to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 24.02.2017

Πολιτική

Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή για το Eurogroup: Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας, η χώρα θα βγει από την κρίση (βίντεο)

Ενημέρωση στην εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:

- Η ώρα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή και για τον Κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος έχει κρυφτεί, δεν ξέρω γιατί. Εγώ είμαι εδώ

- O Κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν βάζει πλάτη, αλλά πάει στο Βερολίνο την ώρα της διαπραγμάτευσης και ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση

- Η γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά. Λέγεται Fremdscham και σημαίνει ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος. Εγώ θέλω με αυτή τη γερμανική λέξη να αποδώσω το συναίσθημα που εγώ αισθάνομαι για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο λίγο πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αισθάνομαι ντροπή γιατί στο τέλος της ημέρας είναι μια στάση αντιπατριωτική και προσέχω τις λέξεις μου

- Στο Eurogroup, συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές και συμφωνήσαμε να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας.

- Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι για να επιταχύνει την εντυπωσιακή της πορεία η οικονομία. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν κρύβουμε την ικανοποίησή μας γιατί για πρώτη φορά ακούμε από τους επικεφαλείς των θεσμών την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα.

- Από το 2010 το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν να χάνουμε συνεχώς και σήμερα έχουμε για πρώτη φορά ένα έντιμο συμβιβασμό

- Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να κλείσει η αξιολόγηση

- Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι θεσμοί όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνουμε εμείς, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα.

- Από την αρχή η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα γιατί θα ήταν φραγμός στην ανάπτυξη. Η θέση ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητα έγινε σεβαστή από όλους

- Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ

- Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας και θα επιμείνει το ΔΝΤ – για τις οποίες εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι – θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς

- Προτάσεις, όπως αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια, ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι

- Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας πριν το τέλος του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

- Πήραμε πρωτοβουλία για την χρηματοδότηση προγράμματος ενεργητικής καταπολέμησης της ανεργίας για τα επόμενα 2,5 χρόνια

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε δύο παράλληλα μέτωπα, να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση. Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ύστερα από ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Στο Eurogroup έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι με την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Υπογράμμισε ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Σημείωσε ότι σε μια διαπραγμάτευση μαζί με τα κέρδη θα πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, για να προσθέσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο έχαναν.

Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρονια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου. Επισήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά, τόνισε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα, ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους, τονίζοντας ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει, και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, γιατί εκείνος δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι, κάτι που, όπως σημείωσε, φαίνεται από τα άδεια έδρανα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αφωνία και έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ, ασκώντας της κριτική και για τη στάση της αναφορικά με τη συμφωνία του Eurgoroup

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρυφτεί και δεν είναι στη Βουλή, ότι δεν απηύθυνε ερώτημα στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" επί της διαπραγμάτευσης και πως όμως ο ίδιος θα είναι εδώ κάθε Παρασκευή να τον περιμένει και να του απαντά.

Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι' αυτό,- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.

 Όπως εξήγησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί που είπε στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού». Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως δεν υπάρχει και για τα άλλα μέτρα.

Υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η εντυπωσιακά ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που το κεντρικό στοιχείο θα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, η προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. Είπε ότι οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος.

 «Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος γαι την υιοθέτηση αξιόπιστου και ρεαλιστικού σχεδίου, που σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν μπορούμε να μη χαρούμε όταν ακούμε από επίσημα χείλη για την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για μέτρα λιτότητας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντική.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα και στον κ. Τσακαλώτο και στον κ. Χουλιαράκη και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα αποτύχουμε, ότι θα τα δώσουμε όλα, ότι θα τραπούμε σε άτακτη φυγή.

Διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν άρρωστος και ότι τον είδε χτες στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά.

Κατέκρινε τη ΝΔ που κατηγορούσε τον κ. Τσακαλώτο ότι δήθεν κρύβεται και διερωτήθηκε δηκτικά εάν πήγαν "στη Νικολούλη", για να επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χτες στη Βουλή και θα το κάνει και την Τρίτη. Αντίθετα, εκείνος που κρύβεται τόσες μέρες, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας

"Με τις τελευταίες εξελίξεις και με το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 20 Μάρτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε εδώ και να αντιπαρατιθέμεθα για τα σημαντικά που είναι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα δημιουργηθεί νέος πλούτος, πώς θα προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία, πώς η χώρα θα βγει από την επιτροπεία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατέστησε σαφές ότι προσωπικός του στόχος και της κυβέρνησης είναι «να είμαστε κυβέρνηση που θα αψηφήσει τις Κασσάνδρες και με στοχοπροσήλωση και αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, την επιτροπεία, την κρίση».

 Έχουμε απέναντί μας πιστωτές που ήταν σκληροί για τη χώρα, τώρα τελευταία να μιλάνε για τέλος της λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού"

Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας, δίνοντας μαχη να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις και κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό, αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση, υπογράμμισε.

Αυτό που ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι στη χώρα τα δυο αυτά χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά. Δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα έχει αλλάξει. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι η χώρα της "καρπαζιάς" και της ικεσίας αλλά παίζει πια σημαντικό ρόλο. Η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί είναι αποφασισμένος ο ελληνικός λαός να γυρίσουμε σελίδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ντροπή για τη στάση του Μητσοτάκη»

Μια γερμανική λέξη επέλεξε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας για να εκφράσει πώς αισθάνεται για τη στάση του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

«Η γερμανική γλώσσα έχει μια λέξη που δεν μεταφράζεται στα ελληνικά. Λέγεται Fremdscham και σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος». Εγώ θέλω με αυτή τη γερμανική λέξη να αποδώσω το συναίσθημα που εγώ αισθάνομαι για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο λίγο πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση» είπε ο κ. Τσίπρας. «Και αισθάνομαι ντροπή διότι στο τέλος της ημέρας είναι μια στάση αντιπατριωτική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)