to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 13.12.2017

Πολιτική

Μπρα ντε φερ για το προσφυγικό ενόψει της Συνόδου - Αλ. Τσίπρας: Άστοχη και άσκοπη η παρέμβαση Τουσκ

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυριανή (Πέμπτη) Σύνοδο Κορυφής την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «άστοχη» την πρόταση Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή και επανεγκατάσταση προσφύγων - Τη διαφωνία της εξέφρασε και η Κομισιόν διαφωνεί ενώ ο Δημ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τουσκ «υποβαθμίζει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που είναι η αλληλεγγύη»


'Αστοχη , άκαιρη και άσκοπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την παρέμβαση του προέδρου της ΕΕ Ντ. Τουσκ να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του που θα μεταδοθεί απόψε από την ΕΤ3 και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία. 'Οπως είπε ο κ. Τσίπρας η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ. Είναι πρόσφατες είπε και οι δηλώσεις του Γ.Νταϊσελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία. Επίσης ανέφερε πως μέσα στο 2015 στην καρδιά της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β.Π.Π.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, με θέματα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το προσφυγικό.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Τετραμερής συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Γιούνκερ, Μπορίσοφ για ευρωτουρκικά και προσφυγικό

Το μεταναστευτικό είμαι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής, ωστόσο αποφάσεις δεν αναμένεται να υιοθετηθούν. Αυτό ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή του Συμβουλίου των ΕΕ σήμερα από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DW: Για πρώτη φορά το ελληνικό θέμα δεν θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Όλες οι αντιδράσεις για την πρόταση Τουσκ

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με το σημείωμα του Προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η έως τώρα πολιτική της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική», ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό ως μία ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως το σημείωμα που διένειμε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο εν μέρει αντανακλά την κοινή συνολική προσέγγιση της ΕΕ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Διαφωνεί η Κομισιόν με το Τουσκ για τη διαχείριση του προσφυγικού

«Το έγγραφο Τουσκ για το προσφυγικό είναι απαράδεκτο, προκλητικό και αντιευρωπαϊκό. Διχαστικές δεν είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά το ίδιο το έγγραφο», τόνισε από την πλευρά του ο Δημ. Παπαδημούλης:

«Η πρόταση Τουσκ πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ, σαν χώρα και Ευρώπη ... Είναι μία βόμβα στα θεμέλια και τα ιδρυτικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη για την ΕΕ δεν είναι ηθική αλλά νομική έννοια, κατά συνέπεια είναι υποχρεωτική και όχι αλά καρτ. Στηρίζει τα πάντα (αγροτική ανάπτυξη, παιδεία, κτλ.), εάν καταπέσει σε ένα, δεν μιλάμε για την ΕΕ που στηρίζεται σε ιδρυτικές πράξεις, αλλά για κάτι άλλο», τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Μουζάλας. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Γ. Μουζάλας: Βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης η πρόταση Τουσκ

Κατά τα άλλα η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ευρωπαΐκή άμυνα και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας όπου θα υπάρξει κοινή γαλλογερμανική τοποθέτηση. Θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ, μετά από αίτημα που υπέβαλε η βελγική αντιπροσωπεία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να συνεδριάσουν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ. Με δεδομένο ότι στη Γερμανία δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης συγκεκριμένων αποφάσεως. Και για το θέμα αυτό η συζήτηση θα είναι γενικού χαρακτήρα και η υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων μετατίθεται τουλάχιστον για το Ιούνιο του 2018. Κύκλοι προσκείμενοι στο Συμβούλιο σημείωναν πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ χωρίς να υπάρχουν συνθήκες κρίσης. Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και το Brexit.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρά Τίμερμανς προς Τουσκ: «Όλα τα εργαλεία χρειάζονται, αλλιώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει»

Τι αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή Τουσκ: Διχαστικές» και «αναποτελεσματικές» οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων 

Στο ειδικό έγγραφο για το μεταναστευτικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος της ΕΕ καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων». Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».

Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

-Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών.

-Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.

-Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας.

-Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.

- «Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές».

Συνεχίζοντας, το έγγραφο του Ντ. Τουσκ για το μεταναστευτικό παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου». Μεταξύ άλλων, ο Ντ. Τουσκ τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης. Προτείνει, επίσης, εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Το δημοσίευμα του Guardian, την Τρίτη

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάργησης του σχεδίου της Ε.Ε. για υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα υποστηρίξει ενώπιων των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι «διχαστικές και αναποτελεσματικές», σε μία «σαφή ένδειξη ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική που δημιούργησε διχασμούς στην ήπειρο».

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τουσκ θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις εάν δεν υπάρξει συναίνεση. «Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά», αναφέρει ένα προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές χώρες που επικαλείται ο Guardian.

Όπως επισημαίνει πάντως η εφημερίδα, η πρόταση του Τουσκ αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις από άλλα ευρωπαϊκά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάργηση του σχεδίου «είναι πιθανόν να προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χώρες που είχαν ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια» εκτιμά ο Guardian, προσθέτοντας πως η Γερμανία και η Σουηδία αναμένεται επίσης να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν άλλα κράτη-μέλη.

H αντίδραση Αβραμόπουλου

«Απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» χαρακτήρισε σήμερα ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος την πρόταση που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό.

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων. 

Καταλήγοντας ο επίτροπος για τη Μετανάστευση έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)