to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παρουσίαση άμεσων δράσεων και λύσεων σχετικά με τις ΑΠΕ για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Κλιματική Ουδετερότητα το 2045

Η Γη πεθαίνει. Ο πλανήτης μας αρχίζει να γίνεται αφιλόξενος προς το είδος μας και όχι μόνο. Τα γεωπολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της Ουκρανίας, επηρεάζουν τον πλανήτη μας αρνητικά. Το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει και αυτό εγκυμονεί ολοένα και πιο σοβαρούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία.


Οι δράσεις μετάβασης ΑΠΕ στην Κλιματική Ουδετερότητα (2045) θα πρέπει να είναι άμεσες και  αποτελεσματικές. Ο μετριασμός και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι βασικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Στον πυρήνα αυτών των προκλήσεων βρίσκεται το ζήτημα της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ενέργειας και η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Για να πετύχουμε τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την πρόληψη από την ενεργειακή φτώχεια, ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ενέργεια.

Πώς μπορούμε όμως να βελτιστοποιήσουμε το μοντέλο κατανάλωσης ενέργειας και να σημειώσουμε πρόοδο προς τη βιωσιμότητα; Η αντιμετώπιση των αστικών εκπομπών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση στην ενεργειακή βιωσιμότητα. Η  Κυβέρνηση της χώρας μας, οι επιχειρήσεις (προωθώντας βιώσιμες ενέργειες) και όλοι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουμε σταδιακά τις συνήθειές μας, για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

9 άμεσες δράσεις - λύσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι πιο εύκολες στην καθημερινή εφαρμογή τους, για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ενεργειακής φτώχειας:

  1.     Περπατήστε και κάντε ποδήλατο
  2.     Οδηγήστε αποτελεσματικά
  3.     Κάντε το σπίτι σας πιο βιώσιμο
  4.     Λαμπτήρες LED και έξυπνα χειριστήρια
  5.     Αποτελεσματική θέρμανση
  6.     Επιλέξτε συσκευές με βαθμολογία Α+++
  7. Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή όταν δεν χρησιμοποιούνται
  8.     Αποσυνδέστε τους φορτιστές στο σπίτι
  9.     Τοποθετήστε ένα σύστημα αυτοκατανάλωσης


1. Περπάτημα και ποδήλατο
Εάν χρειάζεται να διανύσετε μικρές ή μεσαίες αποστάσεις, μπορείτε να αποκτήσετε φόρμα καθώς αντιμετωπίζετε την κλιματική αλλαγή. Οι μη μηχανοκίνητες μορφές μεταφοράς, όπως το ποδήλατο και κυρίως το περπάτημα, μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και τη σπατάλη ενέργειας. Όποτε είναι δυνατόν, επιλέξτε να μεταβείτε σε μη μηχανοκίνητη μορφή μεταφοράς. Όπως το ποδήλατο ή το περπάτημα.

2. Οδηγήστε αποτελεσματικά
Εάν πρέπει να πάρετε το αυτοκίνητο, υπάρχουν τρόποι να οδηγείτε πιο αποτελεσματικά που όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κλιματική αλλαγή αλλά και θα εξοικονομήσετε χρήματα για καύσιμα. Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές ταχύτητας, χρησιμοποιήστε υψηλές ταχύτητες και επιταχύνετε σταδιακά, χωρίς να κατεβάζετε πλήρως το πόδι σας.

3. Κάντε το σπίτι σας πιο βιώσιμο
Ανακαινίστε τα στοιχεία του σπιτιού σας που μπορούν να το κάνουν πιο βιώσιμο όπως παράθυρα, προσόψεις, στέγες, μόνωση κ.λπ. Κάνοντας αυτό μπορεί να μειώσετε τον λογαριασμό θέρμανσης έως και 60%, επομένως είναι καλό για το τραπεζικό σας υπόλοιπο καθώς και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

4. Λαμπτήρες LED και έξυπνα χειριστήρια
Ένας πολύ απλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κλιματική αλλαγή στο σπίτι σας είναι να μειώσετε την ενέργεια που καταναλώνεται από τον φωτισμό. Χρησιμοποιήστε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες και δοκιμάστε έξυπνα συστήματα ελέγχου φωτισμού. Απλώς κάνοντας αυτό, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση φωτισμού μεταξύ 70 και 90%.

