to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 31.10.2017

πηγή: Tvxs.gr

Πολιτισμός

Πέντε ταινίες για το δικαίωμα στην εργασία

Προβάλλονται στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Αόρατα Χέρια | Invisible Hands», στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Πέντε καίριες ταινίες για το δικαίωμα στην εργασία και τη διαφορά της δουλειάς από τη δουλεία, για την ανεργία, το «Arbeit macht frei» και την εργατική τάξη που πάει στον παράδεισο, για το προλεταριάτο και το καινούργιο «πρεκαριάτο», για την ισορροπία ανάμεσα στη συλλογικότητα και την ατομική ευθύνη. Προβάλλονται στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Αόρατα Χέρια | Invisible Hands», στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

* Γράφει ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Ρούσσος

«Οτιδήποτε πραγματικά σπουδαίο και εμπνευσμένο, έχει δημιουργηθεί από εκείνον που μπορεί να εργαστεί ελεύθερος.» - Άλμπερτ Αϊνστάιν

Πέντε ταινίες που παρουσιάζονται σε πρεμιέρα στην Ελλάδα, μας ταξιδεύουν σε μια απρόσμενη κινηματογραφική διαδρομή, γεμάτη ελπίδα και θετική ενέργεια:

«Αόρατο Χέρι» του Νταβίδ Μακιάν
Ισπανία, 2016, 83’
Κυριακή 5/11, Φρίντα Λιάππα, 15:30
Δευτέρα 6/11, Φρίντα Λιάππα, 12:30

Η ταινία «Αόρατο Χέρι» του Νταβίδ Μακιάν (Ισπανία), από την οποία το αφιέρωμα εμπνέεται τον τίτλο του, έχει ως φιλοσοφική αφετηρία τον όρο «αόρατο χέρι» του Άνταμ Σμιθ και εκτυλίσσεται σαν ένα οργουελικής σύλληψης ανθρώπινο πείραμα. Άνεργοι προσλαμβάνονται να εργαστούν σε μια πελώρια αποθήκη. Ο καθένας από αυτούς κάνει αυτό που γνωρίζει καλά: Ο χτίστης χτίζει, ο μηχανικός επισκευάζει αυτοκίνητα, ενώ κοινό τους παρακολουθεί. Οι εργοδότες τούς ζητούν να γίνουν ολοένα και πιο παραγωγικοί. Θα συμμορφωθούν ή θα επαναστατήσουν;

«Το Εργοστάσιο του Τίποτα» του Πέντρου Πίνιου
Πορτογαλία, 2017, 176’
Πέμπτη 9/11, Τζον Κασσαβέτης, 13:00

Το μιούζικαλ «Το Εργοστάσιο του Τίποτα» του πρωτοεμφανιζόμενου Πορτογάλου Πέντρου Πίνιου είναι ένα καυστικό σχόλιο για τη σύγχρονη εργασία, που κέρδισε βραβείο FIPRESCI στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών). Οι ιδιοκτήτες ενός εργοστασίου φυγαδεύουν τα μηχανήματα κρυφά από το προσωπικό, με σκοπό να βάλουν λουκέτο. Όταν το ανακαλύπτουν οι εργάτες, ξεκινούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις. Μόνο που οι ιδιοκτήτες θέτουν έναν παράλογο όρο: να παραμείνουν όλοι στις θέσεις τους μπροστά στις σταματημένες μηχανές, οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς να κάνουν τίποτα.

«Δυο Πόδια σ’ ένα Παπούτσι» των Πολ Καλορί και Κοστιά Τεστού
Γαλλία, 2016, 83’
Παρασκευή 3/11, Φρίντα Λιάππα, 13:15

Εμπνευσμένη από τα μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί, η κομεντί «Δυο Πόδια σ’ ένα Παπούτσι» των Πολ Καλορί και Κοστιά Τεστού (Γαλλία) είναι γεμάτη τραγούδια, έρωτα, άρωμα γυναίκας, αλληλεγγύη και... παπούτσια. Η νεαρή Ζουλί εργάζεται σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών. Στην είδηση ότι μπορεί να κλείσει, νιώθει να γκρεμίζονται τα όνειρά της. Όμως ούτε εκείνη, ούτε οι συνάδελφοί της, θα δεχτούν τις αποφάσεις χωρίς μάχη. Δυναμωτική δόση ομαδικού πνεύματος σε ένα feelgood σύγχρονο παραμύθι.

«Έξω» του Γκιόργκι Κριστόφ
Σλοβακία - Ουγγαρία - Τσεχία, 2017, 88’
Τετάρτη 8/11, Τόνια Μαρκετάκη, 13:15

Μια παράξενη Οδύσσεια ξετυλίγεται στο «Έξω» του Γκιόργκι Κριστόφ (Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία). Ο Αγκοστόν ζει στη Σλοβακία με τη γυναίκα και την κόρη του. Όταν χάνει τη δουλειά του, ταξιδεύει μόνος στη Βαλτική με την υπόσχεση μιας νέας θέσης σε ναυπηγείο. Σύντομα, όμως, χάνεται στη δίνη μιας παράδοξης πραγματικότητας που θυμίζει κάτι μεταξύ μιας κωμωδίας του Άκι Καουρισμάκι και του δράματος της αληθινής ζωής.

«Με λένε Σβέτα» της Ζάνα Ισαμπάγιεβα
Καζακστάν, 2017, 95’
Παρασκευή 3/11, Τζον Κασσαβέτης, 13:00

Στο «Με λένε Σβέτα» της Ζάνα Ισαμπάγιεβα (Καζακστάν), η ομώνυμη ηρωίδα κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της ως επιστάτρια σ’ ένα ραφείο. Στο μυαλό της η ζωή της καταρρέει σα ντόμινο. Προκειμένου να σώσει ό,τι έχει χτίσει με τον σύζυγό της Ρουσλάν, θα τον πείσει να δηλητηριάσουν τη μητέρα του, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το διαμέρισμά της.

Όλοι οι χώροι του Φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία, εκτός από την αίθουσα «Παύλος Ζάννας». Το αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Το αφιέρωμα «Αόρατα Χέρια» θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για την είσοδο στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου.

58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 58ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή.

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)