων σχετίζονται με τη διαδικασία της πτώχευσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο των πρώτων ενεργειών του για την έναρξη της διαδικασίας, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον ορισμό του Σταύρου-Κωνσταντίνου Παπασπύρου ως νέου γενικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδρίασε χτες εκτάκτως, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων, εξαιτίας των εξελίξεων που δρομολόγησε η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Το εφετείο επικύρωσε την επιβολή προστίμου ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2009, χρόνια προτού ο σημερινός βασικός μέτοχος -ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μέσω της Donskoy Tabak- εισέλθει στην καπνοβιομηχανία. Μετά την απόφαση, το αρμόδιο τελωνείο επέβαλε πριν από λίγες ημέρες περιορισμούς στη δραστηριότητα της επιχείρησης, ουσιαστικά «μπλοκάροντας» την κυκλοφορία των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Σε συνέχεια των εξελίξεων αυτών, η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας αποφάσισε να εκκινήσει την προετοιμασία διαδικασίας πτώχευσης.

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή

Πηγές της εταιρείας δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, όλα θα κριθούν σήμερα Παρασκευή, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα πρόκειται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσε η εταιρεία «για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» σε βάρος της.

Παρότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για περιοριστικά μέτρα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, η εταιρεία ζητεί -κατά τις ίδιες πηγές- την άμεση άρση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρις ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, προκειμένου έστω στο μεσοδιάστημα τα προϊόντα της να διακινούνται ομαλά. Παράλληλα, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ ενάντια στην προαναφερθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Κυβέρνηση: Στόχος να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ

«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σήμερα ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει,  προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».


Πώς προέκυψε η εμπλοκή

Πηγές της εταιρείας εξηγούσαν στις 22/12 στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η εμπλοκή προκύπτει, επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνείται να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Για αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση άνω των 4 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση, ζητώντας την άμεση καταβολή του.

Για το ίδιο θέμα, πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,στην οποία και υπάγονται τα τελωνεία της χώρας, σημείωναν πως η εγγύηση που έχει κατατεθεί από την εταιρεία, έχει σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί από προηγούμενες συναλλαγές, για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η προθεσμία αποδέσμευσης των τεσσάρων εβδομάδων, που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα, μετά και την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία είναι εκτελεστή, και όσο αυτή δεν έχει ανασταλεί, να απαιτούνται κατά νόμο πρόσθετες εγγυήσεις, εφόσον το διαθέσιμο υπόλοιπο της εγγύησης δεν επαρκεί για τις μελλοντικές της συναλλαγές.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, πηγές προερχόμενες από τη ΣΕΚΑΠ, η οποία απασχολεί 170 εργαζομένους, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αναπόφευκτα οδηγεί την εταιρεία σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού» και ότι «θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημία».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ, σημαντικό ποσοστό του οποίου αφορά προσαυξήσεις, έχει να κάνει με τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008. Η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από τον όμιλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το 2013, μέσω της εταιρείας Donskoy Tabak.

Να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ ζητούν οι εργαζόμενοι

Να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ζητούν οι εργαζόμενοι-μέτοχοι της καπνοβιομηχανίας, διεκδικώντας επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Με ανακοίνωσή του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, που ουσιαστικά είναι ο μόνος ενεργός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, εκτός του βασικού μετόχου (εταιρείας του ομίλου Σαββίδη), διεκδικεί ακόμη τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος. Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης. Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχη έστειλαν χτες και οι εργαζόμενοι που δεν είναι μέτοχοι στην εταιρεία.

Έκκληση από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Στο μεταξύ, έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απευθύνει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό "πνεύμονα" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Η υποκρισία της ΝΔ για το ζήτημα

Η επικύρωση του προστίμου ύψους 38.2 εκ. ευρώ στην ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις του παρελθόντος, πριν την εξαγορά της εταιρείας από τον κ. Ι. Σαββίδη, ήταν η αφορμή για την “αγανάκτηση” της ΝΔ Ξάνθης, η οποία είχε το περίσσιο θράσος να εκδώσει δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, εξυμνώντας παράλληλα τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και προσωπικά των κ.κ. Κοντού και Σαμαρά.

