to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:46 | 24.12.2016

Πολιτική

Ο «Κήρυκας... Δανείων» και η απάντηση του «Documento» στον Κυρ. Μητσοτάκη

Τα δάνεια της "ΚΗΡΥΞ ΑΕ", της οποίας κύριος μέτοχος είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναγκάστηκε να τα ρυθμίσει μετά τη γενική κατακραυγή και την πρόσφατη εξεταστική στη Βουλή, επαναφέρει στο προσκήνιο το ρεπορτάζ του Documento προκαλώντας την οξεία επίθεση της ΝΔ στην εφημερίδα


Όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

Η εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», στην οποία είναι μέτοχος κατά το 60% ο νυν πρόεδρος της ΝΔ, πήρε δάνεια από δύο Τράπεζες με όρους που χαρακτηρίζονται ως «ασυνήθιστοι για τα τραπεζικά δεδομένα» από τη Τράπεζα της Ελλάδος. Για το ένα, δε, από αυτά τα δάνεια, δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ επί έντεκα χρόνια χωρίς η τράπεζα να το καταγγείλει ενώ για τμήμα των δανείων υπάρχει έλλειψη εξασφαλίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ, οι ρυθμίσεις των δανείων έγιναν αφού συστάθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τα (θαλασσο)δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ και αποκαλύφθηκε η σκανδαλώδης χορήγηση και κυρίως η μη πληρωμή. Ακόμη και οι ρυθμίσεις αυτές είναι σκανδαλώδεις αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει 3.000 ευρώ για δύο χρόνια (!) και το 2018 τα υπόλοιπα 600.000 αλλά έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση (σ.σ.: κλασική σύμβαση τύπου balloon).

Τα δύο δάνεια:

Ο «Κήρυκας Χανίων», όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, έλαβε δάνειο ύψους 2.150.000 ευρώ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, με όρους που παραβιάζουν τους πολλαπλούς κανόνες που ισχύουν για τις δανειοδοτήσεις. Συγκεκριμένα: Την περίοδο που συνήφθη το δάνειο, διευθύνων σύμβουλος του «Κήρυκα» ήταν ο Ευάγγελος Σπανουδάκης ο οποίος, την ίδια περίοδο, ήταν και διευθύνων σύμβουλος της «Αναπτυξιακής Α.Ε.» στην οποία συμμετέχει και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα! Επιπλέον, ένα μεγάλο πόσο από το δάνειο, ύψους 554.000 ευρώ, που δόθηκε για την κατασκευή κτηρίου, δεν κατευθύνθηκε προς τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε το δάνειο, αλλά για σκοπούς που παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Σημειώνεται ότι η εταιρεία του κ. Μητσοτάκη δεν είχε καμία εκδοτική δραστηριότητα και είχε αρνητική καθαρή θέση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση ειδικής έρευνας της ΤτΕ που συντάχθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Βέβαια, το συγκεκριμένο δάνειο δεν είναι το μόνο που έχει λάβει η εν λόγω εφημερίδα. Είναι ήδη γνωστό πως ο «Κήρυκας Χανίων» έχει λάβει δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς από το 2005, για το οποίο δεν είχε καταβάλει πάρα μία (1) δόση έως το 2016 και για το οποίο έτυχε μιας, αν μη τι άλλο, σκανδαλωδώς ευνοϊκής ρύθμισης (23 δόσεις των 3.000 ευρώ και η τελευταία δόση 630.000 ευρώ, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης) κι ακόμα ένα από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ύψους 160.000 ευρώ (διαβάστε αναλυτικά). 

Κουβέντα για την «ταμπακιέρα» από τη ΝΔ

Ο επίσημος εργολάβος εκτόξευσης λάσπης της κυβέρνησης κ. Βαξεβάνης, ξαναχτύπησε", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας (χωρς όμως να δίνει ουσιαστική απάντηση για τα δάνεια και τη σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση «αποπληρωμής» τους) το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.

