to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στις 15/1 η απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση Μέλλιου: Τι προτείνει η εισαγγελέας

Αφού διατυπώθηκε η εισαγγελική πρόταση και ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 2 κατηγορούμενων αστυνομικών αλλά και της πολιτικής αγωγής, η έδρα του Εφετείου ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ανακοίνωση της απόφασης σχετικά με την υπόθεση της ταπείνωσης της Πόπης Μέλλιου στη Γ.Α.Δ.Α., τον Φεβρουάριο του 2013


Με την κατάθεση της αξιωματικού της Αστυνομίας που εκτελούσε χρέη προϊσταμένης τη νύχτα που η Πόπη Μέλλιου αναγκάστηκε σε εκγύμνωση στον 6ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α ξεκίνησε η διακοπείσα συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου. 

Η κατηγορούμενη αστυνομικός, όπως και ο υφιστάμενός της (και συγκατηγορούμενος), ο οποίος είχε δώσει εντολή για τον σωματικό έλεγχο το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2013, σε αντίθεση με όσα είχε πρωτόδικα ισχυριστεί, παραδέχτηκε ότι η κ. Μέλλιου είχε δώσει τα στοιχεία της πριν τον σωματικό έλεγχο που υπέστη. Ως προς τον τελευταίο, τον χαρακτήρισε «τυπική διαδικασία» και έριξε όλη την ευθύνη για την κατάληξή του στην αστυνομικό που ξεγύμνωσε την κ. Μέλλιου. 

Να σημειωθεί ότι η αστυνομικός που διενήργησε τον έλεγχο είχε πρωτόδικα αθωωθεί παρ' ότι στην απολογία της είχε υπερασπιστεί τον τρόπο που ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται και είχε τονίσει ότι η εντολή που είχε λάβει δεν ήταν απλά για ψηλάφηση της κ. Μέλλιου αλλά για το... «τυπικό πακέτο» (το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και στον κολπικό έλεγχο!).

Θυμίζουμε ότι η κ. Μέλλιου κατέθεσε μήνυση και το 2015 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε πρωτόδικα καταδικάσει σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή τόσο τον αστυνομικό που έδωσε εντολή για τον σωματικό έλεγχο, όσο και την προαναφερθείσα αξιωματικό, εκτελούσα τότε χρέη προϊσταμένης στο τμήμα (και σήμερα διοικήτρια σε Α.Τ. σε περιοχή της Αττικής).

Η Εισαγγελέας, αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερο το αδίκημα της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αναγνώρισε την τιμωρητική διάθεση των αστυνομικών απέναντι στην κ. Μέλλιου (η οποία λίγη ώρα νωρίτερα είχε αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία της σε αστυνομικούς της ομάδας «Δ», μέχρι και οι αστυνομικοί να δώσουν τα δικά τους, με αποτέλεσμα να προσχαθεί στη Γ.Α.Δ.Α.), πρότεινε την απαλλαγή της αξιωματικού, με το σκεπτικό ότι, ενώ ήξερε ότι θα γίνει σωματικός έλεγχος, δεν μπορούσε να γνωρίζει τον εξευτελιστικό τρόπο με τον οποίο ο έλεγχος αυτός έλαβε χώρα.

Από την άλλη, πρότεινε την καταδίκη του υφιστάμενού  της αστυνομικού που έδωσε την εντολή για την σωματική έρευνα, με βάση το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ως εκ τούτου, αναγνώρισε ότι στόχος της σωματικής έρευνας ήταν η ταπείνωση της προσαχθείσας.

Η έδρα του τριμελούς Εφετείου, ξεκίνησε τη διαβούλευση αλλά ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Έτσι, η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 15 Ιανουαρίου και, αν ακολουθήσει το σκεπτικό της Εισαγγελέως, θα καταστεί ιστορική αφού, μέχρι σήμερα, «δεν έχει ευδοκιμήσει» η αμετάκλητη εφαρμογή του προαναφερθέντος άρθρου, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της υπόθεσης αυτής.

Αυτό τόνισε κατά την αγόρευσή της και η Γ. Κούρτοβικ, εκ μέρους της πολιτικής αγωγής, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο την ταλαιπωρία και την ταπείνωση που υπέστη η κ. Μέλλιου αλλά όλο το «ποτάμι» τέτοιων περιστατικών που σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν μέχρι την πόρτα της δικαστικής αίθουσας, ώστε να μπει το δάκτυλο επί τον επί τον τύπον των ήλων (και όταν φτάνουν, μένουν μέχρι την πρωτόδικη καταδίκη και όχι την αμετάκλητη τιμωρία των ενόχων). 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη αφορά στη λειτουργία του πολιτεύματος και έχει στόχο την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας, από αστυνομικούς που ασκούν βία σε συλληφθέντες ή προβαίνουν σε βασανιστήρια και τιμωρητικές ενέργειες, όπως έχει πολλές φορές συμβεί σε πολιτικούς ακτιβιστές. 

