to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 24.10.2019

Διεθνή

Β. Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από περιοχές κοντά στα σύνορα

Οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από περιοχές κοντά στα συροτουρκικά σύνορα - Η Μόσχα στέλνει περισσότερους στρατονόμους στη Συρία κίνηση που υπενθυμίζει ότι, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η Ρωσία παίρνει τη θέση των ΗΠΑ ως βασικός παίκτης και διαμεσολαβητής στην περιοχή


Η συμφωνία Άγκυρας και Μόσχας για τον έλεγχο ζώνης στη βορειοανατολική Συρία δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή με την εξασφάλιση της σταθερότητας, πάντως, να παραμένει αβέβαιη. Τουρκία και Ρωσία αναδεικνύονται, προς το παρόν, στους μεγάλους νικητές στη διπλωματική σκακιέρα, ενώ από… κοντά και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, οποίος έχει, πλέον, σημαντικό έλεγχο σχεδόν σε όλη τη συριακή επικράτεια. Οι ΗΠΑ βγαίνουν τραυματισμένες διπλωματικά, κυρίως ελέω της παρανοϊκής στρατηγικής που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του. Μεγάλοι χαμένοι, φυσικά, οι Κούρδοι, ο οποίοι, εκτός από σφαίρες και βόμβες, δέχονται και ασφυκτική πίεση να εγκαταλείψουν εξ ολοκλήρου μια περιοχή για την οποία έδωσαν μάχες και έχυσαν πολύ αίμα.

Η τελευταία εξέλιξη, σήμερα Πέμπτη 24/10: Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποχωρούν από περιοχές στη Συρία που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, μετέδωσε την Πέμπτη το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα στείλει άλλους 276 στρατονόμους και 33 μονάδες βαρέος οπλισμού στη Συρία σε μια εβδομάδα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Οι άνδρες της ρωσικής στρατονομίας άρχισαν για πρώτη φορά τις περιπολίες στη βόρειο Συρία, όπως ορίζει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Επίσης, οι Ρώσοι στρατιωτικοί συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης Κομπάνι με την οποία συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τις θέσεις μνημονίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δεν έχει οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Η συμφωνία αυτή δεν αφορά τον κουρδικό άμαχο πληθυσμό, μετέδωσε παράλληλα το Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στη Συρία από τις τουρκικές δυνάμεις

Συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων Συρίας- Τουρκίας

Η Συρία θα εγκαταστήσει 15 συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται εκτός της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή ειρήνης», όπως φαίνεται στον χάρτη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα πέντε φυλάκια των συνοριοφυλάκων της Συρίας θα εγκατασταθούν δυτικά της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση , στην περιοχή του Κομπάνι.

Ανατολικά της ζώνης επιχειρήσεων, η Συρία θα εγκαταστήσει δέκα φυλάκια που θα φθάνουν έως τα σύνορα με το Ιράκ και συγκεκριμένα στις περιοχές Ντερμπίσια, Καμισλί και Ντερίκ.

Προειδοποιήσεις Ρωσίας και Τουρκίας σε Κούρδους να απομακρυνθούν

Η Τουρκία θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» αν οι δύο συμφωνίες με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα που προβλέπουν την αποχώρηση μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τη βορειοανατολική Συρία δεν τηρηθούν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία δεν τηρηθούν», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ρωσία που προειδοποίησε τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσο-τουρκική συμφωνία.

Ο Άσαντ αρνείται «οποιαδήποτε εισβολή»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι «αυτοί που είχαν αυτονομιστικά σχέδια ευθύνονται για τις εξελίξεις που υπήρξαν», αναφερόμενος στους Κούρδους, όπως μετέδωσε χθες το συριακό πρακτορείο SANA.

Υπενθύμισε εξάλλου την «πλήρη εναντίωσή του σε οποιαδήποτε εισβολή στο συριακό έδαφος υπό οποιοδήποτε όνομα και πρόφαση». Ο Άσαντ επανέλαβε επανειλημμένα ότι τελικά η κυβέρνησή του θα αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας.

Πανηγυρίζει ο Τραμπ (!)

Πανηγυρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ για την κατάπαυση πυρός στη βόρεια Συρία που διατηρήθηκε, τις πολεμικές μάχες που τερμαρτίστηκαν και στην ασφαλή ζώνη που δημιουργήθηκε, έπειτα από τη συνεννόηση της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Στο μήνυμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε:

«Μεγάλη επιτυχία στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Η ζώνη ασφαλείας δημιουργήθηκε! Η κατάπαυση πυρός διατηρήθηκε και οι στρατιωτικές μάχες τερματίστηκαν.

Οι Κούρδοι είναι ασφαλείς και έχουν συνεργαστεί πολύ καλά μαζί μας. Η αιχμαλωσία των φυλακισμένων μαχητών του ISIS έχει διασφαλιστεί.

Αργότερα, στις 11 πμ, θα κάνω δήλωση από τον Λευκό Οίκο. Σας ευχαριστώ».

Καταδικάζουν οι ευρωβουλευτές

Ευρωβουλευτές καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Τουρκίας με σκοπό τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία και προετοίμασαν το έδαφος για νέες οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας.

«Απαιτούμε η Τουρκία να αποχωρήσει αμέσως από τη Συρία», δήλωσε ο Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Μίκαελ Γκάλερ, μιλώντας εκ μέρους της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχέδιο ψηφίσματος που θα εγκρίνουν οι ευρωβουλευτές αύριο Πέμπτη και έχει την υποστήριξη όλων των πολιτικών ομάδων καλεί για «κατάλληλα και στοχευμένα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας».

Το κείμενο, το οποίο ενδέχεται να υποστεί ακόμη κάποιες μικρές αλλαγές, καλεί για το πάγωμα της προνομιακής μεταχείρισης των τουρκικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την ΕΕ.

Ως κύρωση ύστατης καταφυγής, καλεί επίσης για την αναστολή της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Άγκυρα, ένα μέτρο που θα πλήξει το ετήσιο εμπόριο ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία ύψους 200 δισεκ. ευρώ.

Αν και οι ευρωβουλευτές δεν έχουν άμεσο λόγο σε κυρώσεις που συνδέονται με το εμπόριο, ο λόγος τους έχει μια βαρύτητα, για παράδειγμα, στη χρηματοδότηση της Άγκυρας με σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο πλαίσιο της παρατεταμένης διαδικασίας για ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ, μια επιλογή που στηρίζει η κεντροδεξιά ομάδα.

Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί επίσης να μπλοκάρει οποιαδήποτε νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία προκειμένου να διαχειριστεί τους τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, πολλούς από τους οποίους η Άγκυρα θα ήθελε να επανεγκατααστήσει στη «ζώνη ασφαλείας».

Το κείμενο, το οποίο έχει δει το πρακτορείο Ρόιτερ, «απορρίπτει σθεναρά» τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να εγκαθιδρύσει τη ζώνη ασφαλείας και καλεί επίσης σε κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που θεωρούνται υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επίθεση στην υπό κουρδικό έλεγχο περιοχή της βόρειας Συρίας.

Καλεί επίσης για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεχίζονται οι δραπευτεύσεις τζιχαντιστών

Περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει στη Συρία έπειτα την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός τους είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 100. Δεν ξέρουμε που βρίσκονται», δήλωσε ο Τζέφρι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Σχεδόν όλες οι φυλακές που φρουρούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ακόμα προστατευμένες», πρόσθεσε

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους στη Συρία που εργάζονται μαζί με το SDF και μια από τις προτεραιότητες είναι αυτές οι φυλακές», δήλωσε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)