to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 24.04.2015

Οικονομία

Χωρίς απόφαση το Eurogroup της Ρίγας: «Διαφωνούμε, αλλά θα υπάρξει συμφωνία» λέει ο Γ. Βαρουφάκης, κατηγορίες Ντάισελμπλουμ (ενημέρωση)

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν χτες Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, όπου εξετάστηκε η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών. Για «χάσιμο χρόνου» κατηγόρησε την Ελλάδα ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Ο χρόνος τελειώνει», το «μήνυμα» Ντράγκι. «Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη», δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης, εκθέτοντας αναλυτικά τα σημεία διαφωνίας. Αναφορές πως οι συνομιλίες διαξήχθησαν σε εξαιρετικά έντονο κλίμα.


Το hashtag στο Twitter: #Eurogroup- H συνεχής ενημέρωση του Guardian

Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών του Eurogroup στη Ρίγα, η οποία φαίνεται πως διεξήχθη σε εξαιρετικά έντονο κλίμα. Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 μ.μ. της Παρασκευής η συνέντευξη Τϋπου των Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ. Για «χάσιμο χρόνου» στις διαπραγματεύσεις κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, παρέπεμψε σε νέες συζητήσεις στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαϊου. Aναλυτικά παρακάτω.

Συνεχής ενημέρωση:

Παρασκευή 24/4

20:20 Μισέλ Σαπέν: Απώτερος στόχος των διαπραγματεύσεων η συμφωνία έως τον Ιούνιο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του δηλώνει πως απώτερος στόχος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι η επίτευξη συμφωνίας ως τον Ιούνιο.

19:50 Μαξίμου για διαπραγμάτευση: Όσο πλησιάζει η ώρα συμφωνίας, οι πιέσεις θα εντείνονται

"Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του", τονίζουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. (περισσότερα εδώ)

17.40 Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

 «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα και πρόσθεσε ότι έχει την εντύπωση πως όλες οι πλευρές εργάζονται προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

Η Μέρκελ τόνισε ότι θα ήταν καλό για την Αθήνα να επιτύχει σύντομα μία συμφωνία, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. «Ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι απαραίτητα» επισήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

14.45

Γ. Βαρουφάκης: Σε αυτά διαφωνούμε, αλλά θα υπάρξει συμφωνία

Greek Finance Minister Yanis Varoufakis at today’s Eurogroup meeting in Riga.

Τη διαφωνία της ελληνικής πλευράς στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια εξέφρασε στη διάρκεια του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σύντομα» οι διαφορές θα γεφυρωθούν.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση εν όψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν». (Πηγή: ΑΜΠΕ)

14.30 «Σταδιακή εκταμίευση έναντι μικρότερης λίστας μεταρρυθμίσεων» φέρεται να δήλωσε πως επιθυμεί ο Γ. Βαρουφάκης, κάτι που είχε προηγουμένως απορρίψει ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ως «σημάδι πως οι δύο πλευρές είναι ακόμη διχασμένες», το ερμηνεύει ο Guardian.

14.15 Δηλώσεις Βαρουφάκη

O Γ. Βαρουφάκης λέει πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει φτάσει σε σημεία συγκλίσεων τις τελευταίες εβδομάδες, «προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο».

Λέει πως ο νόμος για τις εξώσεις που απαιτούν οι δανειστές είναι αντιπαραγωγικός.

Ο Γ. Βαρουφάκης προσθέτει πως η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη. Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, αλλά θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή, τονίζει.

Η Ελλάδα, προσθέτει ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, είναι ανοιχτή σε προτάσεις που θα επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει πως η Ελλάδα και οι δανειστές έχουν έρθει κοντύτερα σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων. (όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Guardian

13.51 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις Ντράγκι: «Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως τις τελευταίες ημέρες, τόνισε όμως ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέθεσε δε τρεις πυλώνες που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητοι προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας. Συγκεκριμένα: 

- Διαδικασία, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχεε καθοριστεί η διαδικασία. 

- Το δημοσιονομικό κομμάτι. 

- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον κ. Draghi, ότι υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να οδηγηθούμε σε δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

13.42 Γ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Η δουλειά πρέπει να γίνει με τους θεσμούς, και να επιταχυνθεί. Ένα έκτακτο Eurogroup θα είναι αποτέλεσμα μια τέτοιας επιτάχυνσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτο Eurogroup τώρα». Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για «μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή», είπε πως υπήρξε μια κρίσιμη συζήτηση.

13.34 Ακολουθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως «εκταμίευση θα υπάρξει μόνο αν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις».

 

13.30 Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως «θέλουμε μια σταθερή Ελλάδα εντός του ευρώ. Υπάρχει θέληση να φτάσουμε σε κοινό αποτέλεσμα». 

13.19 Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Σε μια σύντομη αναφορά στην Ελλάδα στο ξεκίνημα των δηλώσεών του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέδωσε την ευθύνη για το «χάσιμο χρόνου» στις διαπραγματεύσεις στην ελληνική πλευρά.  Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, πρόσθεσε, και το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στο επόμενο, τακτικό Eurogroup του ΜαΪου.  Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε με έμφαση την άποψή του πως «ο χρόνος πιέζει κυρίως την Ελλάδα».

