to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 16.03.2022

Διεθνή

Εισβολή στην Ουκρανία: Το Διεθνές Δικαστήριο ζητάει από τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς (liveblog)

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο και σήμερα την ώρα που το «μέτωπο» της διπλωματίας αρχίζει και δίνει σημάδια σύγκλισης - Προσχέδιο 15 σημείων για συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας δημοσίευσαν οι Financial Times - Νωρίτερα η Ρωσία να ζητούσε «καθεστώς ουδετερότητας στο μοντέλο Αυστρίας ή Σουδίας για την Ουκρανία», κάτι το οποίο η ουκρανική πλευρά απορρίπτει ζητώντας «εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι σε μελλοντικές απειλές - Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν, ενώ ο Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ - Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε live blog


φωτ.: Άρης Μεσσήνης, Κίεβο 15/3/2022 (πηγή)

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα, Τετάρτη, τα ξημερώματα στο Κίεβο, ενώ στη συνέχεια ήταν ορατές στήλες μαύρες καπνού στον ουρανό,  καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις τελευταίες ημέρες την επίθεσή του εναντίον των πόλεων της Ουκρανίας, ενώ πλέον έχουν χτυπηθεί και κτίρια κατοικιών. Στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί από την Τρίτη το βράδυ απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες, ενώ 20 χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν χθες από την μαρτυρική Μαριούπολη. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει και τα πλήγματα στην Οδησσό, χωρίς να επιχειρεί ακόμη κατάληψη της πόλης.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε τη Ρωσία σήμερα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, σε μια προκαταρκτική απόφαση στην προσφυγή του Κιέβου.

Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνού Δικαστηρίου σήμερα η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Αντεγκλήσεις για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας

Έστω και με τη μορφή αντεγκλήσεων, σήμερα παρατηρείται μια μορφή κινητικότητας όσον αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και ο ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι αναφέρθηκαν στην Αυστρία και την Σουηδία ως μοντέλα ουδετερότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν στην περίπτωση της Ουκρανίας στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης, κάτι που απέρριψε η ουκρανική πλευρά, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να ζητά «πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν». Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική προεδρία.

Ανακοινώσεις Μπάιντεν επί της επικοινωνίας Ζελένσκι και αμερικανικού Κονγκρέσου

Αμετάβλητη η θέση Μπάιντεν για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει επί της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο, αλλά η αντίθεσή του στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε το Κογκρέσο να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τη χώρα του από την εισβολή της Ρωσίας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμη έκκλησης για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.

Διαρροές περί συγκλίσεων

Σημειώνεται ότι συχνά τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται μικρές χαραμάδες αισιοδοξίας για τερματισμό της κρίσης  κατά διαστήματα, που όμως δεν επιβεβαιώνονται στη συνέχεια. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ π.χ. είπε πως «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού». Όλα βέβαια μένει να αποδειχθούν στην πορεία.

Προσχέδιο συμφωνίας συζήτησαν ανοιχτά για πρώτη φορά τη Δευτέρα Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές, το οποίο περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από του από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Τουρκία.

Κίεβο, ξημέρωμα σήμερα Τετάρτη, το βίντεο από τον έλληνα φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσήνη:

φωτ.: Πυροσβέστες σβήνουν φωτιά στο Κίεβο την Τρίτη 15/3 - Άρης Μεσσήνης (πηγή)

Mια σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων το τελευταίο 24ωρο:

• Στο Κίεβο, ένα 12ώροφο κτίριο κατοικιών υπέστη ζημιές μετά το χτύπημα από ρωσικούς βομβαρδισμούς σήμερα, Τετάρτη, το πρωί.

• Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχτηκε επίσης επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς ενώ δύο κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας σε ενημέρωση σήμερα το πρωί.

• Ο Ζελένσκι πρόκειται να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σήμερα Τετάρτη και είναι πιθανό να κάνει νέες εκκλήσεις για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών.

• Τρεις αρχηγοί κρατών της ΕΕ υποσχέθηκαν υποστήριξη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο πολιορκούμενο Κίεβο. Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας έφτασαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας την Τρίτη σε ένδειξη συμπαράστασης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Πολωνός Καζίνσκι ζήτησε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα να προσθέτει: «Δεν είσαι μόνος. Οι χώρες μας είναι δίπλα σας. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα στη χώρα σας».

• Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετη βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

• Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα αργά το βράδυ της Τρίτης που καταδικάζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου, μια σπάνια επίδειξη ενότητας στο βαθιά διχασμένο Κογκρέσο.

• Σύμφωνα με καταγγελίες, οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν πάρει όμηρους» ασθενείς και ιατρικό προσωπικό ενός νοσοκομείου στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη. Σύμφωνα με το BBC, ο αντιδήμαρχος της πόλης Σεργκέι Ορλόφ είπε ότι υπήρχαν 400 άτομα στο νοσοκομείο και ο ρωσικός στρατός «χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και τους γιατρούς μας σαν ομήρους».

• Περίπου 2.000 αυτοκίνητα κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία: Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε σήμερα με τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία».

Προσχέδιο 15 σημείων για συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας δημοσίευσαν οι Financial Times: Προβλέπει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των δυνάμεων της Ρωσίας αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμό των ενόπλων δυνάμεών του.

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία - Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με την εντολή, λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Στη γυναίκα που διέκοψε ζωντανό δελτίο ειδήσεων στη ρωσική κρατική τηλεόραση  για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια (215 λίρες) από ρωσικό δικαστήριο. Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα (φωτ. επάνω), Ρωσίδα τηλεοπτική παραγωγός, κρίθηκε ένοχη για παραβίαση της νομοθεσίας για τις διαμαρτυρίες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παρακολουθούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις σε Liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)