to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 13.12.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης η πρόταση Τουσκ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αλληλεγγύη είναι νομική έννοια, όχι ηθική, εάν καταπέσει σε ένα τομέα, δεν θα μιλάμε πια για την ΕΕ που στηρίζεται σε ιδρυτικές πράξεις, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο, σε σχέση με την πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό


«Η πρόταση Τουσκ πρέπει να μας ανησυχεί πάρα πολύ, σαν χώρα και Ευρώπη ... Είναι μία βόμβα στα θεμέλια και τα ιδρυτικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αλληλεγγύη για την ΕΕ δεν είναι ηθική αλλά νομική έννοια, κατά συνέπεια είναι υποχρεωτική και όχι αλά καρτ. Στηρίζει τα πάντα (αγροτική ανάπτυξη, παιδεία, κτλ.), εάν καταπέσει σε ένα, δεν μιλάμε για την ΕΕ που στηρίζεται σε ιδρυτικές πράξεις, αλλά για κάτι άλλο», τόνισε ο κ. Μουζάλας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Είναι επίσης μία βόμβα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», συνέχισε, «γιατί δεν υπάρχει διχασμός, αλλά 3 χώρες στις 27. Υπάρχει απόφαση δικαστηρίου και η ΕΕ λειτουργεί με βάση τους θεσμούς».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «υπό την πίεση των τριών χωρών και κάποιων "συμμάχων" τους ... κινδυνεύουμε να έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο να κάνεις εθελοντικά τα πράγματα, είναι ότι το πρόβλημα δεν θα είναι πια ευρωπαϊκό, αλλά των χωρών πρώτης υποδοχής (σήμερα Ελλάδα και Ιταλία, αύριο μπορεί να είναι η Ισπανία, ακόμη και η ίδια η Πολωνία από την Ουκρανία). Σε εθελοντική βάση, όπως μοιράζει κάποιος κουβέρτες, θα μπορεί να δεχθεί "επιβάρυνση" από μετανάστες και πρόσφυγες. Το να μην πάρει μία χώρα π.χ. 1.000 πρόσφυγες ή μετανάστες σε πρακτικό επίπεδο μπορεί κανείς να το αποδεχθεί ... το πρόβλημα είναι θεσμικό, αν η ΕΕ θα λειτουργεί ως Ένωση, αν η πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Κανείς δεν έρχεται στην Ελλάδα και την Ιταλία, η προσφυγιά απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως το αντιμετωπίζουμε ως ΕΕ, ή θεσμικά λέμε ότι "κάπου έγινε ένας σεισμός, όποιος έχει ας στείλει κουβέρτες" ... στερείται σοβαρότητας και βαρύτητας σε σχέση με τα προβλήματα που έχει σήμερα η ΕΕ, πολύ περισσότερο μετά το Brexit», υπογράμμισε.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στο σχέδιο αποσυμφόρησης των ελληνικών νησιών, που «υπάρχει ταυτόχρονα με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» και έκανε λόγο για «υποκρισία, που φάνηκε τελευταία με τις κινήσεις στη Μυτιλήνη, να απαγορεύσουν να βελτιώσουμε τις συνθήκες, στη Χίο να μην βάλουμε σπιτάκια για να αντικαταστήσουμε τις σκηνές».

Ανέφερε ότι «μέχρι τις 10 Αυγούστου δεν είχαμε πρόβλημα ... τότε παρατηρείται διαπλασιασμός των ροών που καθιερώνεται μετά τις 20 Αυγούστου ... μέσα σε ένα μήνα, δημιουργεί μία δύσκολη κατάσταση στα νησιά το Σεπτέμβριο. Η πρώτη μέριμνα για την αποσυμφόρηση των νησιών ήταν οι πιο ευάλωτοι, που περνούν από τρεις επιτροπές, στις οποίες αυξάνουμε τον κόσμο και όποιος κριθεί ευάλωτος μεταφέρεται ... έχουμε μεταφέρει χιλιάδες, μόνο το τελευταίο 15νθήμερο 5.000 άτομα, το Σαββατοκύριακο 835, πάντα με βάση τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας».

«Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι, πολιτική της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί η συμφωνία, αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε και το ξέρουν και οι δήμαρχοι και οι νησιώτες», ξεκαθάρισε.

Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις περί ελλείμματος συνεννόησης των δημοτικών αρχών με το υπουργείο, λέγοντας ότι οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου και Σάμου, αμέσως μετά τις επαφές με τον πρωθυπουργό, συνάντηση με τον ίδιο στο υπουργείο. «Τους εξηγήσαμε τα σχέδια και τα πλάνα, διαφωνήσαμε σε πολλά, δεν υπάρχει τίποτε που να μην το ήξεραν», όπως είπε.

Αναρωτήθηκε μάλιστα «για ποιο λόγο πρέπει να υπάρξει έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής μέσα στη Μόρια; Από πότε στη Δημοκρατία μας για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε ήδη υπάρχον, νόμιμο camp της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει να συμφωνήσει το δημοτικό συμβούλιο; Αν δεν συμφωνήσει η επιτροπή που λέει ο δήμαρχος ... δεν θα πρέπει να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων εκεί πέρα; Από πότε μέσα στην Αριστερά και γενικότερα στην αστική δημοκρατία βάζουμε όρο προκειμένου να βελτιώσουμε, σε υπάρχουσες δομές, τη ζωή των ανθρώπων;».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)