to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 13.06.2014

Κοινωνία

«Οικογενειακή Υπόθεση»: Το Athens Pride κλείνει τα 10 του χρόνια κι η Κλαυθμώνος γεμίζει χρώματα!

Το Athens Pride κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια και για τον εορτασμό αυτής της επετείου εστιάζει στην καρδιά της ισότητας και της δημοκρατίας, δηλαδή στη δυνατότητα των επιλογών στην οικογενειακή ζωή


Σχετικές ανακοινώσεις & ειδήσεις: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και στηρίζει το Athens Pride 2014  // Ανοιχτή Πόλη: Κανένας άνθρωπος χωρίς δικαιώματα – Να σπάσουμε τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων // Η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για το φετινό Pride // Οι Πράσινοι για το Athens Pride: Η αγάπη δεν είναι ποτέ λάθος // Α. Σιγάλας: Στην Ελλάδα τα άτομα LGBT εξαιρούνται απο το δικαίωμα στην οικογένεια (ηχητικό) 

φώτο από @dromografos3

21:30  Πάλι πίσω στην Κλαυθμώνος, η γιορτή συνεχίζεται

19:50 Ξενίκησε η παρέλαση

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Υπέροχο στιγμιότυπο

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

19: 30  Πριν ξεκινήσει η παρέλαση, απευθύνονται χαιρετισμοί. Στην φώτο οι πρέσβεις Ολλανδίας και Καναδά

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

17:30  Ξεκίνησε να μαζεύεται κόσμος στην Κλαυθμώνος, ενώ ταυτόχρονα στην Ερμού ομάδα "αγνώστων" πραγματοποιεί διαμαρτυρία φωνάζοντας "η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια". 

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Το Athens Pride κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια. Για τον εορτασμό αυτής της επετείου εστιάζει στην καρδιά της ισότητας και της δημοκρατίας: στην δυνατότητα των επιλογών στην οικογενειακή ζωή. Αναφέρεται ειδικά την δυνατότητα δημιουργίαs νομικά αναγνωρισμένης οικογένειαs.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της φετινής διοργάνωσης: Η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να μας στερεί και αυτό το δικαίωμα. Μας αρνείται την ισονομία ακόμα και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 7 Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είχε παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποκλείοντας ζευγάρια του ιδίου φύλου από το Σύμφωνο Συμβίωσης». Η ισότιμη πρόσβαση στο οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας. H εξαίρεση πολιτών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, τον γάμο, την τεκνοποίηση, την παιδοθεσία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, σημαίνει τον ουσιαστικό και επιλεκτικό αποκλεισμό τους από την πολιτειακή προστασία και την στέρηση ασφάλειας που αυτή συνεπάγεται. Έχει σαν επακόλουθο την δυσχέρενση της σταθερότητας στην προσωπική ζωή, την συναισθηματική όσο κι οικονομική επιβάρυνση στην καθημερινότητα.

Με το σύνθημα «Οικογενειακή Υπόθεση» το Athens Pride 2014 επισημαίνει την ιδιαίτερη έννοια τις οικογένειας, όπως την ορίζει κάθε LGBT άτομο. Παρουσιάζουμε το αρχετυπικό ζευγάρι, ως Αδάμ και Αδάμ, ενωμένους, με το παιδί τους, τον Έρωτα, σαν ένα παράδειγμα LGBT οικογένειας. Με την ίδια πεποίθηση, το Athens Pride υποστηρίζει αδιαπραγμάτευτα την έννοια της οικογένειας που περιλαμβάνει κάθε σεξουαλική ταυτότητα και κάθε ταυτότητα φύλου ως βασική αξία.

Το πρόγραμμα:

12.00 – 17.00 ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 

A Different Kind of Workshop

Face Painting και Ζωγραφιές με τα χρώματα της υπερηφάνειας

Εργαστήριο Πλακάτ / Sign Workshop 

Δώσε το δικό σου χρώμα και λόγο στην Παρέλαση

 
13.00 – 17.00 DJ sets
 
17.00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ / GREETINGS
 

18.00 ZUMBA® PARTY 

Χορεύουμε και ξεσαλώνουμε ακολουθώντας τους ZUMBA® Ιnstructors 

18.30 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1ο ATHENS PRIDE 2005

Έναρξη Παρέλασης / Parade Opening Act

 
19.00 ΠΑΡΕΛΑΣΗ – PARADE 

Με τους QUILOMBO 

 
21.00 – 00.00 
10 YEARS ATHENS PRIDE 
LIVE SHOW & PARTY με: 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΙΚΟΥΔΗ

MIKRO

Minor Project

Eleni Foureira / Ελενη Φουρεϊρα

ELENI DIMOU

V-Sag b2b Lefteris Lappas

PLUS LIVE DRAG SHOWS & PERFORMANCES!