5.Αποδοτική θέρμανση
Η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου θέρμανσης, όπως θερμοστάτες ή θερμοσυσσωρευτές, για την προσαρμογή της κατανάλωσης θέρμανσης στις θερμικές απαιτήσεις σάς επιτρέπει να θερμάνετε τα σπίτια χωρίς περιττή κατανάλωση ή επιπλέον κόστος στον λογαριασμό σας. Επίσης, η αλλαγή εξοπλισμού θέρμανσης για πιο αποδοτικές επιλογές, όπως αντλίες θερμότητας ή λέβητες συμπύκνωσης, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη ενός πιο βιώσιμου πλανήτη.

6. Επιλέξτε συσκευές με βαθμολογία Α+++
Χρησιμοποιήστε αποδοτικές, χαμηλής κατανάλωσης και χαμηλής ρύπανσης συσκευές (βαθμολόγηση Α+++). Αν και οι πιο αποδοτικές συσκευές είναι ελαφρώς πιο ακριβές στην αγορά, αυτό το πρόσθετο κόστος ανακτάται πριν από το τέλος της ωφέλιμης ζωής τους χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν. Αν μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή από το σπίτι και να εξοικονομήσουμε χρήματα για την εκκίνηση, τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε από μια συσκευή.

7. Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή όταν δεν χρησιμοποιούνται
Είναι μια βαθιά ριζωμένη συνήθεια που έχουμε σχεδόν όλοι. Αφήνοντας την τηλεόραση και τον υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής. Αυτό είναι γνωστό ως ενέργεια φάντασμα και μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας ενός σπιτιού. Αν θέλουμε να φροντίσουμε το περιβάλλον μας και να εξοικονομήσουμε ρεύμα, πρέπει να σβήσουμε το μικρό κόκκινο φως που είναι πάντα αναμμένο. Κλείστε τις συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται.

8. Αποσυνδέστε τους φορτιστές
Άλλα βαμπίρ ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι φορτιστές που έχουμε πάντα συνδεδεμένους. Όπως η τηλεόραση και ο υπολογιστής σας, θα πρέπει να αποσυνδέετε τους φορτιστές για κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα να εξοικονομείτε σημαντικά χρήματα.

9. Τοποθετήστε ένα σύστημα αυτοκατανάλωσης
Σε κτίρια με αρκετά μεγάλη οριζόντια επιφάνεια, ίσως αξίζει να εξετάσουμε την τοποθέτηση συστημάτων ιδιοκατανάλωσης που επιτρέπουν τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Η ιδιοκατανάλωση όχι μόνο χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και ελαχιστοποιεί τις ανάγκες μεταφοράς ενέργειας - αυτή θα ήταν και μια αξιοσημείωτη νίκη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι οικιακές μπαταρίες αποθήκευσης που υπάρχουν τώρα στα έξυπνα σπίτια αντιπροσωπεύουν σημαντική πρόοδο από αυτή την άποψη, καθώς επιτρέπουν τη χρήση της πλεονάζουσας ηλιακής ενέργειας που παράγεται μόνη της κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6 άμεσες δράσεις - λύσεις αποκλειστικά για το Κράτος απέναντι στους πολίτες του αλλά και στις δικές του ανάγκες για την αντιμετώπιση της  Κλιματικής Αλλαγής:

1. Δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινητόδρομων και βενζινάδικα με ηλεκτρικούς ταχυφορτιστές

2. Φυτέψτε ένα δάσος για το κλίμα

3. Μια Εθνική Γραμμή Βοήθειας για το Κλίμα

4. Εφοδιαστικός εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης για τις τοπικές αρχές

