to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 16.03.2022

πηγή: ot.gr

Διεθνή

Προσχέδιο 15 σημείων για συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας δημοσίευσαν οι Financial Times

Στο επίκεντρο ΝΑΤΟ και ουδετερότητα. Σημαντική πρόοδο προς ένα σχέδιο για ειρηνευτική συμφωνία παρουσιάζουν οι τελευταίες πληροφορίες χωρίς ωστόσο κάτι να έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.


Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τρεις συμμετέχοντες στις συνομιλίες, πρόκειται για ένα προσχέδιο 15 σημείων που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των δυνάμεων της Ρωσίας αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμό των ενόπλων δυνάμεών του.

Το σχέδιο

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν ανοιχτά για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από του από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Τουρκία.

«Αγκάθι» για οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί το είδος των δυτικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, και η αποδοχή τους από τη Μόσχα, καθώς και η τύχη των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» είναι«κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Η θέση του Κιέβου

Από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη που καταλήφθηκαν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου — συγκεκριμένα, τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η ρωσική γλώσσα

Δύο από τα άτομα που επικαλούνται οι Financial Times είπαν ότι το προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση του δικαιώματος ομιλίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Σήμερα η Ρωσική ομιλείται ευρέως αν και η Ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που θεωρεί ότι αποτελεί «γενοκτονία» από «νεοναζί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)