to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 11.10.2016

Πολιτική

Τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου: «Πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας», δήλωσε στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έστειλε παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.


«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας», δήλωσε στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι’ αυτό και [εμείς] οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε». υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας».

«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».

«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Δηλώσεις Τσίπρα - Αλ Σισι - Αναστασιάδη

Μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, έστειλε, από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάϊρο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία για την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιτερικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητηση προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.


 

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και των προέδρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, μετά το πέρας της 4ης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ-ΣΙΣΙ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Πρόεδρο της Κύπρου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με τους οποίους συναντήθηκα σήμερα στο Κάιρο. Η συνάντησή μας επιβεβαιώνει, για ακόμη μια φορά, τις ιστορικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών και των λαών μας, αλλά και τη συνεργασία μας που βασίζεται στην επιστήμη και τη λογική και η οποία θα συνεχιστεί περαιτέρω.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που σας υποδέχομαι στην 4η Διάσκεψη Συνεργασίας μεταξύ μας. Ως γνωστόν, η 1η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το 2014, η οποία σηματοδότησε και τη συνέχεια των μετέπειτα συνεδριάσεων μεταξύ μας. Και το γεγονός αυτό αποτελεί παράδειγμα για τη συνεργασία μεταξύ μας, συνεργασία που προάγει περαιτέρω τη σταθερότητα και την ειρήνη. Η Αίγυπτος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνεργασία για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας. Και το ιστορικό παρελθόν που μας συνδέει, μας επιβάλλει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών και των λαών μας.

Η πραγματοποίηση για τέταρτη φορά της Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, εδώ στο Κάιρο, δημιουργεί ένα πρότυπο, προκειμένου να εντάξουμε και άλλες χώρες σε αυτή την προσπάθεια. Και αυτό που σας λέω είναι κατάθεση σκέψεων, έχουμε την ανάγκη και πρέπει να το πραγματοποιήσουμε. Και να προσθέσω ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή μας.

Η 4η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας υπήρξε λίαν χρήσιμη και εποικοδομητική και οδήγησε σε σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Και μας έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε ποικίλους τομείς και ιδιαίτερα σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

Οι σημερινές συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν στην πραγματοποίηση κοινών σχεδίων, για να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της πολυσχιδούς συνεργασίας μας προς όφελος των χωρών μας και ιδιαίτερα των μελλοντικών γενιών. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω τη σπουδαιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο. Επιπροσθέτως, να υπογραμμίσω τα κοινά μας σχέδια στον αγροτικό τομέα. Και προπαντός η πραγματοποίηση των κοινών σχεδίων μας να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία ευκαιριών στη νέα γενιά των χωρών μας.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο, συζητήσαμε το πλέγμα των σχέσεων που συνδέουν την Αίγυπτο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η βάση αυτής της συνεργασίας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και το αμοιβαίο όφελος.

Συζητήσαμε ακόμη για την προάσπιση της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για λόγους που είναι γνωστοί σε όλους σας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε τις ανθρωπιστικές καταστροφές στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιστρέψει η ασφάλεια στην περιοχή με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Επιπροσθέτως, συζητήσαμε και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Εξήγησα στους συνομιλητές μου τη θέση της Αιγύπτου. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό δεν εξαντλείται στο θέμα της ασφάλειας. Μείζονα σημασία έχει το θέμα του καταμερισμού των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συζητήσαμε και το θέμα των Παλαιστινίων, το πρόβλημα της παλαιστινιακής κρίσης. Επισημάναμε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να επιστρέψουμε στα σύνορα της 5ης Ιουνίου του 1967. Πρέπει να αρθούν οι λόγοι που προκάλεσαν την παλαιστινιακή κρίση, προκειμένου να επανέλθει η ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Υπογραμμίσαμε την ανάγκη δίκαιης λύσης του Κυπριακού και την ένωση των δύο τμημάτων της Κύπρου, καθώς και την αναγνώριση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά και να επιβεβαιώσω τη βούληση της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο πάντοτε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας.

Ευχαριστώ θερμότατα τους συνομιλητές μου, τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.


 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ-Σίσι για τη φιλοξενία της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Και θέλω να επαναλάβω, ξεκινώντας τις δηλώσεις μου, ότι για την Ελλάδα, η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.

Η θάλασσά μας, η Μεσόγειος, η θάλασσα που μας ενώνει είναι η θάλασσα που εκκόλαψε τους σημαντικότερους πολιτισμούς, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και παραμένει η θάλασσα η οποία συγκέντρωσε και συγκεντρώνει διεθνείς κρίσεις. Είναι επίκεντρο διεθνών κρίσεων σήμερα στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Γι΄ αυτό και οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους, τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, οφείλουμε να συνεργαστούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.

Και στο πνεύμα αυτό, προτάσσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Στον τομέα της ενέργειας σήμερα συζητήσαμε για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας.

Συζητήσαμε παράλληλα, για την συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συναποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας.

Υιοθετήσαμε Κοινή Δήλωση Προθέσεων για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και για τη συνεργασία μας στις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη των λιμένων.