"Από το πρώτο φύλλο κυκλοφορίας της νέας εφημερίδας του κ. Καλογρίτσα, επισημάναμε τον πραγματικό σκοπό έκδοσής της που δεν είναι άλλος από την εκτέλεση συμβολαίων σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της απερχόμενης παρέας του Μαξίμου", σημειώνει η Πειραιώς και προσθέτει: "Μετά το φιάσκο του διαγωνισμού παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και την παροιμιώδη αποτυχία των κ. Τσίπρα και Παππά να αποκτήσουν κανάλι με δάνεια της Τράπεζας Αττικής, ο επίδοξος καναλάρχης των βοσκοτοπίων της Ιθάκης κ. Καλογρίτσας, προκαλεί τους πολίτες με ένα ψευδές και χυδαίο πρωτοσέλιδο, που επιχειρεί να εμπλέξει σε δήθεν τραπεζικό σκάνδαλο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη".

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει πως "συνεχίζουν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα αγνοώντας ότι η εταιρία "ΚΗΡΥΞ Α.Ε." είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερη και τα τραπεζικά της δάνεια είναι πλήρως ενήμερα, ρυθμισμένα και εξασφαλισμένα, καθώς υπάρχουν σοβαρές εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις".

Καταλήγοντας η ΝΔ υπογραμμίζει: "Ό,τι και αν κάνει, όμως, όποιες βρώμικες μεθόδους και αν χρησιμοποιήσει η παρέα του Μαξίμου, θα βουλιάξει στη λάσπη που κατασκευάζει. Η αλήθεια πάντα κερδίζει».  

Η ΝΔ και με ενημερωτικό της σημείωμα χαρακτηρίζει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ψευδές και χυδαίο:

"Επιστρατεύει τέτοια χυδαιότητα, που ούτε καν η δημόσια τηλεόραση δέχθηκε να διαφημίσει, καθώς η νομική υπηρεσία της Ε.Ρ.Τ. και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, δικαίως εκτίμησαν ότι προσβάλλει χωρίς στοιχεία την προσωπικότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι το πρωτοπαλίκαρο του κ. Παππά, ο «αντικειμενικός» κ. Βαξεβάνης που μάχεται δήθεν για την ελεύθερη δημοσιογραφία και «αποκαλύπτει» ανύπαρκτα σκάνδαλα, ουδέποτε ασχολήθηκε με τα έργα των κατά καιρούς επιχειρηματιών - συνεργατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές", προσθέτει η Πειραιώς και διατυπώνει τα εξης ερωτήματα:

"'Αραγε, που ήταν ο κ. Βαξεβάνης όταν αποδείχθηκε ότι ο εκδότης του επιχείρησε να αρπάξει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες συμμετέχοντας σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό χωρίς αντίκρυσμα;

Παρουσίασε, ως «αδέκαστος» και «αντικειμενικός» δημοσιογράφος που ισχυρίζεται ότι είναι, την είδηση περί επιβολής προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων και φοροδιαφυγή στον πατέρα του εκδότη του και εργολάβο δημοσίων έργων κ. Χρήστο Καλογρίτσα, στον οποίο μοιράζει δημόσια έργα ο κουμπάρος του κ. Σπίρτζης;

Δημοσίευσε τη σύλληψη μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης του κατόχου περιφερειακών σταθμών κ. Καραγιώργη στις επιχειρήσεις του οποίου επίσης είχε αναλάβει διευθυντική θέση;".

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικριτικά για τον κ. Βαξεβάνη λέει επιπλέον ότι "αυτού του είδους τη δημοσιογραφία υπηρετεί" και πως για την δημοσιογραφική επάρκεια και την ηθική υπόστασή του δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά.

"Ο πανικός που του δημιουργεί η κατηφόρα της κυκλοφορίας των εντύπων του τον ωθούν σε νέες αθλιότητες, θεωρώντας ότι με τη συνταγή του «κιτρινισμού» μπορεί να εξαπατά τους αναγνώστες και να υπηρετεί πιστά τα σχέδια των εντολοδόχων του", συμπληρώνει η ΝΔ και τονίζει πως το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά τα δάνεια της εταιρίας «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, "παρά την προσπάθεια του κ. Βαξεβάνη να παρουσιάσει ως αληθινά πράγματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα".

Επιπρόσθετα το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης λέει πως αντίθετα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το πόρισμα αναγνωρίζει ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία, όπως και χιλιάδες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, τα δάνεια της «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» είναι:

-Πλήρως ενήμερα

-Ρυθμισμένα

-Και εξασφαλισμένα με εμπράγματες και σοβαρές προσωπικές εγγυήσεις.