 Όπως όμως υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με ανακοίνωσή του, η υπόθεση λαθρεμπορίας τελέστηκε μια περίοδο για την οποία η ΝΔ Ξάνθης αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί και να λογοδοτήσει και ότι το πρόστιμο επικυρώθηκε στην εταιρεία, αφού πρώτα η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε αθώους για την κατηγορία της λαθρεμπορίας τους τότε διοικούντες και αρμόδιους της ΣΕΚΑΠ, δηλαδή έγκλημα χωρίς εγκληματίες.

 Επιπροσθέτως τον Μάρτη του 2017 στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών επιχειρήσεων», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκάνδαλο και διαπλοκή με αφορμή τροπολογία, που χαρακτηρίστηκε φωτογραφική και χαριστική ρύθμιση για τη διαγραφή των οφειλών της ΣΕΚΑΠ (σ.σ.: η τροπολογία  προβλέπει ότι όσοι έχουν αγοράσει επιχειρήσεις που ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο, ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και δεν έχουν ενημερωθεί για οφειλές που είχαν οι προηγούμενες διοικήσεις των εταιρειών, απαλλάσσονται από αυτή την ευθύνη).

 Αφού η πραγματικότητα και ο χρόνος διέψευσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για άλλη μία φορά, που τότε ζητούσε την απόσυρση της σκανδαλώδους τροπολογίας, η ΝΔ Ξάνθης σήμερα σε πλήρη αντίθεση με την στάση του αρχηγού της, εγκαλεί την κυβέρνηση για τη μη λήψη πρωτοβουλιών για την ΣΕΚΑΠ.

«Η υποκρισία της Ν.Δ και κυρίως της ΝΔ Ξάνθης, η οποία σιώπησε όλο το προηγούμενο διάστημα και ουδέποτε εξέδωσε κάποιο δελτίο, ώστε να απαντήσει σε όλα όσα είχε αποκαλύψει ο κ. Ι. Σαββίδης σε συνέντευξη του σχετικά με την υπόθεση της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ και τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης, περισσεύει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το έγκλημα χωρίς ενόχους και οι 170 εργαζόμενοι στον αέρα

Μιλώντας πρόσφατα στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία διόριζαν τις τότε διοικήσεις, οι οποίες κατά την δεκαετία του 2000 έφτασαν να κάνουν ακόμα και λαθρεμπόριο, καθώς υπάρχουν διαπιστωμένες τελωνειακές παραβάσεις».

Πλέον, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει το ζητούμενο ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης όταν πήρε την ΣΕΚΑΠ, με την προτροπή και του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μαζί με την βοήθεια των πολιτικών της ΝΔ οι οποίοι τον παρακαλούσαν να την αγοράσει, δεν γνώριζε για το πρόστιμο καθώς στη σύμβαση παραχώρησης δεν υπήρξε αναφορά για δικαστικές υποχρεώσεις από τελωνειακές παραβάσεις.

«Τα φυσικά πρόσωπα που ήταν τότε διοίκηση έχουν απαλλαγεί από τις ποινικές ευθύνες, έχουμε έγκλημα χωρίς εγκληματίες καθώς ενώ καταδικάζεται η εταιρεία δεν καταδικάζονται για ποινικές ευθύνες οι εκπρόσωποι της εταιρείας οι οποίοι ήταν διορισμένοι από τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Στογιαννίδης, αναφέροντας επίσης ότι «το μόνο προσόν για να διοικήσει κάποιος την ΣΕΚΑΠ ήταν να έχει κομματική ταυτότητα της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό κατάντησαν μια καπνοβιομηχανία η οποία θα έπρεπε να είναι η κορυφαία στην Ελλάδα, αλλά έφτασε να είναι υπερχρεωμένη.

Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται 170 εργαζόμενοι, και έτσι το ζητούμενο είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς «δε μπορεί σε ένα νομό που έχει χτυπηθεί την τελευταία δεκαετία από την ανεργία να αδιαφορούμε. Θα πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε να προχωρήσει αυτή η εταιρεία, να γίνουν νέες επενδύσεις, να προσληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι σε αυτή την επιχείρηση, για να μειωθεί και η ανεργία στην περιοχή μας».

tags: ΣΕΚΑΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)