5. Ενεργειακά θετικά σπίτια και δημόσια κτήρια

6. Εθνική Υπηρεσία Κλίματος

1. Δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινητόδρομων και βενζινάδικα με ηλεκτρικούς ταχυφορτιστές
Θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την αργή λωρίδα στους εθνικούς οδικούς αυτοκινητόδρομους σε ένα δίκτυο ηλεκτρικών αυτοκινητοδρόμων για φορτηγά και πούλμαν, όλοι τροφοδοτούμενοι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα ανήκουν στην αποκλειστικά στη ζώνη των ΑΠΕ. Θα πρέπει να αναβαθμιστούν – υποχρεωτικά – τουλάχιστον για αρχή όλα τα βενζινάδικα στους αυτοκινητοδρόμους με ηλεκτρικούς ταχυφορτιστές αυτοκινήτων. Αυτό σταδιακά θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας.

2. Φυτέψτε ένα δάσος για το κλίμα
Να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για τη φύτευση εκατομμυρίων δέντρων πάνω στα αχρησιμοποίητα δημόσια σημεία όπως πχ παλαιά λατομεία ή κάποια αχρησιμοποίητη δημόσια έκταση από μπετό (και όχι μόνο) που δεν χρειάζεται να υφίσταται πλέον,  δημιουργώντας ένα δημόσιο δάσος, πράσινο και φιλικό για τους πολίτες του.

3. Μια Εθνική Γραμμή Βοήθειας για το Κλίμα
Μια απλή, μα σημαντική στις μέρες μας κίνηση. Μια τηλεφωνική και ψηφιακή γραμμή βοήθειας που θα προσφέρει πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή, υποστήριξη για όποιον παλεύει με τον τρόμο του κλίματος και προσβάσιμη σε υποστήριξη κρίσεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

4. Εφοδιαστικός εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης για τις τοπικές αρχές
Από εργαλεία, ρουχισμό, μέχρι οχήματα, σκαπτικά κ.α. για τις ανάγκες των τοπικών αρχών που θα κηρύσσουν τους δήμους τους, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 'Ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης του κλίματος σε εθνικό επίπεδο που θα προσφέρει στις τοπικές αρχές τα εργαλεία που χρειάζονται για να προσφέρουν με τη σειρά τους το πολύτιμο έργο τους, στις εκκλήσεις των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ενός Νομού ή ενός δήμου στην Κλιματική ανισορροπία.

5. Ενεργειακά θετικά σπίτια και δημόσια κτήρια
Εφεξής, κάθε νέο σπίτι ή δημόσιο κτήριο που θα χτίζουμε, δεν θα πρέπει απλώς να είναι «μηδενικού άνθρακα», αλλά ενεργειακά θετικό. Τι θέλω να πω με αυτό; Θα πρέπει να παράγει περισσότερη (καθαρή) ενέργεια κάθε χρόνο στο χώρο, από ότι όταν θα ήταν εισαγόμενο σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο.

6. Εθνική Υπηρεσία Κλίματος
Ένα Εθνικό πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους στην χώρα μας να λάβουν Κλιματική Άδεια μετ' αποδοχών για να εργαστούν σε πρακτικά έργα που θα δημιουργούν φιλόδοξη δράση για το κλίμα

Η Ηλιακή και η Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

Α. ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας και ο ενεργειακός τομέας λόγω της άπλετης ηλιοφάνειας που διαθέτει, θα μπορούσαν να την εγκαθιστούν ως ένα Ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο-κλειδί, παρά την έλλειψη σημαντικών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων.

Χρήση αυτόνομων φωτοβολταϊκών ηλιακών συστημάτων πάνελ συλλεκτών παντού.