Κατά συνέπεια - συνεχίζει η Πειραιώς- δεν τίθεται ζήτημα ζημίας του Δημοσίου ή των δανειοδοτριών τραπεζών, ενώ σημειώνεται ότι η εταιρία είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερη.

Η ΝΔ δίνει στη δημοσιότητα το σχετικό απόσπασμα του πορίσματος και προσθέτει ενώ για το δάνειο που αφορά την ανέγερση ακινήτου στο κέντρο των Χανίων για εμπορική εκμετάλλευση, λέει πως η αλήθεια είναι ότι έχουν καταβληθεί από τη δανειολήπτρια εταιρία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου.

Το σύνολο δε του μηνιαίου μισθώματος (που ξεκίνησε από 14.000 ευρώ και αναπροσαρμόστηκε στις 9.000 ευρώ) έχει συνδεθεί με την αποπληρωμή του δανείου, ενώ όπως σημειώνεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος η αξία του ακινήτου, το οποίο άλλωστε το ίδιο αποτελεί εγγύηση του δανείου, υπερκάλυπτε το ποσό κατασκευής του, καθώς επίσης και ότι το ακίνητο τελεί σε μακροχρόνια εξασφαλισμένη μίσθωση από γνωστή εμπορική αλυσίδα.

"'Ανθρακες λοιπόν ο «θησαυρός» της κίτρινης φυλλάδας του κ. Καλογρίτσα, που θα πρέπει κάποτε να μας πει πως βρήκε τα αναγκαία κεφάλαια για την έκδοση της εφημερίδας Documento, όταν μερικούς μήνες πριν δεν μπόρεσε να πληρώσει το τίμημα για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας που πλειοδότησε", καταλήγει στο ενημερωτικό της σημείωμα η Πειραιώς.

Η απάντηση του Κ. Βαξεβάνη στη ΝΔ

Στην παραπάνω προσωπική επίθεση-ανακοίνωση της Πειραιώς απάντησε ο διευθυντής της εφημερίδας μέσω της ιστοσελίδας της:

Η ΝΔ, αποφάσισε να βγάλει μία ακόμη ανακοίνωση κατά του Documento, για να μιλήσει για λασπολόγους κάνοντας και προσωπική επίθεση σ’ εμένα. Για μία ακόμη φορά θα επιμείνω και θα ζητήσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμη και αν επιλέγει τη στρατηγική της έντασης, των χαρακτηρισμών και της απαξίωσης του Τύπου να απαντήσει:

-Πήρε ή όχι δάνεια από δύο Τράπεζες με όρους που χαρακτηρίζονται ως «ασυνήθιστοι για τα τραπεζικά δεδομένα» από τη Τράπεζα της Ελλάδος;

-Για το ένα από αυτά τα δάνεια, ισχύει ή όχι ότι δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ επί έντεκα χρόνια χωρίς η τράπεζα να το καταγγείλει;

-Για τμήμα των δανείων υπάρχει ή όχι έλλειψη εξασφαλίσεων;

-Οι ρυθμίσεις των δανείων έγιναν ή όχι αφού συστάθηκε η Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και αποκαλύφθηκε η σκανδαλώδης χορήγηση και κυρίως η μη πληρωμή;

-Ακόμη και οι ρυθμίσεις αυτές είναι ή όχι σκανδαλώδεις αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει 3.000 ευρώ για δύο χρόνια και το 2018 τα υπόλοιπα 600.000 αλλά έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση;

Ποιος έλληνας πολίτης έχει αυτούς τους όρους δανειοδότησης; Είναι ντροπή η οικογένεια Μητσοτάκη, μια από τις πιο πλούσιες της Ελλάδας, να γίνεται αυτό που ο Στουρνάρας είπε στη Βουλή: «στρατηγικός κακοπληρωτής». Να μην πληρώνει δηλαδή ενώ έχει για να εξασφαλίζει ρυθμίσεις.

Όλα όσα γράφει το Documento, έχουν καταγραφεί και στα πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής, τα οποία δεσμευόμαστε να τα δημοσιεύσουμε.

