to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 01.02.2015

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Κρίσιμες ώρες, στεκόμαστε δίπλα σε όσους δοκιμάζονται από την κακοκαιρία (βίντεο)

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο κέντρο επιχειρήσεων το μεσημέρι της Κυριακής, ενόψει του συναγερμού που έχει σημάνει από τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει ήδη αρκετά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.


Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκύψει από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στην Ήπειρο.

«Πρώτο καθήκον σήμερα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και αύριο καθήκον μας θα είναι να αποκαταστήσουμε της ζημιές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωσης της ευρείας σύσκεψης.Χαλάνδρι.    

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τη μεγάλη κακοκαιρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι η πρώτη προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι κανείς δεν κινδύνευσε και εύχεται να μην κινδυνεύσει κανείς.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, θλιβερό γεγονός την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο, όπως είπε, θα ανακατασκευαστεί καθώς έχει πέσει μόνο το τόξο και έχουν μείνει οι βάσεις. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν στην περιοχή κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη και Πολιτισμού από την Αθήνα, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία και με το ΕΜΠ, το οποίο προσφέρθηκε να κάνει δωρεάν τη μελέτη ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά, όπως είπε, λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα από την υπερχείλιση του φράγματος στο Πουρνάρι Άρτας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και κλιμάκιο τεχνικών, θα μεταβούν σήμερα στην Ήπειρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.

Επίσης, θα μεταβεί στην Άρτα και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον γ.γ. Σεραφείμ Τσόκα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Σακελλαρίδης, ανέφερε επίσης ότι έχουν κηρυχθεί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος και η Ευρυτανία. Τέλος, ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στον Έβρο αλλά παρακολουθούνται από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ έχει υπάρξει επικοινωνία και με τις γειτονικές χώρες.  (Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου)

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που πλήττονται, ενώ μίλησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Βασίλη Ψαθά, ειδικότερα για τον νομό Άρτας, όπου έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι Αναπληρωτές υπουργοί, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Η ελληνική κυβέρνηση -και ολόκληρος ο ελληνικός λαός - αυτές τις δύσκολες ώρες βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται. Στο πλευρό όλων των κατοίκων στις περιοχές που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι γεγονός ότι χθες και σήμερα είχαμε πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, πολύ μεγάλο όγκο υδάτων, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Το ευτύχημα είναι ότι λειτούργησε η κρατική μηχανή, η Πολιτική Προστασία και δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος δεν θα υπάρξει απειλή ανθρώπινης ζωής.

Δυστυχώς είχαμε και ένα πολύ αρνητικό γεγονός: ένα μνημείο του πολιτισμού μας, το Γεφύρι της Πλάκας, του οποίου καταστράφηκε το τόξο, ευτυχώς όχι ολοσχερώς. Επίσης, πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες, την εκροή των υδάτων προς την πεδιάδα καθώς εκτονώνεται και από το φράγμα στο Πουρνάρι της Άρτας.

Είναι κρίσιμες ώρες, στεκόμαστε στο πλευρό των πλημμυροπαθών, των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα, διότι ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είχαμε μόνο στην περιοχή της Άρτας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρώτο μας καθήκον ήταν να κινητοποιήσουμε την Πολιτεία και να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτή τη στιγμή από τους αρμόδιους φορείς. Από αύριο πρώτο μας καθήκον είναι να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, να επιστρέψει η αισιοδοξία και το χαμόγελο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα πάει κάποιο κλιμάκιο για το Γεφύρι της Πλάκας, να το εξετάσει να δει τι μπορεί να γίνει;

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Θα σας ενημερώσει αρμοδίως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Θα φύγει σήμερα κιόλας κλιμάκιο με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και από το υπουργείο Υποδομών, αλλά και από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εξετάσει επιτόπου τις ζημιές.

Ήδη επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο οποίος με ενημέρωσε ότι υπάρχει η προσφορά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη δωρεά της μελέτης ανακατασκευής.

Θα υπάρξει άμεσα η προσπάθεια της ανακατασκευής. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, περισσότερο άμεσα από κάθε άλλο, είναι οι ανθρώπινες ζωές. Είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι δεν κινδύνευσε και δεν κινδυνεύει καμία ανθρώπινη ζωή.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)