to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 27.10.2015

Οικονομία

Συνάντηση Γ. Στουρνάρα με τον Β. Ντομπρόβσκις: «Μέχρι τέλος του έτους η ανακεφαλαιοποίηση»

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επαφές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Αθήνα, μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον Β. Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε συνομιλίες από τις 9.30 το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε: "Αυτό που έχει συμφωνηθεί από όλους είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι τέλη του έτους".

O Ντομπρόβσκις προειδοποίησε πάλι, πως, αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τότε υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων. Η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του αρμοδίου για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο αντιπρόεδρου της Ε.Ε., ο οποίος για πρώτη φορά επισκέπτεται την Ελλάδα.

Embedded image permalink

Η επίσκεψη του Βάλντις Ντομπρόβσκις θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

_________________

Η πρώτη ημέρα επαφών Ντομπρόβσκις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο

 

    Ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την οποία συζητήθηκαν η χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, η επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και η τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Παράλληλα δήλωσε ότι όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές.

    Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους.

    Υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

    Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι συζήτησε και το προσφυγικό με τον πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.

    Νωρίτερα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και εν συνεχεία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  σε δηλώσεις του μετά από τις συναντήσεις που είχε με τους Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι χρειάζεται εντατική δουλειά, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η οικονομία. Ακόμη ανέφερε ότι η συνεργασία Ελλάδας - δανειστών είναι σε σωστή πορεία και πως θα ενταθεί για την επίτευξη των κοινών στόχων της ανάπτυξης και της ανάκαμψης της οικονομίας.

    «Συμφωνήσαμε όλοι μας πως θέλουμε να εργαστούμε σκληρά και να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει», πρόσθεσε. Κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελλη οικονομίας. Για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε, χρειάζεται πολιτική βούληση, τεχνική και διοικητική ικανότητα σχεδίασης και εφαρμογής τους και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.  Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στην Ελλάδα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. 

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Βλ. Ντομπρόβσκις για τον πρώτο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών και εξετάστηκε η πρόοδος που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα για το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για έντιμο συμβιβασμό.

    Embedded image permalink

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής παρουσίαση και συζήτηση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούριου, καθώς και στο πρόβλημα της ροής και απορρόφησης των πόρων. Όπως είπε ο Γ. Σταθάκης, πριν από μερικές μέρες το σύστημα άνοιξε πλήρως και μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, συζητήθηκαν ακόμη συγκεκριμένα πρότζεκτ που έχουν χρονική καθυστέρηση, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η «Σύζευξις» και διαπιστώθηκε η «κοινή διάθεση των δύο πλευρών να βρεθούν οι άριστες λύσεις». Στη συνάντηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το υπουργείο και το θέμα της αξιολόγησης «με το γνωστό πρόβλημα που παραμένει σε εκκρεμότητα».

    Συνάντηση Κατρούγκαλου - Ντομπρόβσκις για ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις

    Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την αγορά εργασίας και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο. Ο υπουργός τόνισε εκ νέου ότι η Ελλάδα θέλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά σε συνδυασμό με τον κοινωνικό πρόγραμμα της.

    Τις Επιτροπές της Βουλής ενημέρωσε ο Β. Ντομπρόβσκις

    Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτνις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στα μέλη των τριών Επιτροπών της Βουλής, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.



     

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)