Όπου μπορούμε σε δημόσια σημεία, προς άμεση εκμετάλλευση υπέρ του Κράτους, για άμεση συλλογή ηλιακής ενέργειας. Έτσι θα μπορούμε να το παράγουμε, να το μεταπωλούμε σε καλές τιμές, σε χώρες που δεν θα διαθέτουν επαρκή ποσότητα ηλιακής ενέργειας, αλλά και να το διακινούμε σε πολύ χαμηλότερες τιμές ανάμεσα τόσο στους φτωχούς συνανθρώπους μας, αλλά και σε εταιρείες (ιδιωτικές και δημόσιες) που θα εδρεύουν (απαραίτητη προϋπόθεση) στη χώρα μας.

Κατ’ επέκταση με αυτή τη διαδικασία, θα έχουμε μια ραγδαία ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως οι σταθμοί ηλιακής ενέργειας, που θα καθιστούν την χώρα μας, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παραγωγούς ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Η θέση της Ελλάδας το επιτρέπει αυτό καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε έχουμε ηλιοφάνεια πολλές ώρες το χρόνο.

Από το meteology.gr βρήκα να ισχύουν τα εξής:

Ιεράπετρα και Τυμπάκι στην Κρήτη καθώς και η Ρόδος ξεπερνούν τις 3.000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως.

Η μεν θεωρητική μεγίστη τιμή ωρών ηλιοφάνειας (εάν δεν είχε ποτέ συννεφιά δηλαδή) είναι για:

- Ιεράπετρα, 4.447 ώρες. Έχει δηλαδή το 70% της διαθέσιμης ηλιοφάνειας.
- Ιωάννινα, 4.453 ώρες. Έχει δηλαδή το 50.5% της διαθέσιμης ηλιοφάνειας.
- Νέα Φιλαδέλφεια, 4.451 ώρες. Έχει δηλαδή το 63% της διαθέσιμης ηλιοφάνειας.
- Λάρισα, 4.453 ώρες. Έχει δηλαδή το 54.6% της διαθέσιμης ηλιοφάνειας.

Αν κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει ΧΘΕΣ τις διαδικασίες παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

(*** Το χρονοδιάγραμμα της πρότασης μου αφορά ορίζοντα το πολύ 6 μηνών εκτός πλάνο που αφορά την Αιολική Ενέργεια)

Οι επενδυτικές αποφάσεις διαμορφώνουν το μέλλον

Για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολύ πριν εξαντληθούν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων, θα πρέπει ουσιαστικά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια να μειωθούν με δύο τρόπους:

α) με την επιλογή καθαρότερων πηγών ενέργειας, για παράδειγμα με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με μη εύφλεκτες ανανεώσιμες πηγές
β) με τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και κέρδη ενεργειακής απόδοσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι αποφάσεις πολιτικής για την επιδότηση μιας πηγής ενέργειας μπορούν να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Από αυτή την άποψη, οι επιδοτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Η οικονομία μας έχει μια ακόρεστη όρεξη για ενέργεια και λόγω των αρνητικών παρενεργειών των ορυκτών καυσίμων, όσο πιο γρήγορα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πηγές ενέργειας που βασίζονται στο πετρέλαιο, τόσο το καλύτερο.


Β. ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Η αιολική ενέργεια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την παραγωγή καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας και οι καινοτομίες στην αιολική τεχνολογία που επιδιώκονται τα τελευταία χρόνια είναι μια υπενθύμιση ότι με τα σωστά εργαλεία, μπορούμε να μετατρέψουμε την κίνηση του αέρα από πάνω μας σε καύσιμο για την ενέργειά μας.

8 άμεσες δράσεις - λύσεις (αναλυτικά) για το Κράτος και ολόκληρη τη χώρα μας, οι οποίες απαιτούν Ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίηση και την εφαρμογή τους, ως προς την αντιμετώπιση και πρόληψη της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα:

  1. Αερομεταφερόμενες ανεμογεννήτριες
  2. Ισχύς από ανέμους χαμηλής ταχύτητας
  3. Αιολική ισχύς χωρίς λεπίδες
  4. Φακοί ανεμογεννητριών «ανεμικό φακό»
  5. Στρόβιλοι κάθετου άξονα
  6. Ήσυχες ανεμογεννήτριες
  7. Αποθήκευση αιολικής ενέργειας
  8. Ανεμογεννήτριες “offshore wind farms” πολλαπλών χρήσεων

