to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 27.08.2019

Οικονομία

Στις καλένδες η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Πρώτα «μεταρρυθμίσεις» και μετά το θέμα των πλεονασμάτων, παραδέχτηκε ο Στ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας την απάτη της ΝΔ και του πρωθυπουργού - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο


Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης προέτασσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ήδη περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει, κατά τη διάρκεια του briefing της Τρίτης 27/8, ότι «η κυβέρνηση προτάσσοει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και το θέμα των πλεονασμάτων θα τεθεί, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός από το 2021».

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πέτσας «η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Σε ερώτηση για το αν τίθεται στις διεθνείς συναντήσεις το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαικές τράπεζες, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «όλες οι τεχνικές που μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων είναι ευπρόσδεκτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης «ξέχασε» τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο

Ανακοίνωση με τίτλο «Ο κ. Μητσοτάκης "ξέχασε" τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο» εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης 27/8 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα την απάτη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού απέρριψε χωρίς καμία διαπραγμάτευση την μείωση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, έφθασε σήμερα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί στο πανελλήνιο πως «θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά», μήπως και κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι.

Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της. Στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με επανάληψη της παραδοχής του!

"Για αδυναμία κατανόησης, είτε σκόπιμη διαστρέβλωση", κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να απαντήσει στην παραπάνω ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας "για λόγους σεβασμού στους Έλληνες πολίτες", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παραθέτει απλά την απάντηση που έδωσε στο σημερινό briefing για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, εδώ και πολλά χρόνια. Το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016. Έχουμε πει κατ' επανάληψη, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, στη ΔΕΘ - σας παραπέμπω στην περυσινή- σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, και τον Ιανουάριο και τον Μάιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.»

Για τα capital controls

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ Πέτσας, πανηγύρισε εκ νέου για την προδιαγεγραμμένη οικονομική και πολιτική εξέλιξη της άρσης των capital controls και ανέφερε ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της «ανεύθυνης πολιτικής του κυρίου Τσίπρα».

Τόνισε ακόμη ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων γίνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση και σημείωσε πως «κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας νέος κύκλος για την οικονομία».

Σημείωσε επιπλέον ότι ήδη τα επίπεδα δανεισμού της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλά για τα έντοκα και σε ιστορικό χαμηλό για το 7ετές ομόλογο, ενώ η ΕΤΕ και η Πειραιώς έχουν ήδη φθηνότερη χρηματόδοτηση και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης ότι αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, προέδρου και εισαγγελέα.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα συζητηθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα εισηγηθούν ο αρμόδιος υπουργός Άδ. Γεωργιάδης και οι κ. Χατζηδάκης και Πιερρακάκης. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της έκδοσης αδειών οδήγησης.

Την Πέμπτη, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ζήτημα της ΔΕΗ, το οποίο ο Στ. Πέτσας χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση» καθώς «δεν υιοθέτησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και ακολούθησε ένα σχέδιο για "κουτσή" ΔΕΗ που απαξίωσε οικονομικά και χρηματιστηριακά την εταιρεία».

Αποστάσεις από Θεοδωρικάκο για την επιστολική ψήφο

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» για σχέδιο της κυβέρνησης να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση με αλλαγή του εκλογικού σώματος.

Με τον τρόπο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που δήλωσε στη Real News: «Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη είναι δικαίωμά τους. Θα διασφαλίσουμε το αυτονόητο ότι τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται (...) Η ψήφος θα είναι επιστολική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος, εξέφρασε την ευχή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και από την αντιπολίτευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)