Καλό λοιπόν θα είναι να απαντήσει επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις κατηγορίες τις επιστρέφω. Όπως και όταν αποκαλύφθηκε πως έχει πάρει τηλεφωνικό κέντρο SIEMENS χωρίς να πληρώσει, πήγε να πληρώσει εκ των υστέρων, έτσι έκανε και με τα δάνεια.

Φαίνεται πως ο κύριος Μητσοτάκης έχει περάσει από τις οικοσκευές και τις καφετιέρες SIEMENS σε ανώτερο επίπεδο. Αυτό των δανείων.

Μου δίνει επίσης το δικαίωμα αφού χρησιμοποιεί συνεχώς το «ο γνωστός κύριος Βαξεβάνης» υποτιμητικά, να πω πως ναι, είμαι γνωστός από τη δουλειά μου. Ο ίδιος είναι γνωστός ως γιος του μπαμπά του, ως αχώριστος του κατηγορούμενου για παιδοφιλία Νίκου Γεωργιάδη και φυσικά ως φίλος του Χριστοφοράκου και του Παπασταύρου.

Μαξίμου για Μητσοτάκη: «Λαγός την φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του»

«Ο κ. Μητσοτάκης, που αναγκάστηκε μετά τη γενική κατακραυγή και την πρόσφατη εξεταστική στη Βουλή, να προχωρήσει σε ρύθμιση των δανείων της εταιρείας "ΚΗΡΥΞ ΑΕ", της οποίας κύριος μέτοχος είναι ο ίδιος και εξέδιδε την εφημερίδα "Κήρυκας Χανίων", προσπαθεί να ρίξει λάσπη στην κυβέρνηση», ανέφερε την Παρασκευή σε αιχμηρή ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ

«Έχοντας δικαιώσει τον τίτλο "στρατηγικός κακοπληρωτής" καλό θα είναι να μην προκαλεί και να πληρώσει τα χρέη του. Άλλωστε η ρύθμιση που του έχει γίνει (για χρέη 718.132 ευρώ θα πληρώνει 3.000 το μήνα και στις 2.11.2018 θα μπορεί να κάνει νέα ρύθμιση!...) προκαλεί το κοινό αίσθημα», υπογραμμίζεται. 

Η μπάλα ξανά στην εξέδρα από τη ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και για τα όσα είπε σήμερα το πρωί ο N. Παππάς, εκδόθηκε το Σάββατο η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σεβόμενοι το πνεύμα των ημερών είχαμε αποφασίσει να μην απαντήσουμε στην ταχύτατη υιοθέτηση από την Κυβέρνηση του κατάπτυστου δημοσιεύματος της εφημερίδας των Καλογρίτσα - Βαξεβάνη (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά). 

Οι προκλητικές, όμως, δηλώσεις και τα υπονοούμενα του κ. Παππά σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο. 

Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου:

- Που δεν έχει πει ούτε κουβέντα για τη σχέση της με τον ειδικό στις offshore κ. Αρτεμίου και τα ταξιδάκια μαζί του στη Βενεζουέλα 

- Που προστατεύει το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρία της “Αυγής”, συμπορεύεται πλέον απροκάλυπτα με τα ψευδή και ανυπόστατα δημοσιεύματα της εφημερίδας των βοσκοτοπίων που αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στη λασπολογία. 

Λάσπη που υιοθετούν, την ίδια στιγμή που αποκρύπτουν το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, που πρόσφατα διαβιβάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η εφημερίδα  “Αυγή”, παρά την κακή της οικονομική κατάσταση, λαμβάνει δάνεια με εγγύηση τη μελλοντική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αν ψάχνουν για "στρατηγικούς κακοπληρωτές" ας κοιταχτούν καλύτερα στον καθρέφτη και ας αναλογιστούν πως λέγεται αυτός που βρέθηκε στην κατοχή του με ένα κτίριο που δεν του άνηκε και το οποίο αγοράστηκε με δάνειο το οποίο αδιαφανώς κουρεύτηκε κατά 60%».

ΥΓ. Περιμένουμε από τον κατά τ' άλλα λαλίστατο κ. Παππά να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας για τις σχέσεις του με τις offshore του κ. Αρτεμίου, της «Αυγής», καθώς και για τα περίεργα ραντεβού του με ανθρώπους που μπαίνουν και τον συναντούν από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου...

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)