to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:43 | 09.01.2019

Πολιτική

Πρόσω ολοταχώς για... Πρέσπες

Οι διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν μπει στην τελική ευθεία


Οι διαδικασίες για την κύρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Ξεκινά σήμερα στην ΠΓΔΜ η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος - Απέχει η εθνικιστική αντιπολίτευση

Ξεκίνησε και διεκόπη μερικά λεπτά αργότερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα (στις 16:00 τοπική ώρα-17:00 ώρα Ελλάδας). Η διακοπή οφείλεται στην παραίτηση που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM), προκειμένου να αναλάβει διευθυντής σε δημόσια επιχείρηση και τον ορισμό του αντικαταστατή του, για τον οποίο θα χρειαστούν μερικές ώρες, ώστε να τηρηθούν οι σχετικές διαδικασίες. 

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες, Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. (διαβάστε αναλυτικά)


Δ. Παπαδημούλης: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βήμα μπροστά, αλλά και μοχλός για πολιτικές ανακατατάξεις

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βήμα μπροστά» επισημαίνει, μέσω Twitter, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Ενισχύει τη σταθερότητα, την οικονομία και το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, στα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι όμως και μοχλός για πολιτικές ανακατατάξεις για τη διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου στην χώρα» προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης, με αφορμή εκδήλωση που θα γίνει την προσεχή Κυριακή, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και στην οποία θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Λάσπη και πιέσεις από τη Ν.Δ. σε βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας

Στο εσωτερικό, η αξιωματική αντιπολίτευση για να καλύψει τις αντιπολιτευτικές της ανάγκες σύρετε στη γραμμή Σαμαρά και αφήνει αιχμές για βουλευτές άλλων κομμάτων που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας. «Ποιοι είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές που είναι τώρα στη αντιπολίτευση, και με ποια κίνητρα αυτοί οι βουλευτές δείχνουν τώρα προθυμία να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα;» ανέφερε χτες η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας την εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει τις 151 ψήφους, τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κομματική πειθαρχία» κατά της συμφωνίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη Φώφη Γεννηματά

Πιο ορατό από ποτέ είναι πλέον το ενδεχόμενο για οριστικό ναυάγιο στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ με αφορμή για δεύτερη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά και την ανακοίνωση επιβολής κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία στη Βουλή από τους Βασίλη Κεγκέρογλου και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου. 

«Θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Η ΔΗΣΥ είναι ενιαία. Αν η κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίσει κάτι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη θέση του αλλά δεν είπε ότι ψηφίζει ή δεν ψηφίζει. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενιαία τοποθέτηση η οποία θα καλύπτει και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ» σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου στο news247.

Με τον τρόπο αυτόν η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως επιχειρεί να «δέσει» τόσο βουλευτές της που φλερτάρουν με το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν εάν αφεθούν να το πράξουν κατά συνείδηση, όσο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αρκούμενος μέχρι στιγμής να τηρεί διακριτή στάση και τασσόμενος θετικά προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι την κυβέρνηση

Με αφορμή τις πληροφορίες και εκτιμήσεις για τη τελική στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωση του κόμματος κάνει λόγο για ευφάνταστες υποθέσεις, καθώς «η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το "Μακεδονικό" δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα».

Στο ερώτημα, εάν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η απάντηση είναι θετική. «Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του -το 2014- έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα "Μακεδονία" από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με τη συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)