to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 15.02.2022

Πολιτική

Με τον κόσμο της δουλειάς, για την επόμενη αριστερή-προοδευτική διακυβέρνηση

Η συνθήκη της πανδημίας επιταχύνει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και δημιουργεί νέους όρους για το μέλλον της οικονομίας και της εργασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, το ίντερνετ των πραγμάτων και τα ευφυή δίκτυα αποτελούν νέα μεγάλα δεδομένα που μετασχηματίζουν καταλυτικά το πεδίο της εργασίας, με ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες για τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού για τον κόσμο της δουλειάς. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι ενδεικτικό της αντιφατικότητας μεταβατικών περιόδων όπως αυτή, κάτω από το βάρος της ακραίας πανδημικής εμπειρίας αναπτύσσονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναδιανεμητικές πολιτικές προς όφελος των εργαζόμενων.


Στην Ελλάδα, αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, εργαλειοποιεί  την πανδημία με έναν άκρατο νεοφιλελεύθερο αναχρονισμό, υλοποιώντας μια ακραία αναδιανομή από το υστέρημα των εργαζομένων, προς όφελος των παρασιτικών οικονομικών ελίτ που την βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές του 2019. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που βασίζει την κερδοφορία και την υποτιθέμενη ανταγωνιστικότητα των οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με την κυβέρνηση, στην ένταση εργασίας, στους μισθούς πείνας, στην ακραία εκμετάλλευση,  στην ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση, στην απεργία και στην συλλογική δράση των εργαζομένων που υλοποιείται με τον Νόμο Χατζηδάκη. Την ίδια ώρα, οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ψαλιδίζουν ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό μισθό και οδηγούν σε μια νέα τροχιά φτωχοποίησης μεγάλα τμήματα των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων.

Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνιστά μια αδιανόητη οπισθοδρόμηση για την Ελληνική κοινωνία. Όμως, θα ήταν λάθος από πλευράς μας να θεωρήσουμε ότι βιώνουμε μια τυπική θεσμική αναδιάρθρωση που γεννάται από έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή ότι η αποτυχία της να διαχειριστεί μείζονα ζητήματα όπως η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές οφείλεται σε μια τυπική διαχειριστική ανεπάρκεια. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά συστηματικά και μεθοδικά στην δημιουργία των νέων όρων της συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης αναδιοργάνωσης του κράτους, των εργασιακών σχέσεων, της κυριαρχίας των ιδιωτικών συμφερόντων επί των δημοσίων αγαθών, στην εκποίηση βασικών δημόσιων και ανταποδοτικών οργανισμών, ώστε να δημιουργήσει το πεδίο της επόμενης ημέρας ανεξάρτητα από το ποια πολιτική δύναμη θα αναλάβει κυβερνητικό ρόλο. Υπονομεύει συστηματικά τις δράσεις για την επαναφορά στοιχειωδών δικαιωμάτων για τις λαϊκές τάξεις και σε όσους πλήττονται σήμερα περισσότερο από την πολιτική που εφαρμόζει. Η εξέλιξη αυτή γεννάει την αδήριτη ανάγκη για  την διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, στην οποία θα πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την συγκρότηση μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα θέτει στο επίκεντρό της τις ανάγκες της μισθωτής εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων ανατρέποντας την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι λοιπόν απαραίτητη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η διατύπωση ενός προωθημένου πολιτικού σχεδίου που θα εμπνεύσει εκ νέου, κυρίως όλους όσοι επέλεξαν την «αποστράτευση» από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της προηγούμενης δεκαετίας, τους νέους της εργασιακής επισφάλειας, τα μεσαία στρώματα που φτωχοποιούνται, τους ανθρώπους που περιθωριοποιούνται στις αβίωτες υποβαθμισμένες γειτονιές των πόλεων. Ένα πολιτικό σχέδιο που θα έχει στο κέντρο του την υπεράσπιση της εργασίας και θα διέπεται από μία συνεκτική στρατηγική δράσεων και παρεμβάσεων με κατεύθυνση την αποτελεσματική οργάνωση των δυνάμεων της εργασίας και των κοινωνικών αγώνων αυτών.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, η διευρυμένη κοινωνική ανέλιξη πλειοψηφικών κοινωνικών ομάδων από το περιθώριο στη «μεσαία» κοινωνική κατηγορία οφείλεται εν πολλοίς στις οργανωμένες δομές των συνδικάτων και στους νικηφόρους αγώνες που αυτά έδωσαν βελτιώνοντας θεαματικά το μισθό, τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής. Το νέο πολιτικό σχέδιο λαμβάνει υπόψιν αυτήν τη βασική παραδοχή, ότι χωρίς συνδικάτα δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική και κοινωνική ευημερία με ισχυρή «μεσαία» τάξη και χτίζει  ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η διαμόρφωση και υλοποίηση  ενός   κυβερνητικού προγράμματος, που θα βασίζεται στις προγραμματικές θέσεις που ψηφίστηκαν στη  συνδιάσκεψη. Που θα αποτελεί όχι μόνο συνέχεια αλλά κυρίως τομή των πολιτικών της περιόδου 2015 - 2019. Που δεν θα αρκείται στην ακύρωση των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών της Νέας Δημοκρατίας αλλά θα διαμορφώνει ένα ισχυρό αναδιανεμητικό πλαίσιο ως αντίστιξη των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Που δεν θα έχει ως τέλος την αναγκαία κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και την ανατροπή της Ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης ειδικά μετά και την αρνητική εμπειρία των Επαγγελματικών Ταμείων για να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα,  αλλά θα δημιουργεί το πλαίσιο για την μείωση του εργάσιμου χρόνου από 8 ώρες στις 7 ή ακόμα και από 5 ημέρες στις 4, για αναδιανεμητικές πολιτικές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για κατάργηση των εργολαβικών σχέσεων εργασίας και του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών ως εξαρτημένης σχέσης, για δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία. Που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό αλλά και όλους τους μισθούς σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, θα πραγματοποιεί προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση. Που θα ασκεί πολιτικές με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι κάποιο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα διασφαλίζει το Δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμους τομείς όπως η Ενέργεια, το Νερό και οι Μεταφορές και θα δημιουργήσει δημόσιο πυλώνα στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω χωρίς αριστερή-προοδευτική κυβέρνηση δε γίνονται. Ταυτόχρονα όμως μία αριστερή-προοδευτική κυβέρνηση δεν εγγυάται από μόνη της την εμπέδωση κοινωνικών τομών που θα διαμορφώσουν ένα νέο κοινωνικό υπόδειγμα. Χρειάζονται πλατιές κοινωνικές συμμαχίες στη βάση τις κοινωνίας και απαραίτητος όρος για αυτές είναι η οργανική σύνδεση με τις οργανωμένες θεσμικές κοινωνικές εκπροσωπήσεις, όπως είναι τα συνδικάτα, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, οι κάθε είδους σύλλογοι, η τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρακτικά, η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα συνδικάτα, με τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της μισθωτής εργασίας και τους ανθρώπους του, είναι ή θα έπρεπε να είναι θεμελιώδης. Συνεπώς, είναι διαρκής μας αγωνία η αντιστοίχιση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη δράση των οργανωμένων δυνάμεων μας στους μαζικούς χώρους. Το κόμμα οφείλει να ενθαρρύνει συστηματικά τα μέλη του να δραστηριοποιούνται ενεργά στους κοινωνικούς τους χώρους και να παρεμβαίνουν με κριτήριο την κοινωνική χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για μία διαρκή διαδικασία που απαιτεί συγκροτημένο σχεδιασμό, συνέπεια και πλατιά συμμετοχή μελών με συνδικαλιστική εμπειρία και πολιτική συγκρότηση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρίζες στον κόσμο της εργασίας θα πρέπει να τον στηρίζει καθη-μερινά στις μάχες και στις αγωνίες του. Η καθημερινότητα των εργαζομένων μετά την πο-λυετή οικονομική και εν εξελίξει υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ζούγκλα. Όμως, δεν είναι εύκολο ούτε αυτονόητο ότι θα νικηθεί η απογοήτευση και θα μετατραπεί σε διάθεση για αγώνα και αντίσταση.

