to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 24.04.2015

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: Αγωνιζόμαστε για συμφωνία που θα ξεκλειδώσει άμεσα τη ρευστότητα

Μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι φέρει με νόμους μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συνεπείς ώστε να ξεκλειδώσουν τα θέματα ρευστότητας.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ

«Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Μετά και από τις χθεσινές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες αλλά και γενικά με την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μία λύση για να φθάσουμε σε συμφωνία ώστε να ξεκλειδώσουν και τα ζητήματα της ρευστότητας. Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει αυτό που της αντιστοιχεί όλο αυτόν τον καιρό. Από τις 20 Φλεβάρη μέχρι και σήμερα έχουμε επεξεργασθεί προτάσεις, τις έχουμε καταθέσει, τις έχουμε βελτιώσει, τις έχουμε εμπλουτίσει, έχουμε προσθέσει προτάσεις στην λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε καταθέσει προς τους θεσμούς και έχουμε καλύψει μία μεγάλη απόσταση στην προσπάθεια να βρεθεί μία κοινά και αμοιβαία επωφελής λύση. Αυτό που περιμένουμε αυτήν την στιγμή είναι να δούμε αντίστοιχη βούληση και από την πλευρά των πιστωτών ώστε να μπορέσει να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία».

 

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Πρώτα απ΄όλα θέλουμε να φέρουμε με νόμους μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που τις θεωρούμε απαραίτητες για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το φορολογικό, με την φορολογική διοίκηση, με την δημόσια διοίκηση, με μια σειρά, τέλος πάντων, από τομείς οι οποίοι είναι αναγκαίοι. Το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων το οποίο θέλει να προωθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι συνεπές ώστε να ξεκλειδώσουν και τα ζητήματα της ρευστότητας. Προφανώς και θα νομοθετήσουμε, αυτό είναι αυτονόητο αλλά ζητάμε αυτήν την στιγμή να λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας. Υπό καθεστώς ασφυξίας, υπό καθεστώς στενότητας αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να επιτύχουν.

 

ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

«Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε, όμως, να υπάρχει και αυτή η συμφωνία. Το βάζω σε συνδυασμό με την συμφωνία. Αυτό για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται και το κάνει σθεναρά και θέτει αυτά τα ζητήματα σε όλα τα επίπεδα είναι αυτού του τύπου η συμφωνία η οποία θα ξεκλειδώσει την ρευστότητα να είναι άμεση».

ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΕΙ

«Το ποσό των 1,9 δις ευρώ που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, 1,2 δις ευρώ από το ΤΧΣ από αυτά που έχουν πάει στην ουσία στον EFSF είναι χρήματα τα οποία αντιστοιχούν στην Ελληνική Κυβέρνηση. Το ΔΝΤ έχει να πληρώσει δόση από τα μέσα του 2014 και αντίστοιχα η Ελλάδα έχει να πάρει κάποια από αυτές τις δόσεις οι οποίες προβλέπονταν από την δανειακή σύμβαση από τον Αύγουστο του 2014. ΄Ολον αυτόν τον καιρό-και εδώ αποδεικνύεται η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για να βρεθεί μία λύση- η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία ματώνει για να πληρώσει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις. Γνωρίζαμε όλοι ότι το 2015 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά από άποψη χρηματοδοτικών υποχρεώσεων, η πιο δύσκολη χρονιά που έχουμε περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να διαπραγματευθούμε και μέσα σε αυτές τις συνθήκες δίνει αυτή τη μάχη και ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός και η Ελληνική Κυβέρνηση».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Άποψη της Κυβέρνησης είναι, ότι έχει μια νωπή λαϊκή εντολή, την οποία την έλαβε μέσα από μια δημοψηφισματικού τύπου εκλογική διαδικασία, όπως ήταν αυτή της 25ης Γενάρη, επομένως θεωρούμε ότι έχουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση, να εφαρμόσουμε αυτή τη λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει ενδεχόμενα και σενάρια δημοψηφίσματος ή εκλογών, δεν έχουμε λόγο να βάλουμε αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι.

