to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 25.11.2017

Κοινωνία

«Όχι εκπτώσεις στις ζωές μας!»: Παρεμβάσεις των Reworkers ενάντια στη Black Friday (φωτογραφίες)

«Όχι» στις «εκπτώσεις» στα εργασιακά δικαιώματα είπαν για δεύτερη χρονιά οι Reworkers με παρεμβάσεις ενάντια στην καταναλωτική φρενίτιδα της Μαύρης Παρασκευής


(η κεντρική φωτογραφία είναι από την διαμαρτυρία των Reworkers στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 24/11/17)

«Ευκαιρία για μεγάλες προσφορές για τους καταναλωτές», ευκαιρία και για μεγάλες εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα: Η Black Friday μοιάζει να καθιερώνεται ως θεσμός και στην Ελλάδα μολονότι ελάχιστοι, εν προκειμένω οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τύπου Public (τα οποία επαίρονται ότι έφεραν τη Μαύρη Παρασκευή από την Αμερική), ευνοούνται από αυτές. 

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες αυτές, στην πλειονότητά τους κακοπληρωμένοι, εκτός από τις απλήρωτες υπερωρίες, την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μία ημέρα εντατικής εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ουρές τις καταναλωτικής φρενίτιδας. 

Εικόνες που βλέπαμε στις ΗΠΑ και έμοιαζαν εντελώς μακρινές, γίνονται σιγά σιγά συνήθεια και στη χώρα μας, ευτυχώς χωρίς τα ακραία φαινόμενα, όπως θανάτους και τραυματισμούς πολιτών που ξημέρωνονται έξω από τα καταστήματα,για να προλάβουν τις «απίθανες και μοναδικές προσφορές» και ταυτόχρονα λιποθυμίες πωλητών και πωλητριών, οι οποίες καλούνται να εξυπηρετούν «non-stop».

Ωστόσο, παραμένει γεγονός πώς η φαντασία των εργοδοτών και του επιθετικού μάρκετινγκ είναι αχαλίνωτη. Η Μαύρη Παρασκευή έρχεται αν προστεθεί στις Λευκές Νύχτες, τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, όλα στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των μεγάλων εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο τζίρο από μια αγορά που δεν έχει εισοδήματα, από μια αγορά όπου η φτώχεια και η ανεργία μετατρέπουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών «κυνηγό προσφορών». 

Απέναντι στο «θεσμό» αυτό στάθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι Reworkers, που πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε malls και μεγάλους εμπορικούς δρόμους καλώντας σε μποϊκοτάζ της Μαύρης Παρασκευής, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που κλήθηκαν να γίνουν... λάστιχο. 

Από την οδό Ερμού στην Αθήνα μέχρι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα σε Άγιο Δημήτριο και Μαρούσι, αλλά και τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, οι Reworkers είπαν όχι στον καταναλωτικό κανιβαλισμό της Black Friday μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους

(Μall Αγίου Δημητρίου)

(Ερμού, Αθήνα)

«Σε μια εποχή που το φαινόμενο της ανεργίας δεν λέει να μειωθεί, που κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, που ο βασικός μισθός δεν αρκεί για τα προς το ζην, που συνεχίζονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία και το φύλο, που οι συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν, εμείς απαντάμε ότι δεν πάει άλλο», τονίζουν στο Left.gr μέλη της συλλογικότητας που βρέθηκαν στην Ερμού. 

(Μall Αμαρουσίου)

«Απέναντι στην ζούγκλα που φαντασιώνονται οι εργοδότες και τις Μάυρες Παρασκευς του ξεζουμίσματος των εργαζομένων, αγωνιζόμαστε για εργασιακά δικαιώματα και πάταξη της ασυδοσίας», υπογραμμίζουν και προσθέτουν:

«Οφείλουμε επίσης να αποσυνδέσουμε την Εργασία από την έννοια της επιβίωσης και να της δώσουμε το περιεχόμενο της ζωής και της αξιοπρέπειας. Οφείλουμε, κόντρα στις αναφορές του ΣΕΒ περί ανάγκης να προχωρήσουμε περαιτέρω στην εργασιακή επισφάλεια να αγωνιστούμε εδώ και τώρα για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μείωση του χρόνου εργασίας. Αυτό είναι το χρέος της νέας γενιάς και σε αυτούς τους αγώνες θα είμαστε παρόντες!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)