Συνομιλήσαμε για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των χωρών μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διαλιμενική συνεργασία μας.

Επίσης, για τις εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στους τομείς των δικτύων και μεταφορών, καθώς και για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, αλλά και για τη συνεργασία μας σε ένα κρίσιμο τομέα, αυτό της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής για τη συνεργασία εταιριών πληροφορικής και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όπως ακούσατε και από τους προλαλήσαντες, μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στο διάλογό μας για τις περιφερειακές εξελίξεις, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία μας για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω κάτι: Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και εγείρουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών Διεθνών Συνθηκών.

Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Απαραίτητη, όμως, για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες που διεξάγονται, σε αυτήν την δύσκολη αλλά εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως τονίσαμε και κατά τη Διάσκεψη των μεσογειακών κρατών της Ε.Ε, που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών.

Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται –και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Και η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει.

Για αυτόν τον λόγο η ενεργοποίηση του Συμβουλίου ΕΕ-Αιγύπτου σε τακτική βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Συμφωνήσαμε, επίσης σήμερα, ότι απαιτείται μια συνεκτική περιφερειακή στρατηγική για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μια στρατηγική που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία και εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως και στη Λιβύη.

Με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών της αιτίων.

Επαναλάβαμε τέλος τη σημασία της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και τονίσαμε την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πριν ξεκινήσουμε την τριμερή αυτή συνάντηση, κάναμε μια συμβολική ενέργεια: Φυτέψαμε τρεις ελιές. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα πολλές χιλιάδες ακόμα θα ανθίσουν στην περιοχή του Σινά. Και νομίζω ότι αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους.

Συμβολίζουν τόσο τη διαδρομή, όσο και τον προορισμό μας.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Σίσι, αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη σημερινή πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Και είμαι βέβαιος ότι όπως οι ελιές που φυτέψαμε, έτσι και οι σχέσεις μας θα καρποφορήσουν για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή μας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σας ευχαριστώ.


 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την πραγματοποίηση, σήμερα στο Κάιρο, της 4ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.

Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να ευχαριστήσω θερμότατα εσάς, κύριε Πρόεδρε της Αιγύπτου, για τη φιλοξενία, τη θερμή υποδοχή, την άψογη διοργάνωση της παρούσης Συνόδου. Μια θερμή υποδοχή και φιλοξενία, τόσο προς εμέ όσο και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα.

Η σημερινή συνάντηση, σε επίπεδο κορυφής, υπήρξε, κατά την άποψή μου, απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού, μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος των λαών των τριών χωρών και όχι μόνο.

Η υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγουν, πάνω απ’ όλα, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η θεσμοθετημένη πλέον συνεργασία μας αποσκοπεί, χωρίς να λειτουργεί ενάντια -και αυτό το έχουμε τονίσει και οι τρεις- σε όποιο τρίτο κράτος να δώσει απαντήσεις ακριβώς στα θέματα αυτά.

Κοινή διαπίστωση, εξάλλου, των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, και συζητήσαμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, της τεχνολογίας και σωρεία άλλων θεμάτων, τα οποία, μέσα από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί, θα καταγράφονται και θα υλοποιούνται.

Η δημιουργία της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο, θα πρέπει να πω ότι όχι μόνο άρχισε, αλλά και υλοποιεί πλέον με έμπρακτο τρόπο την υπαρκτή συνεργασία, μετατρέποντας τους στόχους που έχουν τεθεί σε συγκεκριμένα έργα.

Σήμερα συμφωνήσαμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας σε διεθνείς οργανισμούς.

Κύπρος και Ελλάδα έχουμε επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε – και το υπογραμμίζω – την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα, που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές. Έναν ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, λόγω και μεγέθους και αρχών και συστήματος, η φίλη χώρα Αίγυπτος.

Ανταλλάξαμε απόψεις όσον αφορά τις εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα, όπως, ανάμεσα σε άλλα, η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, αλλά και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες των μετριοπαθών δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές αυτές προκλήσεις.

Μου δόθηκε η ευκαιρία την ίδια ώρα να ενημερώσω τους δύο φίλους συνομιλητές, τον εξοχότατο Πρόεδρο κύριο Σίσι και τον φίλτατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κύριο Τσίπρα, για τις τρέχουσες, τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να εξηγήσω πού ευρίσκονται οι συγκλίσεις, αλλά και πού ευρίσκονται οι αποκλίσεις ή οι διαφωνίες. Θέματα σημαντικά, τα οποία, αν δεν επιλυθούν, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Πρόεδρο Σίσι για την αμέριστη συμπαράσταση στα fora στα οποία συμμετέχει και ιδιαίτερα σε Οργανισμούς, όπως της Ισλαμικής Συνεργασίας, για τη στήριξη που προσφέρει με σταθερότητα, επί σειρά ετών, σε ό,τι αφορά τη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Η Αίγυπτος υπήρξε πάντα μια φίλη και στενά συνδεδεμένη χώρα. Οι σχέσεις μας, όμως, τα τελευταία χρόνια από την άνοδο του Προέδρου Σίσι στην εξουσία, θα πρέπει να πω ότι ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο με την περαιτέρω στήριξη προς μια μικρή γείτονα χώρα, η οποία υποφέρει δυστυχώς από επιβουλές τρίτων.

Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να το αναφέρω, ευγνωμοσύνη εξέφρασα και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η στήριξη της Ελλάδας είναι μια ανιδιοτελής και διαχρονική στήριξη. Και ως εκ τούτου, ένιωθα και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω αυτό που εκφράζει και τη βούληση του κυπριακού λαού γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων, κοινή ήταν η αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής μας, αλλά και προσφέροντας προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την Ευρώπη.

Συζητήσαμε ταυτόχρονα τρόπους, ως μεσογειακές χώρες, για τη δημιουργία Μικτής Οικονομικής Επιτροπής σε θέματα «γαλάζιας οικονομίας», η οποία θα αφορά, μεταξύ άλλων, συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές, την έρευνα, την τεχνολογία και καινοτομία, τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα, για ακόμη μια φορά, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τον φίλο Πρόεδρο Σίσι, για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση και να διαβεβαιώσω, τόσο τον Πρόεδρο όσο και τον φίλο Πρωθυπουργό Αλέξη, ότι προσβλέπω στη συνέχιση εμβάθυνσης των σχέσεων των χωρών μας, αλλά και αυτής της συνεργασίας επ’ ωφελεία όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής.

Αυτό που θα ήθελα τελειώνοντας να πω είναι πως προσβλέπω να σας υποδεχθώ και σας υπόσχομαι με την ίδια θέρμη και καλή διάθεση, κατά την 5η Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον επόμενο χρόνο.

Σας ευχαριστώ.   


 

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο Αλ Νταχαντέια στις 11 ώρα Ελλάδος, ενώ στο αεροδρόμιο του Καΐρου τον υποδέχτηκε η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Ντάλια Χόρσιντ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, η αν. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.



 

Oι βασικοί τομείς διαλόγου και συνεργασίας

Ανάπτυξη, υποδομές, ενέργεια, εμπόριο, τουρισμός, περιφερειακή ασφάλεια, είναι οι βασικοί τομείς διαλόγου και συνεργασίας στους οποίους θα επικεντρώσει η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που συνέρχεται στο Κάιρο, υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 

Η ατζέντα

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:

- διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.

- τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).

- ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

- περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία

- μετανάστευσης.

- ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.

- διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.

- προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

Η συγκυρία και η σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή

Η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Όπως επισημαίνουν, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνουν επιπλέον ότι η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Υπενθυμίζεται πως το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η πρόσφατη Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMedSummit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η προηγούμενη Τριμερής Σύνοδος (τρίτη στη σειρά) μεταξύ Τσίπρα-Αναστασιάδη- Αλ Σίσι, είχε πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2015. Χαρακτηριστική των θετικών συζητήσεων ήταν η αναφορά των τριών ηγετών στην κοινή διακήρυξη της Αθήνας: «παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής”.

Ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι αυτή η τριμερής συνεργασία «παρουσιάζει δυναμική, μέσω ενός παραγωγικού κι εποικοδομητικού διαλόγου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο». Σημείωνε ότι «δημιουργεί ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Επισήμαινε τη συμβολή της -ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου- στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενίσχυση της δημοκρατίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμιζε ότι προωθεί συγκεκριμένα έργα και προγράμματα στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.

 

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου

Στις 12:15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών ηγετών και εν συνεχεία, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει τριμερής διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών. Νωρίτερα, το πρωί, θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, και ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Οι εργασίες της Τριμερούς θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση Συμφωνιών, τις δηλώσεις των τριών ηγετών προς τον Τύπο και, τέλος, με γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τις δύο Κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, τους αρχαιότερους ομογενειακούς συλλόγους του κόσμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο (σ.σ. ώρα Αιγύπτου, μία ώρα πίσω):

09:30 Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στον διεθνή αερολιμένα Καΐρου, όπου θα τον υποδεχθεί η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Dalia Khorshid. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία προς το προεδρικό Μέγαρο Ittihadeya Ηλιουπόλεως, όπου θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση.

10:00 - 10:28 Διμερής Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

10:30 - 11:00 Διμερής συνάντηση Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου.

(Κατά τον χρόνο των διμερών οι υπουργοί των τριών χωρών που δεν θα συμμετάσχουν θα ευρίσκονται σε παρακείμενη αίθουσα όπου θα έχουν δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων)

11:00 - 11:10 Τελετή φύτευσης τριών ελαιοδένδρων σε προαύλιο χώρο Μεγάρου.

Φωτογραφίες τριών ηγετών στο εσωτερικό κτιρίου.

11:15 - 12:00 Κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντηση τριών ηγετών.

12:00 - 13:30 Τριμερής συνάντηση με σύνθεση αντιπροσωπειών.

13:35 - 14:15 Δηλώσεις στον Τύπο.

14:30 - 15:15 Γεύμα Εργασίας.

15:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας κ.κ. Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους γενικούς προξένους των δύο πόλεων, στον προεδρικό ξενώνα Tahra.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)