Παρουσιάζει η ηθοποιός Ζώγια Σεβαστιανού!

 
 
 
 
 
 
Ιστορία του Pride

Γνωρίζουμε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride Festival) σήμερα ως μια γιορτή με παρελάσεις, άρματα, show και πάρτι, με τα οποία γιορτάζουμε ανοιχτά τη διαφορετικότητα και την κουλτούρα μας. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι και η επέτειος μιας πραγματικής επανάστασης – το Κίνημα για την LGBT Απελευθέρωση - και φόρος τιμής σε εκείνους που έστρωσαν το δρόμο πριν από μας. Να πώς ξεκίνησε:

1969: Stonewall 

Τις πρώτες πρωινές ώρες τhς 28 Ιουνίου 1969, το Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ στην οδό Christopher στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, δέχτηκε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ΜΑΤ της πόλης. Η κατηγορία ήταν η παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα το μπαρ γινόταν στόχος. Οι επιδρομές στα γκέι μπαρ και η γενική παρενόχληση των γκέι και των τρανσέξουαλ είχαν καταντήσει ρουτίνα. Αλλά αυτή τη φορά, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως νόμιζε η Αστυνομία.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το τι υποκίνησε τη βία και ποιοι συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά μερικά γεγονότα είναι βέβαια: Η αστυνομία παρέταξε τους 200 θαμώνες για έλεγχο στοιχείων. Επέτρέψε στους περισσότερους να φύγουν, ενώ έθεσαν υπό κράτηση το προσωπικό, καθώς και τρεις drag queen και δύο τρανσέξουαλ.

Στην αρχή, η κατάσταση έξω από το μπαρ ήταν γιορτινή. Όμως όταν έφτασε η κλούβα και η αστυνομία φόρτωσε το προσωπικό του μπαρ και τις τρεις drag queen μέσα, το πλήθος στο δρόμο εξαγριώθηκε. Κάποιος πέταξε μια πέτρα στο παράθυρο και έπειτα δοχεία απορριμμάτων, μπουκάλια κτλ.

Όλη τη νύχτα μέχρι και την Κυριακή πρωί, μαζεύτηκε πολύ πλήθος μπροστά στο κατεστραμμένο μπαρ. Πολλοί γκέι νέοι εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν, αλλά το έκαναν φιλώντας και χλευάζοντας την Αστυνομία. Τις επόμενες νύχτες συνέχισαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Η Πορεία

Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο ήταν αυτό που συνέβη αργότερα το καλοκαίρι. Στα τέλη του Ιουλίου, οι γκέι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση, που έγινε στις 24 Ιουλίου, υιοθέτησε την ονομασία «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο» (GLF: Gay Liberation Front). 

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι και λεσβίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «Πορεία για στο Stonewall» πραγματοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ της Νέας Υόρκης.

Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη και έγινε γνωστή ως Pride - Περηφάνια. Τον Ιούνιο του 1999, το Stonewall μπαρ ανακηρύχτηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς και τμήμα της οδού Christopher μετονομάστηκε Stonewall Place.

Εαν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Stonewall και σημαντικές πτυχές της LGBT Ιστορίας (στα αγγλικά):

"Stonewall and Beyond: Lesbian and Gay Culture," the online edition of a Columbia University Libraries exhibition held from May 25 to September 17, 1994. New York: Columbia University Libraries, 1995.

URL: http://www.columbia.edu/cgi-bin/cul/resolve?AUZ6592

Το Pride στην Ελλάδα

Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης Pride στην Ελλάδα επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα, οριοθετώντας την κυρίως ως πολιτική εκδήλωση και επαναλήφθηκε δειλά 2 χρόνια αργότερα στο χώρο του Ζαππείου.

Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια για να διοργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις (Λόφος Στρέφη 1992, 1994, 1995, Πεδίον του Άρεως 1993, 1996 και σε κλειστούς χώρους 1998 και 1999). Την ίδια εποχή στην παραλία της Θεσσαλονίκης γίνονται οι αντίστοιχες διοργανώσεις από την ΟΠΟΘ (Ομάδα Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης).

Η αρχή του Athens Pride, σηματοδοτείται το 2005 με τη δημιουργία του "Φεστιβάλ Περηφάνειας Αθήνας - Athens Pride" που με τη συνεργασία και συμμετοχή πολλών ελληνικών ΛΟΑΤ οργανώσεων και σύλλογων διοργανωνει ένα αντίστοιχο των ξένων χωρών Pride, το οποίο χρόνο με το χρόνο δέχεται και μαζικότερη συμμετοχή. Γίνεται πάντα τον μήνα Ιούνιο στο κέντρο της Αθήνας, στη πλατεία Κλαυθμώνος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)