Μπαίνει πολλές φορές το ερώτημα και από εσάς τους δημοσιογράφους, είναι ένα υποθετικό ερώτημα. Κανονικά σε τέτοιου τύπου υποθετικές ερωτήσεις, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθέσεις. Εμείς εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ώστε να μην φτάσουμε σε ένα αδιέξοδο.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Δουλειά της κυβέρνησης και σε αυτό είμαστε εστιασμένοι, είναι να μην φτάσουμε στη ρήξη. Σε ένα μέγιστο επίπεδο, δυνητικό θα μπορούσαν να είναι και έξι δις. Κατά την άποψή μου είναι ένα μεγάλο ποσό, μπορούμε και με μικρότερο ποσό, για αυτή τη χρονιά.

Είχε πει και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του στο Reuters, ότι έχουμε κάποιες κόκκινες γραμμές. Πίσω από αυτές τις κόκκινες γραμμές δεν μπορούμε να πάμε, όχι μόνο γιατί έχουμε λάβει τη λαϊκή εντολή, αλλά και με όρους οικονομικούς και κοινωνικού ορθολογισμού. Τι να πας να πεις στην αγορά εργασίας για παράδειγμα, που αυτή τη στιγμή είναι μια ζούγκλα, ότι απελευθερώνω και το όριο των απολύσεων; Αυτό είναι αυτή τη στιγμή, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους τόσα και τόσα “κροκοδείλια δάκρυα” χύνονται πολλές φορές και μας κουνάνε και πολλοί και το δάκτυλο, ότι δεν ασχολείστε με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Τι μας προτείνουν δηλαδή να κάνουμε; Επειδή, ακούγοντας και τον κ. Σαμαρά εδώ σε αυτό το σταθμό το Μέγκα προχθές, μας κάνει κριτική ότι δεν επιταχύνουμε τη διαδικασία, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να έρθει σε μια συμφωνία επειδή δεν δεχόταν τα μέτρα της τρόικας. Τι περιμένει δηλαδή από εμάς και από την ελληνική κυβέρνηση και από τον κ. Τσίπρα να κάνει σήμερα; Τι θέλει να κάνει δηλαδή στην αγορά εργασίας, μπορούμε να ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση; Να μας πει, ναι προχωρήστε στην απελευθέρωση των απολύσεων, ναι προχωρήστε σε επιπλέον μείωση των συντάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΟΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤτΕ

Υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και με τους φορείς σε αυτή τη διαδικασία για να μπουν αυτά τα χρήματα σε ένα λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας που θα τους δίνει ένα επιτόκιο 2,5% και ταυτόχρονα θα μπορούν να τραβάνε όποτε θέλουν. Επειδή προέρχομαι από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έστω και με μια μικρή εμπειρία σε σχέση με τους υπόλοιπους, αντιλαμβάνομαι πλήρως τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν τη δική τους αγωνία, θέλω να πω ότι όταν ειδικά σε επίπεδο κομμάτων της αντιπολίτευσης ακούω τέτοιου τύπου κριτική και επειδή θυμάμαι, όπως και η κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες, το τι είχε συμβεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή όταν ακούω για τα Πανεπιστήμια να συζητάμε για τα ταμειακά διαθέσιμα, δεν μπορώ να ξεχάσω τι έγινε με το PSI. Χάθηκαν τα χρήματα, εξαφανίστηκαν, τα κούρεψαν. Και δεν είναι το ίδιο. Τώρα έχει και επιτόκιο 2,5%. Εκεί εξαφανίστηκαν τα χρήματα. Και αν για κάποιο λόγο σήμερα έχουν βρεθεί οι δήμοι, τα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης σε αυτή την δραματική κατάσταση έχει να κάνει απολύτως με τις πολιτικές που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα. Όχι άλλα σόου στη Βουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)