to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πώς θα ξανακάνουμε ελκυστική την Αριστερά;

Ο 21ος Αιώνας μας φέρνει αντιμέτωπους με τρείς διαφορετικές αλλά και καθοριστικές «επαναστάσεις» που δεν έχουμε ίσως αντιληφθεί το πλήρες μέγεθός τους, όμως επιτρέπουν και ευνοούν την είσοδο του πολίτη στην πολιτική σκηνή.


Η είσοδος στον 21ο αιώνα δεν ήταν ευνοϊκή για την Αριστερά παγκοσμίως. Ο   εκλογικός ιστορικός θρίαμβος της Αριστεράς στη Χιλή, στην Ονδούρα και πολύ πιθανά στη Βραζιλία δεν κρύβει τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η Αριστερά στην Ευρώπη. Αν και η Ιβηρική χερσόνησος κρατάει κάποιες  λεπτές και εύθραστες ισορροπίες η υπόλοιπη Ευρώπη δεν δείχνει να ακολουθεί. Tα τελευταία 20 χρόνια ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει μιά πλειάδα κρίσεων. Τι κι αν έχουν ξεσηκωθεί ανθρωποθάλασσες, εναντίον αυτών που μας οδήγησαν στην κρίση, ζητώντας την απομάκρυνσή τους από την εξουσία. Οι νεοφιλελεύθεροι που μας κυβερνούν όλο και αυστηροποιούν τη νομοθεσία εναντίον των λαϊκών διεκδικήσεων. Από την άλλη πλευρά λάθη, παραλείψεις ακόμα και συμβιβασμοί της αριστεράς όταν βρέθηκε σε θέση εξουσίας έδωσαν το δικαίωμα να αρθρώσει λόγο και να φανεί η άκρα δεξιά.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε όλο αυτό. Η εκλογική επιτυχία του Σύριζα τάραξε τα νερά όμως δεν μπόρεσε να συνεχιστεί. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς δεν έφταιξε μόνο η ισχυρότατη προπαγάνδα εναντίον μας αλλά και η δική μας αδυναμία να αποκτήσουμε επαφές και ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα, τις επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία και συλλόγους ώστε να τους εμπνεύσουμε σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, ενώ αντίθετα οι δρόμοι γέμιζαν από ανθρώπους που διεκδικούσαν ”ανώδυνα¨ αιτήματα π.χ. ποδοσφαιρικού τύπου, του ¨αρνητή¨ των εμβολίων, ή του ¨εξεγερμένου¨γενικά και αόριστα.

Ο 21ος Αιώνας μας φέρνει αντιμέτωπους με τρείς διαφορετικές αλλά και καθοριστικές ¨επαναστάσεις¨που δεν έχουμε ίσως αντιληφθεί το πλήρες μέγεθός τους, όμως επιτρέπουν και ευνοούν την είσοδο του πολίτη στην πολιτική σκηνή.
Πρώτη και καλύτερη η Αστικοποίηση. Επιστήμονες υπολογίζουν πως γύρω στο 2030 η ανθρωπότητα θα έχει αστικοποιηθεί κατά 70%. Αυτή τη μεγάλη μάζωξη πληθυσμού και τις συνέπειες της σε κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο δεν την έχουμε ακόμα υπολογίσει ούτε επαρκώς αναλύσει.

Δεύτερο είναι η εκπαιδευτική ¨έκρηξη¨που έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας με αποτέλεσμα την πρόσβαση στη γνώση όλο και περισσότερων ατόμων την πιστοποίηση τους με πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης αλλά χωρίς την ανάλογη αξιοποίησή της τουλάχιστον σε επίπεδο μισθών.

Τρίτο είναι η αλματώδη πρόοδος της τεχνολογίας και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ήδη από το 2014 οι συσκευές που κυκλοφορούν ξεπέρασαν το συνολικό πληθυσμό της Γης, ενώ τα ρομπότ όλο και μειώνουν θέσεις εργασίας επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και την υγειονομική περίθαλψη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ταχύτατη μεταφορά πληροφοριών και ειδήσεων αλλά και η δυνατότητα σχολιασμού τους απο τους πολίτες έχουν παραγκωνίσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας, (εφημερίδες, τηλεόραση, ράδιο) αλλά και τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον όσο αφορά την επικοινωνία των απλών μελών με την ηγεσία.

Όλα τα παραπάνω βοηθούν τη συμμετοχή και ενεργή παρουσία του πολίτη στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πιό αστικοποιημένα, πιό μορφωμένα και πιό συνδεδεμένα από ποτέ, τα άτομα θεωρούν  πως μπορούν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους  σ’ένα χωρίς όρια περιβάλλον. Το στοίχημα γι αυτούς είναι σχετικά απλό : δεν μπορεί να είναι χειρότερα από πρίν.

Εδώ είναι που το Συνέδριό μας οφείλει να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα νέα πολύπλοκα διλλήματα που τίθενται. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο σ. Πρόεδρος τείνουν πρός αυτή τη κατεύθυνση. Την ενεργοποίηση των μελών, την αξιοποίησή τους και τη δημιουργία υγειών συνθηκών ώστε να εξελιχθούν στην κομματική ιεραρχία. Να υποδεχτούμε κάθε φίλο του κομμάτος χωρίς αποκλεισμούς και αριστερόμετρα.

Μιά άλλη πρόταση την οποία θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική, είναι αυτή που έχει να κάνει με το ασυμβίβαστο και την πολυθεσία των μελών στα όργανα του κόμματος.

Το ίδιο ακριβώς και με την χρονική διάρκεια των θητειών σε Βουλή, Ευρωβουλή κλπ. Ένα ακόμα σημαντικό βήμα θα είναι η ενεργοποίηση των ΟΜ με ουσιαστικό ρόλο παραγωγής πολιτικής και δράσεων στην τοπική κοινωνία.

Η απ’ευθειας εκλογή του Προέδρου από τη βάση των μελών είναι ένα μεγάλο βήμα δημοκρατίας αλλά και ευθύνης. Η επίδειξη εμπιστοσύνης στα μέλη και τη κρίση τους πρέπει να είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά δημοκρατικών εσωτερικών δημοψηφισμάτων.

Όπως επίσης και η εκλογή της ΚΕ από τη βάση δεν πρέπει να τρομάζει κανένα. Είναι αλήθεια πως στην αρχή ίσως δημιουργηθούν προβλήματα λόγω αναγνωρισημότητας. Εδώ είμαστε συντροφικά , δημοκρατικά και συμμετοχικά να τα λύσουμε όλα.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω και το σύνθημα του Συνεδρίου μας, ενός Συνεδρίου επανίδρυσης και αφετηρίας νέων αγώνων και κατακτήσεων.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΜΕ!

Γιάννης Σκούρτης, ΟΜ Β’ Διαμέρισμα Πειραιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)