to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρεπορτάζ Left.gr: Πίσω από τη βιτρίνα της «Λευκής Νύχτας»

Χωρίς καν να καταθέσει αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής (γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ενδεχομένως, την αρνητική απάντηση) για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων, όπως επιβάλλει η νομοθεσία και παρά την αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου του Δήμου Ιλίου, ο δήμαρχος της πόλης διοργανώνει για 4η συνεχόμενη φορά τη φιέστα της Λευκής Νύχτας προκαλώντας αντιδράσεις και κινητοποιήσεις


«Οι Λευκές Νύχτες φέρνουν μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους»: Με αυτό το σύνθημα οι Reworkers πραγματοποίησαν την Πέμπτη παρέμβαση στους κεντρικούς δρόμους του Ιλίου ενόψει της σημερινής φιέστας (Σάββατο 24 Ιουνίου) που διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά η διοίκηση του Δήμου. 

Μια φιέστα που συνοδεύεται από λειτουργία των καταστημάτων πέραν του ωραρίου τους και, σύμφωνα με καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων, λειτουργεί ως δούρειος ίππος για την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας (παραβίαση του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες κ.α.). 

Η «μαγική ατμόσφαιρα» που θα κρατήσει «μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες», όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος, Ν. Ζενέτος μας ενημερώνει στο κάλεσμά του, δεν μπορεί να κρύψει τα αρκετά μελανά σημεία της συγκεκριμένης Λευκής Νύχτας στη διοργάνωση της οποίας είναι... πρωτοπόρος ο Δήμος Ιλίου, με πρόφαση την τόνωση της τοπικής αγοράς

«Η διοίκηση του Δήμου Ιλίου επιμένει στην εμπορική αυτή φιέστα παρ’ ότι είναι υψηλού κόστους για τα δεδομένα ενός δήμου», τονίζει στο Left.gr ο Κώστας Κάβουρας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ιλίου, «Αλληλέγγυα Πόλη». Το επιχείρημα της ενίσχυσης της τοπικής αγοράς είναι έωλο καθώς, παρά την απαίτηση της Αλληλέγγυας Πόλης, δεν έχει γίνει από τον Δήμο κάποιος απολογισμός για τα αποτελέσματα των προηγούμενων διοργανώσεων.

Η Λευκή Νύχτα, σημειώνει ο Κ. Κάβουρας, δεν μπορεί να κρύψει τις μαύρες μέρες των μικρών εμπόρων αυτοαπασχολούμενων και των εμποροϋπαλλήλων. «Ούτε, βεβαίως, μπορεί να κρύψει τα λουκέτα που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στα καταστήματα τόσο του κέντρου, όσο και της περιφέρειας του Δήμου μας». 

Δεν ζήτησε καν άδεια από την Περιφέρεια!

«Έχουμε δει στο παρελθόν, ακόμα και μία ημέρα μετά τη Λευκή Νύχτα να μπαίνει λουκέτο σε καταστήματα», επισημαίνει στο Left.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου Σπύρος Δουγιέκος. Τα μαγαζιά που το επιθυμούν θα ανοίξουν αλλά ο Εμπορικός Σύλλογος δεν συμμετέχει  σε μία πέρα για πέρα παράνομη δραστηριότητα όπως η Λευκή Νύχτα, δηλώνει.

Πράγματι, ο δήμος Ιλίου, όπως απαντάει εγγράφως η Περιφέρεια Αττικής σε καταγγελία σωματείων, δεν απέστειλε καν αίτημα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων κατά τη Λευκή Νύχτα. Πέρυσι, η Περιφέρεια Αττικής είχε δηλώσει την αντίθεσή της στη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στο Ίλιον ενώ, μετά την αντίδραση σωματείων, Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Περιφέρειας ακυρώθηκε αντίστοιχο «event» τον Φεβρουάριο του 2016 στη Νέα Σμύρνη (η λεγόμενη «love night»). 

«H Περιφέρεια Αττικής, με την υπ’αρ.:179/2015(ΑΔΑ: ΩΓΓΔ7Λ7-ΙΥΑ) απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει απορρίψει όλα τα αντίστοιχα αιτήματα που σχετίζονται με την επέκταση του ωραρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης ".....η επέκταση του ωραρίου προκαλεί πρόσθετα προβλήματα απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους, καθώς σε πολλά από τα καταστήματα –επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτό τονίζει η Περιφέρεια στην απάντησή της, με ημερομηνία 13/6/17, στα Σωματεία που προχώρησαν σε καταγγελία:

Μάλιστα, εκτός από την κατάφωρη παρανομία, ο Δήμος Ιλίου, κατά την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Πέμπτη 22/6) έδωσε εντολή στην υπηρεσία καθαριότητας να εργαστεί «πυρετωδώς» για την προετοιμασία της εμπορικής φιέστας (!) καθαρίζοντας το κέντρο της πόλης ενώ, την ίδια ημέρα, κάλεσε σε Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη στιγμή μάλιστα που άλλοι δήμοι της χώρας παρέμειναν κλειστοί, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία των εργαζομένων.

Όλα... γκρίζα, λοιπόν, για τη Λευκή Νύχτα από τον Δήμο Ιλίου ο οποίος και πέρυσι είχε έρθει αντιμέτωπος με κύμα αντιδράσεων το οποίο οδήγησε τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη να ακυρώσουν την προγραμματισμένη συναυλία τους στην πόλη.