1. Αερομεταφερόμενες ανεμογεννήτριες
α). Η κλασσική σε όλους μας ανεμογεννήτρια. Η Makani Airborne Wind Turbine. Μπορεί να έχει πρόσβαση σε ισχυρότερο και πιο σταθερό άνεμο σε υψόμετρα κοντά στα 1.000 πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι το 85% μιας χώρας που θα την χρησιμοποιούσε, θα μπορούσε να έχει βιώσιμους αιολικούς πόρους χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή (σε σύγκριση με μόλις 15% χρησιμοποιώντας ρεύμα τεχνολογία στροβίλου). Ο στρόβιλος Makani θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί σε βαθιά υπεράκτια ύδατα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσβαση ανανεώσιμων πόρων ενέργειας τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μιας ολόκληρης χώρας.
β). Η αερομεταφερόμενη ανεμογεννήτρια Altaeros. Η συσκευή Altaeros χρησιμοποιεί ένα γεμάτο με ήλιο, φουσκωτό κέλυφος για να της επιτρέψει να ανέβει σε μεγάλα υψόμετρα, που της δίνουν πρόσβαση σε ισχυρότερους και πιο σταθερούς ανέμους και η παραγόμενη ισχύς αποστέλλεται στο έδαφος μέσω πρόσδεσης. Η εταιρεία που την εκμεταλλεύεται λέει ότι το προϊόν της θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό κόστος μιας χώρας, έως και 65% αξιοποιώντας αυτούς τους ανέμους μεγάλου υψομέτρου και λόγω του μοναδικού σχεδιασμού της, ο χρόνος εγκατάστασης μπορεί να μειωθεί από πολλές εβδομάδες σε μόλις λίγες ημέρες.

2. Ισχύς από ανέμους χαμηλής ταχύτητας
Ονομάζεται Wind Harvester και βασίζεται σε μια παλινδρομική κίνηση που χρησιμοποιεί οριζόντια αεροτομές παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα. Είναι ουσιαστικά μια ανεμογεννήτρια χωρίς θόρυβο και μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλή ταχύτητα, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη εμβέλειας σε νεότερης τεχνολογίας εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας. Θα λειτουργεί επίσης με υψηλότερες ταχύτητες ανέμου από τις τρέχουσες ανεμογεννήτριες.

3. Αιολική ισχύς χωρίς λεπίδες
Το λεγόμενο Windstalk. Μέσα σε κάθε κοίλο πόλο υπάρχει μια στοίβα πιεζοηλεκτρικών κεραμικών δίσκων. Ανάμεσα στους κεραμικούς δίσκους υπάρχουν ηλεκτρόδια. Κάθε ένα από αυτά τα ηλεκτρόδια συνδέεται μεταξύ των υπολοίπων με ένα καλώδιο που φτάνει από πάνω προς τα κάτω σε κάθε πόλο. Ένα καλώδιο συνδέει τα ζυγά ηλεκτρόδια και ένα άλλο καλώδιο συνδέει τα μονά. Όταν ο άνεμος ταλαντεύει τους πόλους, η στοίβα των πιεζοηλεκτρικών δίσκων εξαναγκάζεται σε συμπίεση, δημιουργώντας έτσι ρεύμα μέσω των ηλεκτροδίων.

4. Φακοί ανεμογεννητριών
Ιάπωνες ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν έναν απλό τρόπο για να κατασκευάσουν ανεμογεννήτριες έως και τρεις φορές πιο αποδοτικές. Τοποθετώντας έναν «ανεμικό φακό» γύρω από τα πτερύγια της τουρμπίνας, ισχυρίζονται ότι η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει φθηνότερη από την πυρηνική.

