to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 24.10.2019

Διεθνή

Οι Κούρδοι της Συρίας αποσύρονται, κατηγορούν την Τουρκία για παραβίαση της εκεχειρίας

Οι Κούρδοι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι έτοιμοι να συζητήσουν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μόλις η κρίση στη Συρία διευθετηθεί πολιτικά, δήλωσε αξιωματούχος των SDF


Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν σήμερα θέσεις που ήλεγχαν εδώ και χρόνια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, τηρώντας τη ρωσοτουρκική συμφωνία που έθεσε τέλος στα όνειρά τους για αυτονομία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SFD), μια συμμαχία υπό τους κούρδους μαχητές, εγκατέλειψαν σήμερα τo πρωί διάφορες θέσεις στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα.

"Οι ΣΔΔ αποσύρθηκαν από θέσεις μεταξύ της Ντερμπασίγια και της Αμούντα στην περιοχή Χασάκα", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι 'Αμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια συνιστώσα των ΣΔΔ, η οποία θεωρείται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα) παραμένουν σε πολλές θέσεις της συροτουρκικής συνοριακής ζώνης που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 440 χλμ.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο αξιωματούχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) μετέδωσε ότι οι Κούρδοι των SDF αποσύρθηκαν 32 χλμ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι Κούρδοι στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι έτοιμοι να συζητήσουν να ενταχθούν στον συριακό στρατό μόλις η κρίση στη Συρία διευθετηθεί πολιτικά, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στοχοθετώντας τρία χωριά παρά την εκεχειρία και κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν αμέσως για να σταματήσει η επίθεση.

Σε ανακοίνωση, οι SDF αναφέρουν ότι η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στα χωριά "εκτός της περιοχής όπου ισχύει η κατάπαυση του πυρός" ανάγκασε χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. "Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να συγκρούονται", αναφέρει.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις επιρρίπτουν την ευθύνη στην Τουρκία για την "υποβάθμιση της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός", πρόσθεσε.

"Παρά τη δέσμευση των δυνάμεών μας στην απόφαση κατάπαυσης του πυρός και στην απόσυρση των δυνάμεών μας από όλη την περιοχή όπου εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός, το τουρκικό κράτος και οι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν συμμαχήσει με αυτό συνεχίζουν να παραβιάζουν τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός".

Σε χωριστό μήνυμα, μέσω Twitter, o αξιωματικός Μουσταφά Μπαλί έγραψε ότι οι SDF θα ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για την άμυνά τους.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συντρίψει τους εναπομείναντες Κούρδους μαχητές στη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να συντρίψει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής αν δεν αποσυρθούν από μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ειρωνεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, προσθέτοντας πως «θα ανοίξει τις πύλες όταν έρθει η ώρα». Διαβάστε περισσότερα...

Το ΝΑΤΟ... οργισμένο αλλά δεν καταδικάζει την Τουρκία για την επέμβαση στη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρνείται να καταδικάσει την τουρκική επιχείρηση και επικύρωσε «τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της» που προέβαλε η Άγκυρα προκειμένου να τη δικαιολογήσει.

Η πρώτη σύνοδος του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη από την Τουρκία της στρατιωτικής επιχείρησής της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια «δυνατή συζήτηση» αλλά «δεν τίθεται θέμα» για τη Συμμαχία να «χάσει» έναν στρατηγικό σύμμαχο ταπεινώνοντας τον με το να του απευθύνει κατηγορία. Διαβάστε περισσότερα...

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την τουρκική επέμβαση στη Συρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει το σύνολο των ένοπλων δυνάμεών της.

Απαιτούν από τις χώρες μέλη να λάβουν μια «σειρά στοχευμένων κυρώσεων και απαγορεύσεων βίζας» σε βάρος υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων «που είναι υπεύθυνοι για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατιωτικής επέμβασης» και των «υπευθύνων για την καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία». Διάβαστε περισσότερα...

Προσωρινή η ρωσοτουρκική συμφωνία εκτιμά ο ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υποστήριξε σήμερα ότι η ρωσοτουρκική συμφωνία στη βορειοανατολική Συρία θα είναι «προσωρινή», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να εργαστεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 ανθρώπους από το 2011. Διαβάστε περισσότερα...

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)