to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:23 | 19.03.2020

Οικονομία

750 δισ. ευρώ αποδεσμεύει η ΕΚΤ ως αντίδοτο στην πανδημία - Περιλαμβάνει και αγορά ελληνικών ομολόγων

Η ΕΚΤ αποφάσισε αργά το βράδυ της Τετάρτης να αποδεσμεύσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ως ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία - Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ - Πανηγυρισμοί και σπέκουλα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του θεσμού ότι αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.

Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

Χρ. Σταϊκούρας: Το πακέτο «δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων» - Και αμετροεπής επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχετική δήλωσή του, ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει πως «η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας». 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι» αναφέρει ο Χρ. Σταϊκούρας που προχωρά και σε αμετροεπή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε».

Kυβερνητικοί πανηγυρισμοί και σπέκουλα

Τεράστια επιτυχία «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της», έσπευσαν να χαρακτηρίσουν κυβερνητικές πηγές την ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE (quantitative easing ή ποσοτική χαλάρωση)της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία». 

Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν το πρωτόγνωρο των περιστάσεων, οι ίδιες «πηγές» ...ευλογούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο πιστώνουν και «τεράστια προσωπική επιτυχία», καθώς η ένταξη των ελληνικών ομολόγων - υποστηρίζουν -  έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Και ακολουθεί, φυσικά, η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: ...«Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ κ ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια», προσθέτουν, ενώ για να προσθέσουν λίγο θρίλερ συμπληρώνουν ότι «ενήμεροι για το τηλεφώνημα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αλ. Χαρίτσης απαντάει για το QE: Η ανοησία περισσεύει στους επιτελείς του Μαξίμου

Μακρόν: Πλήρης στήριξη στα μέτρα της ΕΚΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με στόχο να βοηθήσει την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του κορονοϊού.

«Πλήρης στήριξη στα έκτακτα μέτρα που έλαβε σήμερα το βράδυ η ΕΚΤ. Τώρα εναπόκειται σε εμάς, τα ευρωπαϊκά κράτη, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μέσω των δημοσιονομικών μας παρεμβάσεων και να επιδείξουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην καρδιά της ευρωζώνης», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)