Embedded image permalink
Στο βήμα είναι και ο Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ (αριστερά), δίπλα στους Π. Μοσκοβισί και Γ. Ντάισελμπλουμ.

13.09 Σε αυτό το λινκ η μετάδοση των δηλώσεων στη συνέντευξη Τύπου που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

---

Στη συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθούν οι τρόποι που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή περαίωση των διαπραγματεύσεων στις οποίες έχουν εισέλθει οι ελληνικές αρχές με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Βασικά σημεία των σημερινών εξελίξεων - για τις δηλώσεις των υπουργών κατά την άφιξή τους στο Eurogroup, διαβάστε παρακάτω (9.55 π.μ.). 

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μια συμφωνία που μπορεί να στηριχθεί επί των θεμάτων στα οποία έχει διαπιστωθεί σύγκλιση και ζητεί την παραπομπή των επίμαχων ζητημάτων για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στη συζήτηση για την οριστική συμφωνία του Ιουνίου. Η συμφωνία αυτή πρέπει να συνοδεύεται με άνοιγμα της χρηματοδότησης.

«Η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει»: «Αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την μεγαλύτερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία, τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ΟΧΙ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Οικ.

--

13.03 «Ανησυχία στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Άμεση ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», γράφει σε μήνυμά του στο Twitter o B. Nτομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ε.Ε.

13.00 Oλοκληρώθηκε το Eurogroup, σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολουθούν τη σύνοδο. Για «σφυροκόπημα» του Γ. Βαρουφάκη κάνουν λόγο διεθνείς ανταποκριτές, σε ένα εξαιρετικά «μη φιλικό» κλίμα. Αναμένονται πλέον δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου που εχει καθυστερήσει πλέον της μισή ώρας.

12.05 Φωτογραφίες από τη Σύνοδο:

Germany’s Federal Minister of Finance Wolfgang Schauble.

Ο Β. Σόιμπλε

epa04718555 President of the European Central Bank (ECB) Mario Draghi (L) and President of the Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) chat during the Eurogroup tour-de-table at Informal Meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (ECOFIN) in Riga, Latvia, 24 April 2015. EPA/VALDA KALNINA

Μ. Ντράγκι και Γ. Ντάισελμπλουμ

Μια εικόνα των ελληνικών υποχρεώσεων - με έντονο μπλε οι ημερομηνίες αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και με πορτοκαλί οι ημερομηνίες αποπληρωμής τόκων πάλι στο ΔΝΤ:

Greece's debt schedule

11.20 Απόσπασμα των δηλώσεων του Γ. Ντάισελμπλουμ:

11.00 Φωτογραφία του Γ. Ντάισελμπλουμ με τον Γ. Βαρουφάκη πριν λίγο (φωτ.: @EfiKoutsokosta)

Embedded image permalink

10.50 Δεν αναμένει επίτευξη συμφωνίας σήμερα ο Β. Σόιμπλε.

10.45 Άνοδο σημειώνει το ευρώ (υψηλό 2 εβδομάδων), «μερικώς επειδή αναμένεται πως το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί έγκαιρα», παρατηρεί ο Γκάρντιαν.

Euro vs dollar, April 2015

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως και το Χρηματιστήριο ΑΘηνών ανεβαίνει κατά 3% σήμερα, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν άλμα 8%. 

«Υπάρχει μια νέα αίσθηση αισιοδοξίας στην Αθήνα σήμερα το πρωί, ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα φτάσουν τελικά εγκαίρως σε συμφωνία», παρατηρεί ξανά ο Γκάρντιαν.

 

10.15 Με άρθρο στην ιστοσελίδα Project Syndicate ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για την «παγίδα λιτότητας» και την «παγίδα των μεταρρυθμίσεων» στην οποία είχε ριχτεί η Ελλάδα, ενώ τονίζει:

«Η κυβέρνησή μας θέλει να εξορθολογήσει το σύστημα συνταξιοδοτήσεων (π.χ., περιορίζοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση, να προχωρήσει με την μερική ιδιωτικοποίηση δημόσιων πόρων, να αντιμετωπίσει τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια που μπλοκάρουν τους πιστωτικούς διαύλους της οικονομίας, να δημιουργήσει μια πλήρως ανεξάρτητη φορολογική αρχή και να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα»

Ολόκληρο το άρθρο του Γ. Βαρουφάκη: A New Deal for Greece – a Project Syndicate Op-Ed και μια περίληψη στα ελληνικά:  «Ένα New Deal για την Ελλάδα»: Τι αναφέρει σε άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης

9.55 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες της Αθήνας με τους πιστωτές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Δηλώσεις αξιωματούχων κατά την προσέλευσή τους σήμερα το πρωί στο Eurogroup (η λίστα ανανεώνεται περιοδικά):

09:00 Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στο Eurogroup.

Διαβάστε σχετικά: 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)