to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 19.03.2020

Πολιτική

Ο Αλ. Χαρίτσης απαντάει για το QE: Η ανοησία περισσεύει στους επιτελείς του Μαξίμου

Η ΝΔ αντί να πανηγυρίζει ότι "λόγω δικών της χειρισμών μπήκαμε σε αυτό το πρόγραμμα" καλό θα είναι να δει, πως μπορεί να αυξήσει το ανεπαρκές πακέτο βοήθειας που ανακοίνωσε χθες», το μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Στην αμετροεπή επίθεση της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στο προσωρινό πρόγραμμα της ΕΚΤ, απάντησε το μεσημέρι της Πέμπτης 19/3 ο Αλέξης Χαρίτσης

«Η ανοησία φαίνεται ότι περισσεύει στους επιτελείς του Μαξίμου. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στο προσωρινό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση μιας φονικής πανδημίας, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης, και όχι στο QE», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και αυτό που οι επιτελείς δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να παραδεχθούν, είναι ότι αν η ΕΚΤ σήμερα περιλαμβάνει και την Ελλάδα και δεν την εξαιρεί, είναι γιατί η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει ο Αλ. Χαρίτσης τονίζοντας ότι:

«Η ΝΔ αντί να πανηγυρίζει ότι "λόγω δικών της χειρισμών μπήκαμε σε αυτό το πρόγραμμα" καλό θα είναι να δει, πως μπορεί να αυξήσει το ανεπαρκές πακέτο βοήθειας που ανακοίνωσε χθες.

Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και ελλείψεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες υγείας. Αυτά πρέπει να παρέχει ένα κοινωνικό κράτος. Αρκετά με την πολιτική εκμετάλλευση κάθε καταστροφικού γεγονότος στη χώρα».

Η επίθεση του Χρ. Σταϊκούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Θυμίζουμε ότι, σε δήλωσή του, ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε την Τετάρτη πως «η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι» αναφέρει ο Χρ. Σταϊκούρας που προχωρά και σε αμετροεπή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε».

Πανηγυρισμοί και σπέκουλα

Τεράστια επιτυχία «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της», έσπευσαν να χαρακτηρίσουν κυβερνητικές πηγές την ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE (quantitative easing ή ποσοτική χαλάρωση) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν το πρωτόγνωρο των περιστάσεων, οι ίδιες «πηγές» ...ευλογούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο πιστώνουν και «τεράστια προσωπική επιτυχία», καθώς η ένταξη των ελληνικών ομολόγων - υποστηρίζουν -  έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Και ακολούθησε, φυσικά, η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: ...«Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια», προσθέτουν, ενώ για να προσθέσουν λίγο θρίλερ συμπληρώνουν ότι «ενήμεροι για το τηλεφώνημα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)