to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:41 | 02.02.2015

Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ήπειρος και Ευρυτανία - Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις, συσσωρεύσεις υδάτων και διακοπή κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες, καθώς και σε σημείο της σιδηροδρομικής διαδρομής Αθήνα-Λιανοκλάδι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ήπειρος και η Ευρυτανία, σημαντικές καταστροφές έχουν σημειωθεί στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του Έβρου.


Στη φωτογραφία από το epiruspost το γκρεμισμένο γεφύρι της Πλάκας

Στην Άρτα έχουν μεταβεί κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στην καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την ιστορική γέφυρα στην Πλάκα ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε πως η αποκατάστασή της είναι εφικτή τεχνικά. Όπως είπε ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο τα κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και πρόσθεσε πως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν και τα υλικά της γέφυρας για να ξαναχρησιμοποιηθούν.

__________________________________________________________________________

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εσωτερικών

Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκύψει από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στην Ήπειρο.

 

___________________________________________________________________________

Έκτακτη σύσκεψη για να αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί - κτηνοτρόφοι

02.02.2015 - 13:12

Πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου.

**


Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκαϊ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Τα χωριά που εκκενώνονται είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά.

Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

"Θύμωσε" ο Σπερχειός: Δεν περνούν τα τρένα - Έκλεισαν δρόμοι

Κομμένη στα δυο η Ελλάδα σιδηροδρομικά - Διέκοψαν τη κυκλοφορία από Λαμία προς Φραντζή - Γοργοπόταμο - Κομποτάδες - Κωσταλέξι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί και το Αγρίνιο

Την κήρυξη του δήμου Αγρινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των καταστροφών που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ζητά ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, με αίτημα που υπέβαλε προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της κακοκαιρίας

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλη την επικράτεια. Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι συσσωρεύσεις υδάτων αλλά και οι κατολισθήσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

.

Κομμένη στα δύο η Ευρυτανία

koi-katolisthisi-megali

Σύμφωνα με το lamiastar,  αποκλεισμένο παραμένει αυτή την ώρα το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ευρυτανίας.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες σε πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω καθιζήσεων και καταπτώσεων.

 Κλειστός παραμένει ο δρόμος Κρίκελο Δομνίστα, Άγιοι Θεόδωροι – Συγκρέλο, Συγκρέλο – Ανιάδα, Γαύρος – Προυσσός, Βαλαώρα – Τοπόλιανα, στη Γέφυρα της Γρανίτσας προς τη Γρανίτσα, από Ραπτόπουλο προς Προυσσό, από Γρανίτσα προς Λιμέρι.
Επίσης κλειστό είναι ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο στα Άγραφα και στο τμήμα Βαρβαριάδα – Άγραφα λόγω υπερχείλισης του ποταμού στη Βαρβαριάδα. Εκκενώνεται το Κρίκελλο Ευρυτανίας λόγω κατολισθήσεων

Τις επόμενες ώρες πάντως αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα,γεγονός που ανησυχεί τις αρχές.

Μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διακοπούν το βράδυ οι εργασίες αποκατάστασης αφού υπάρχει κίνδυνος για τους υπαλλήλους.

Για την κατάσταση βέβαια έχει ενημερωθεί η αστυνομία που επιτηρεί τα δύσκολα σημεία, ενώ όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κυκλοφορήσουν οχήματα, θα γίνεται μόνο με συνοδεία περιπολικών και των μηχανημάτων της αντιπεριφέρειας.

.

Η κακοκαιρία χτύπησε την Αχαΐα

Σύμφωνα με το patrastimes, στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη της Πάτρας η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε σε 10 περιπτώσεις να απομακρύνει και κόψει δέντρα από τις περιοχές της Παραλίας, του Μονοδενδρίου,  της Εύας καθώς και την ευρύτερη περιοχή ενώ οι άνεμοι πνέουν με ένταση εώς και 9 μποφόρ.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης και η αιρετή περιφέρεια με το βάρος να πέφτει στην περιοχή Τριπόταμα Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στο χωριό Πλάκα στο οποίο σημειώθηκε μεγάλης έκτασης κατολίσθηση με το φαινόμενο να παρακολουθείται με την κρατική μηχανή να  είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή εάν χρειαστεί να απομακρύνει τους κατοίκους.

Από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν για δεύτερη ημέρα στη Δυτική Ελλάδα, δεν γλύτωσε ούτε το γήπεδο Σαραβαλίου της Πάτρας τμήμα του οποίοι ξηλώθηκε .

 

Μέρος από τα προστατευτικά κάγκελα ύψους πολλών μέτρων έχει πέσει πάνω σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)