****************

Εν αναμονή της απόφασης, που ενδέχεται να αποτελέσει μήνυμα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας θυμίζουμε το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr για την προηγούμενη συνεδρίαση:

“Αν βάλουμε τη φωτογραφία της κ. Μέλλιου δίπλα σε αυτήν της Ουρλίκε Μάινχοφ ή της Πόλα Ρούπα, η οποία είναι ανάλογης ηλικίας, δεν θα δούμε ιδιαίτερες διαφορές, άρα το προφίλ της (σ.σ.: μίας σχετικά μεγάλης σε ηλικία, γκριζομάλλας, γυναίκας) δεν αρκούσε για να μην προσαχθεί. Επίσης, η κ Μέλλιου δεν προσήχθη στο Κολωνάκι αλλά στα Εξάρχεια, μια περιοχή που είναι γνωστό ότι είναι εκτός της συντεταγμένης Πολιτείας”: με αυτό το “επιχείρημα”, μεταξύ άλλων, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών προσπάθησε να ισχυριστεί ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα κατά την προσαγωγή της Πόπης Μέλιου στη Γ.Α.Δ.Α., από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2013.

Κι αν δεχτούμε ότι μία γυναίκα, γνωστή στην περιοχή αλλά και με δημόσια δράση (τότε στη δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη και στον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σήμερα) κίνησε τις... υποψίες της ομάδας ΔΕΛΤΑ που την προσήγαγε επειδή αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της, μέχρι και οι αστυνομικοί να δώσουν τα δικά τους (σημειωτέον ότι  οι αστυνομικοί δεν έφεραν τα μητρώα τους, όπως καταγγέλλει η κ. Μέλιου), αυτό που ακολούθησε στον 6ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., ξεπερνάει τα όρια του... υπερβάλλοντος ζήλου.

Εκεί, αφού έδωσε την ταυτότητά της και πιστοποιήθηκαν τα στοιχεία της, η Πόπη Μέλιου αναγκάστηκε να γδυθεί και να υποστεί σωματικό έλεγχο, μία διαδικασία που προφανώς είχε στόχο τον εξευτελισμό της, πριν αφεθεί ελεύθερη, μετά και την παρουσία της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Αφρ. Σταμπουλή στη Γ.Α.Δ.Α.

Η Πόπη Μέλλιου κατέθεσε μήνυση και το 2015 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή τον αστυνομικό που έδωσε εντολή για τον σωματικό έλεγχο και την εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα, οι οποίοι άσκησαν έφεση (διαβάστε αναλυτικά).

Αλλαγη πλεύσης από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς

Κατά τη διαδικασία της 14ης Δεκέμβρη 2017 στο Εφετείο Αθηνών, πέρα από τα όσα τραγελαφικά  προαναφέραμε στην αρχή του δημοσιεύματος, παρακολουθήσαμε την πλήρη μεταστροφή της υπερασπιστικής γραμμής των δύο κατηγορούμενων αστυνομικών: στην πρωτόδικη διαδικασία, με την αλαζονεία, ίσως, που τους παρείχε η γνώση ότι ποτέ κανείς αστυνομικός δεν έχει καταδικαστεί με βάση το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που αφορά βασανιστήρια και άλλες πράξεις προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι κατηγορούμενοι δικαιολογούσαν τον σωματικό έλεγχο (αλλά και το γδύσιμο των προσαχθέντων) ως κάτι αυτονόητο που συμβαίνει καθημερινά στη Γ.Α.Δ.Α. και μάλιστα, παραδέχθηκαν ότι η διαδικασία αυτή πολλές φορές καταλήγει και σε ενδοσωματικό ελέγχο (κολπικό και πρωκτικό), κάτι που όμως, ευτυχώς, δεν συνέβη στην κ. Μέλλιου.