Ο Ν. Ζενέτος προχώρησε στην αντικατάστασή τους με τον «λαϊκό-ποπ» τραγουδιστή Κωνσταντίνο Αργυρό, ενώ, με περισσή υποκρισία (η οποία αποδεικνύεται και από την μη αποστολή αιτήματος προς την Περιφέρεια Αττικής για την φετινή διοργάνωση), ανέφερε σε ανακοίνωση ότι έχει «μόνο την ευθύνη της πολιτιστικής εκδήλωσης της Λευκής Νύχτας και δεν εμπλέκεται με τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων»...

Μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους – πυροτέχνημα για τους μικρομεσαίους

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ουκ ολίγες πρωτοβουλίες από την πλευρά της εργοδοσίας, (βλέπε τις... Μαύρες και οι Κόκκινες Παρασκευές) με το πρόσχημα ότι θα τονώσουν την αγορά, ενώ, σαν απώτερο στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών της εργοδοσίας σε βάρος του κόσμου της εργασίας», λένε στο Left.gr μέλη της συλλογικότητας Reworkers που συμμετείχαν στην παρέμβαση της Πέμπτης 22/6 στους κεντρικούς δρόμους της πόλης επισημαίνοντας πώς τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν και ανακυκλώνουν τις ελαστικές μορφές εργασίας που εντάθηκαν με τα χρόνια των μνημονίων.

«Οι εργαζόμενοι γίνονται για ακόμη μία φορά τα "εξιλαστήρια θύματα" καθώς δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανασφάλιστοι, ενώ κάτω από την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας οι εργαζόμενοι εξωθούνται σε όλο και χειρότερες συνθήκες εργασίας με αποτέλεσμα να εντείνεται η εκμετάλλευση και να αυξάνονται οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες», τονίζουν.

«Με συνθήματα, φυλλάδια, αφίσες και τρικάκια ακουστήκαμε δυνατά και ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στο κάλεσμά μας να μποϊκοτάρει τη φιέστα του Ζενέτου και μερίδας των εργοδοτών», σημειώνουν μετά την παρέμβαση της Πέμπτης η οποία, μέσω των κεντρικών εμπορικών δρόμων, έφτασε στο δημαρχείο Ιλίου. 

Σε συγκέντρωση ενάντια στη Λευκή Νύχτα καλεί σήμερα το απόγευμα (Σάββατο, 24/6 στις 18:00), στην πλατεία Γεννηματά του Ιλίου και το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια».

«Αρχικά η Περιφέρεια και οι Αντιπεριφέρειες οφείλουν να βεβαιώσουν ότι δεν έχει δοθεί άδεια (σ.σ.: έχει ήδη υπάρξει αυτή η βεβαίωση) για παράταση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κι εφόσον αυτή γίνεται τελικά παράνομα, καλούνται το ΣΕΠΕ, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και η αστυνομία να προχωρήσουν σε ελέγχους και πρόστιμα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή του. 

«Προφανώς στηρίζουμε κάποιον αυταπασχολούμενο που θέλει να δουλέψει και ίσως κινδυνεύσει από πρόστιμο αλλά το ΣΕΠΕ πρέπει να κάνει τη δουλειά του, εδικά στις μεγάλες αλυσίδες γιατί πραγματικά τέτοιες φιέστες, εκτός από παράνομες, είναι και κυριολεκτικά μαύρες για τους εργαζόμενους», προσθέτει ο Σπ. Δουγιέκος.

Τον Δήμο Ιλίου μιμούνται, εκτός από αυτόν της Νέας Σμύνρης και άλλοι Δήμοι, όπως του Κορωπίου και του Αμαρουσίου (δεν θα μπορούσε ο γνωστός Πατούλης να απέχει από τέτοιου είδους φιέστες!), χωρίς, φυσικά, να καταθέσουν το αντίστοιχο αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής

Όπως μας λένε τόσο ο Κ. Κάβουρας όσο και ο Σπ. Δουγιέκος, ο θεσμός της Λευκής Νύχτας, δεν απαντάει ουσιαστικά στο πρόβλημα της πτώσης του τζίρου της τοπικής αγοράς. Αντιθέτως, αποτελεί ένα «πυροτέχνημα» που τελικά κρύβει το πρόβλημα αντί να το λύνει

«Είναι σαν να προσπαθείς με ασπιρίνη να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο» τονίζει ο Κ. Κάβουρας επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις της Αλληλέγγυας Πόλης για την «πραγματική και κυρίως μόνιμη» τόνωση της αγοράς της πόλης με σεβασμό παράλληλα στα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων:

  • Μείωση των δημοτικών τελών σε όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης.

  • Σύνδεση των συνοικιών της περιφέρειας του Ιλίου μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο με τη χρήση δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες στη μετακίνησή τους και να πάψει πλέον αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αγορές εντός της πόλης.

  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές της πόλης (Παλατιανή, Αγ. Νικόλαο, Αγ. Φανούριο, Ζωοδόχου Πηγή, Μιχελή, Ραδιοφωνία, Κέντρο – Ρίμινι) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, κατά τη διάρκεια του εθνικού ωραρίου, ώστε να στηριχθούν και τα καταστήματα του κέντρου αλλά και αυτά που εδρεύουν εκτός του κέντρου.

  • Σχεδιασμός και εκπόνηση μιας καμπάνιας προώθησης της τοπικής αγοράς, όπως αυτή που έχει ήδη παρουσιάσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, υπό τον τίτλο «Μένω Ίλιον – Ψωνίζω Ίλιον».

  • Χορήγηση μιας «Κάρτας Δημότη» με την επίδειξη της οποίας, θα επωφελούνται οι πολίτες από εκπτώσεις στα καταστήματα του Δήμου Ιλίου.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)