5. Στρόβιλοι κάθετου άξονα
Το τυπικό Windspire έχει ύψος 30 πόδια και πλάτος 4 πόδια, σχεδιασμένο να μπαίνει κάτω από τους τυπικούς περιορισμούς ύψους 35 ποδιών των τοπικών δήμων. Λόγω της σχεδίασης κάθετου άξονα, τα επίπεδα ήχου δοκιμάστηκαν στο περιβάλλον στα 6 ντεσιμπέλ, καθιστώντας τον ουσιαστικά, αθόρυβο. Το Windspire 1,2 kW που είναι εγκατεστημένο πχ σε ένα χωράφι θα μπορεί να παράξει περίπου 2.000 κιλοβατώρες ετησίως με μέσο άνεμο στα 11 mph.

6. Ήσυχες ανεμογεννήτριες
Λέγονται Eco Whisper Turbine. Αυτό το αιχμηρό μικρό μηχάνημα μπορεί να έχει μόνο 20 kW παραγωγική ικανότητα, αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο στρόβιλος είναι "σχεδόν αθόρυβος". Είναι επίσης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, πιο αποτελεσματικό από πολλές άλλες ανεμογεννήτριες.

7. Αποθήκευση αιολικής ενέργειας
Η ακριβείς έννοια μιας αιολικής μπαταρίας ενός τεχνητού νησιού. Η εταιρεία Gottlieb Paludan Architects δημιούργησε το Green Power Island το οποίο χρησιμοποιεί αντλούμενο υδροηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή μια στρατηγική αποθήκευσης που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως. Τα συμβατικά υδροηλεκτρικά συστήματα με αντλία χρησιμοποιούν κατακόρυφα διαχωρισμένες δεξαμενές για να χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού και της βαρύτητας. Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (εκτός αιχμής), το νερό αντλείται χρησιμοποιώντας περίσσεια ενέργειας από την κάτω προς την άνω δεξαμενή. Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, το νερό αφήνεται να ρέει κατηφορικά στην κάτω δεξαμενή, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια στη διαδικασία.

8. Ανεμογεννήτριες “offshore wind farms” πολλαπλών χρήσεων
Ονομάζονται Seaweed Farms και η ιστορία τους έχει ως εξής. Μια ολλανδική εταιρεία, ονομαζόμενη ως "Ecofys", ηγείται ενός έργου που αν ολοκληρωθεί πραγματικά θα μιλάμε για την υπέρτατη ανακάλυψη. Τι θέλει να κάνει η εταιρεία αυτή; Θέλει να μετατρέψει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (offshore wind farms) σε πραγματικά πάρκα. Η εταιρεία πιστεύει ότι τα φύκια (!) μπορεί να καλλιεργούνται γύρω από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και να συλλέγονται «για την παραγωγή ψαριών και ζωοτροφών, βιοκαυσίμων και ενέργειας».

Η τεχνολογία αιολικής ενέργειας, προοδεύει τεχνολογικά. Πολλές από αυτές τις καινοτομίες που σας ανέφερα, βρίσκονται είτε σε φάση πρωτότυπου είτε σε δοκιμές και θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά ενέργειας στο εγγύς μέλλον. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως χώρα να τις υποδεχθούμε άμεσα προς όφελος μας.

Συνοψίζοντας λοιπόν, τα αποτελέσματα τις ηλιακής και της αιολικής ενέργειας όπως η μείωση της σπατάλης τροφίμων, η αστική κηπουρική, οι καλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού και τα αεροπορικά ταξίδια με ηλιακή ενέργεια είναι ίσως μικρά κομμάτια σε ένα μεγάλο παζλ, αλλά μαζί δείχνουν πώς μπορούν να αναδυθούν καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές και να ανοίξουν το δρόμο για μια ευρύτερη αλλαγή στη βιωσιμότητα από την τρέχουσα Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση λόγω του πολέμου Ρωσίας -  Ουκρανίας.

Αυτά είχα να σας προτείνω, ελπίζω να διαβαστούν και να προωθηθούν καταλλήλως.

Με εκτίμηση προς όλους

* Η Nicole Fradellou είναι Μέλος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Χανίων (Νέα Κυδωνία)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)