to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 21.06.2017

Κοινωνία

Αντιδράσεις για τις «Λευκές Νύχτες» σε Κορωπί, Ίλιον και Μαρούσι

Καταγγελίες σωματείων ενόψει ενός κύματος διοργάνωσης «λευκών νυχτών» στο Νομό Αττικής


(φωτογραφία αρχείου)

Μπροστά σε ένα νέο κύμα διοργάνωσης «λευκών νυχτών» στο Νομό Αττικής (και πιο συγκεκριμένα στο Κορωπί όπου ήδη έλαβε χώρα στις 16/6, στο Ίλιον στις 24/6 και στο Μαρούσι σήμερα, 21/6) και με στόχο το μπλοκάρισμά τους, σωματεία εργαζομένων σε σχετική καταγγελία προς αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, μέσα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια προχωρούν στην οργάνωση εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς και κινητοποιήσεων στις περιοχές αυτές. «Μέσα από αυτά τα βήματα πάλης, ήδη κατά το κοντινό παρελθόν έχουμε μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό –και ολοκληρωτικά σε κάποιες περιπτώσεις- αντίστοιχες φιέστες δημάρχων και αφεντικών», τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο.

Τα παραπάνω σωματατεία έκαναν σχετική κοινή καταγγελία προς το Σ.ΕΠ.Ε και το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας, τα σχετιζόμενα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, την Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Αττικής και άλλους αρμόδιους φορείς. «Ήδη από τις πρώτες σχετικές απαντήσεις που έχουμε λάβει, προκύπτει -αυτό ακριβώς που αναμέναμε- ότι οι εν λόγω διοργανώσεις στο Νομό Αττικής γίνονται υπό ένα καθεστώς κατάφωρης παρανομίας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία αδειοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου για την παράταση των ωραρίων των εμπορικών καταστημάτων», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. 

Συμπληρωματικά, το πρωί της Πέμπτης 15/6 μέλη των σωματείων μας μαζί με εργαζόμενους από τον κλάδο του εμπορίου συνάντησαν μία εκ των νομικών συμβούλων του ΣΕΠΕ, «προκειμένου να θέσουν και με αυτόν τον τρόπο κάποια ζητήματα». Παράλληλα, στην είσοδο του Σ.ΕΠ.Ε. το Συντονιστικό δράσης πραγματοποιούσε παρέμβαση με πανό, στο οποίο αναγραφόταν «Κυριακές και νύχτες να πάνε για δουλειά οι υπουργοί, οι δήμαρχοι κι όλα τ’ αφεντικά».

Από την πλευρά του Σ.ΕΠ.Ε., όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων, «υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα προχωρούσαν στις κατά το νομό αρμοδιότητες τους, όπως αυτές τις σημειώναμε και στη σχετική καταγγελία μας, καθώς και ότι θα προχωρούσαν στην άμεση δημοσίευση ανακοίνωσης περί των παρανομιών που συνιστά η παράταση του ωραρίου των καταστημάτων στο πλαίσιο των εν λόγω "λευκών νυχτών'».

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε έντονη πίεση προς τους εκάστοτε αρμόδιους κρατικούς και κυβερνητικούς φορείς, καθώς και να καταδεικνύουμε τις ευθύνες τους για την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι. 

Αναλυτικά η καταγγελία προς το ΣΕΠΕ:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ – «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 τα εμπορικά καταστήματα στο Ίλιον θα επεκτείνουν εκ νέου παράνομα το ωράριο τους μέχρι και πολύ μετά τα μεσάνυχτα («μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες», όπως αναφέρεται) με απόφαση του Δήμου Ιλίου. Αντίστοιχη απόφαση έχει παρθεί από το Δήμο στο Κορωπί μαζί με την τοπική Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων για Λευκή Νύχτα την Παρασκευή 16 Ιουνίου

Οι σχετικές ανακοινώσεις και οι αφίσες είναι αναρτημένες σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, π.χ.: [παρατίθενται σχετικοί ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι]

Απαιτούμε λοιπόν, να προβείτε άμεσα στις κάτωθι ενέργειες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας:

– Να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά για την παροχή άδειας από την Περιφέρεια Αττικής (ή τις αντίστοιχες Αντιπεριφέρειες) & την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο δήμο ή/και στον εμπορικό σύλλογο για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στο Κορωπί την Παρασκευή 16 Ιουνίου & στο Ίλιον το Σάββατο 24/6/17.

– Να ερευνηθεί αν έχουν υποβληθεί πίνακες με τροποποιημένα ωράρια για τους εργαζομένους που θα εργαστούν στις 16/6/17 στο Κορωπί & στις 24/6/17 στο Ίλιον στα τοπικά καταστήματα.

– Να διενεργηθούν επιτόπιοι σχετικοί έλεγχοι την Παρασκευή 16/6 στο Κορωπί και το Σάββατο 24/6 στο Ίλιον από κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας & της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής. Ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι θα πρέπει πολύ άμεσα να ακολουθηθούν όλες οι σχετικές ενέργειες που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς πριν από ένα χρόνο και που οδήγησαν στην ακύρωση αντίστοιχου ‘event’ στη Νέα Σμύρνη (“love night”).

– Να μας κοινοποιηθούν τα πορίσματα των ελέγχων που διενεργήσατε στο ‘Ιλιον και στο Μαρούσι κατά τη διάρκεια των Λευκών Νυχτών το 2015 και 2016.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις-τοποθετήσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γ. Νικολαράκου, θα οργανωθεί «Λευκή Νύχτα» και στο Μαρούσι. Οπότε, ζητάμε να γίνουν στη συνέχεια κι εκεί οι προαναφερόμενες ενέργειες. Όπως άλλωστε και όπου αλλού επιχειρηθεί να οργανωθούν τέτοιου είδους "εκδηλώσεις".

Τέλος, απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς των «απελευθερωμένων» ωραρίων, των κάθε είδους «Λευκών Νυκτών» και η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Μετά την καταστρατήγηση της Κυριακάτικης Αργίας (πλέον έχει γίνει Νόμος το άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα και για 32 Κυριακές ετησίως!), ένα από τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και στον κλάδο του εμπορίου, που διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε τελικά με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες, ήρθαν οι «Λευκές Νύχτες» ξεχαρβαλώνοντας γενικά την έννοια του χρόνου εργασίας και των ωραρίων, απειλώντας να μετατρέψουν όλους τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, χωρίς ανάπαυση, ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εργοδότη στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης». Τα Σωματεία μας στέκονται και θα συνεχίσουν να στέκονται εμπόδιο σε τέτοιου είδους πολιτικές και εργοδοτικές μεθοδεύσεις που παρακάμπτουν και καταστρατηγούν τα στοιχειώδη δικαιώματα μας. Επίσης, μέσα από τις σχετικές παρεμβάσεις μας έχουμε καταδείξει τις ευθύνες που, πέρα από τους εκάστοτε δήμους και εμπορικούς συλλόγους, έχουν και οι αρμόδιοι φορείς (πχ Περιφέρεια, Αντιπεριφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Υπουργείο Εργασίας και Επιθεωρήσεις Εργασίας) στο βαθμό που γίνονται ανεκτές αυτές οι κατάφωρα παράνομες μεθοδεύσεις σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση των συναδέλφων μας.

Αναμένουμε την προφορική και γραπτή σας απάντηση σχετικά με τα ανωτέρω, τόσο πολύ πριν από τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, όσο και -για τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών σας- μετά από αυτές.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind, e-mail: [email protected]
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου–Ψηφιακών Μέσων Αττικής, e-mail: [email protected]
Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο, e-mail: [email protected]

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)