Και όχι μόνον αυτό: η αστυνομικός, υφιστάμενη των 2 κατηγορουμένων και αθωωθείσα στο Πλημμελειοδικείο, είχε περιγράψει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη διαδικασία αυτών των ελέγχων σοκάροντας τους δικαστές. Είχε επίσης εκθέσει των έναν από τους 2 κατηγορούμενους, τονίζοντας ότι ο νυν υπαστυνόμος Β, της είχε δώσει εντολή να κάνει τα “τυπικά” στην κ. Μέλιου, καλώντας με ανάρμοστες εκφράσεις (τις οποίες ο ίδιος αρνείται) την υφιστάμενή του να γδύσει και να κάνει σωματικό έλεγχο στην κ. Μέλλιου, όπως και έγινε. 

Αντίθετα, κατά την απολογία του, την Πέμπτη 14/12/2017, στο Εφετείο, ακυρώνοντας την πρωτόδικη κατάθεσή του αλλά και όσα έχει καταθέσει στην Ε.Δ.Ε. που είχε διαταχθεί, ισχυρίστηκε ότι η εντολή του ήταν απλά για ψηλάφηση της προσαχθείσας κ. Μέλλιου, εντολή που  δήθεν παρερμηνεύτηκε από την υφιστάμενή του αστυνομικό που κλήθηκε να ελέγξει την κ. Μέλλιου

Χωρίς, βέβαια, να ζητήσει συγγνώμη για τα “λάθη” (δικός του ο χαρακτηρισμός) εκείνης της νύχτας, όπως τον προέτρεψε η πρόεδρος της έδρας, ο κατηγορούμενος αστυνομικός ανέκρουσε πρύμναν ενώ παραδέχτηκε ότι και η προϊστάμενή και συγκατηγορούμενή του, εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στο τμήμα, ως αξιωματικός υπηρεσίας το βράδυ της προσαγωγής, είχε λάβει γνώση ότι επρόκειτο να γίνει σωματική έρευνα σε μία εκ των αρκετών, εκείνο το βράδυ, προσαχθέντων. 

Η συγκεκριμένη αξιωματικός, που σήμερα είναι διοικήτρια σε Α.Τ. σε περιοχή της Αττικής, αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα που ίσως παρθεί και η απόφαση, η οποία, σε περίπτωση που είναι καταδικαστική μπορεί να σημάνει  ακόμη και την απόταξη των εν λόγω αστυνομικών.

Σίγουρα, πάντως, θα επισφραγίσει την πρωτόδικη δικαστική απόφαση - «μήνυμα» κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατά της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χαρακτηριστικό, τέλος, είναι, ότι οι μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι πολλαπλαστιάστηκαν στο Εφετείο (ενώ πρωτόδικα δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους), μην έχοντας συνειδητοποιήσει την αλλαγή πλεύσης, συνέχιζαν να υπερασπίζονται τη διαδικασία του σωματικού ελέγχου με αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις.

 Ένας εξ’ αυτών, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., παραδέχθηκε ότι η προσαγωγή της κ. Μέλλιου ήταν υπερβολική, την ώρα που ένας άλλος μάρτυρας (πρώην ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής) ανέφερε ότι, εφόσον προσήχθη επειδή είχε καταγράψει πινακίδες μοτοσυκλετών της ΔΕΛΤΑ, θα έπρεπε να επιληφθεί η αντιτρομοκρατική και όχι η κρατική ασφάλεια (!). 

Κάπου εκεί, μάλλον, “κόλλησε” και ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών, ο οποίος τυγχάνει και δικηγόρος χρυσαυγιτών στην πολύκροτη δίκη, σχολιάζοντας ότι η πράξη αυτή της κ. Μέλιου “θα μπορούσε να θεωρηθεί προπαρασκευαστική τρομοκρατικής ενέργειας”...

Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη φαιδρότητα του εν λόγω δικηγόρου: ο ίδιος, κατά τη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου 2017, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε και υλικό από τον προσωπικό λογαριασμό της μηνύτριας στο facebook, εν προκειμένω ένα γκιφάκι που δείχνει κοριτσάκι να κλωτσάει αστυνομικό, ώστε να “αποδείξει” το ποιόν της κ. Μέλλιου. 

Ο συνήγορος, βέβαια, είχε ξεχάσει ότι στην εν εξελίξει δίκη δεν δικάζονται οι πεποιθήσεις της μηνύτριας, αλλά η αυθαιρεσία των κατηγορουμένων αστυνομικών, αυθαιρεσία που ενδεχομένως την τελευταία Πέμπτη του έτους να χαραχτεί οριστικά και αμετάκλητα στο ιστορικό, δικαστικό και κοινωνικό χρονικό. 

Μείνετε συντονισμένοι/ες στο Left.gr για την εξέλιξη της υπόθεσης...

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)