Είναι  προφανές, πως ένα μαζικό, πόσο δε μάλλον, ένα Αριστερό-Προοδευτικό κόμμα, διεκδικεί να έχει μια ενεργή και ισχυρή σχέση με τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της μισθωτής εργασίας. ‘Όχι μόνο γιατί η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες για το τέλος της εκμετάλλευσης και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας ανήκει στην ιστορία και  την παράδοσή τους αλλά και γιατί αποτελεί  αναγκαία συνθήκη για μία ηγεμονική κυβερνητική πρόταση με ταξικό πρόσημο. Οι απεργιακοί αγώνες των εκπαιδευτικών αλλά και οι απεργίες σε e-food και Cosco κατάφεραν να δημιουργήσουν πολιτικά γεγονότα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και να πετύχουν εμφατικές νίκες για τους εργαζόμενους. Τα παραδείγματα αυτά ενισχύουν την αναγκαιότητα του συνδικαλισμού, δημιουργούν προσδοκίες στον κόσμο της εργασίας και φτιάχνουν μία εικόνα ζωντανών διεκδικήσεων έξω και πέρα από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Ταυτόχρονα, αποτελούν και μία εικόνα από το μέλλον καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές πολιτικές διαρκώς αυξάνεται.
Οι αγώνες σαν αυτοί της e-food ή της Cosco δεν προέκυψαν μόνο από τον αυθορμητισμό των εργαζόμενων ούτε οργανώθηκαν μόνο με την αυτοθυσία κάποιων. Χρειάζεται συνε-χής παρουσία στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία. Χρειάζεται στήριξη με υλικούς και ηθικούς όρους, με συνέχεια και συνέπεια.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρεθεί δίπλα στις οργανωμένες ή λιγότερο οργανωμένες μορφές αντί-στασης, αυτές θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν νικηφόρα έκβαση και ο ΣΥ-ΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορεί να εξασφαλίσει την στήριξή του από τον κόσμο της εργασίας, που ε-πίσης έχει ανάγκη προκειμένου να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο .

Η ενεργή συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνδικαλιστική δράση, δεν αποσκοπεί μόνο στην αλλαγή των συσχετισμών, αλλά κυρίως στην ριζική αναδιάταξη του συνδικαλιστικού κινήματος μακριά από τα πρόσωπα, τους μηχανισμούς  και  τις νοοτροπίες του γραφειοκρατικού, εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν επιφέρει την απαξίωση των συνδικάτων. Για μια ριζοσπαστική αλλαγή που θα ενθαρρύνει την θεαματική αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων σε συνδικάτα και την επιστροφή της δημοκρατίας στις συλλογικές διαδικασίες.
Αυτά που περιγράφουμε παραπάνω προαπαιτούν ωστόσο έναν συγκροτημένο οδικό χάρτη κινήσεων και ενεργειών:

  • Τα μέλη  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με συγκροτημένη, ιδιαίτερη μέριμνα του Οργανωτικού Γραφείου και των Νομαρχιακών Επιτροπών να συμμετέχουν έχοντας καταστατικά-ηθική υποχρέωση στην συνδικαλιστική καθημερινότητα των εργασιακών χώρων. Με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση σωματείων, όπου δεν υπάρχουν, με την ενίσχυση των υπολοίπων, με πρωτοπόρα δράση στους απεργιακούς αγώνες και τις διεκδικήσεις.
  • Να συγκροτηθεί μία νέα, ενιαία συνδικαλιστική παράταξη σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα η οποία θα έχει πλατιά δημοκρατική λειτουργία και σεβόμενη την αυτονομία των κοινωνικών χώρων, θα εκφράσει όλες τις υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους από τις παρυφές του προοδευτικού χώρου μέχρι την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά, ενταγμένους ή ανένταχτους, καθώς και τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους ευκαιριακώς απασχολούμενους. .
  • Να γίνει προτεραιότητα η δημιουργία ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κάθε εργασιακό χώρο με έμφαση στον «σκληρό» Ιδιωτικό Τομέα όπου ανθούν οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας και η εργοδοτική αυθαιρεσία. Η πρόβλεψη της δυνατότητας διπλής ένταξης σε εδαφικές και κλαδικές/εργασιακές ΟΜ θα μπορούσε να λειτουργήσει προωθητικά σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την εργατική πολιτική και το συνδικαλιστικό σχεδιασμό στη νέα Κεντρική Επιτροπή και τη νέα Πολιτική Γραμματεία με ενθάρρυνση της συμμετοχής στα Όργανα, πρόβλεψη σχετικών ασφαλιστικών δικλείδων και ανάθεση της σχετικής ευθύνης σε πολιτικά στελέχη με πλατιά εμπειρία στους μαζικούς χώρους και συγκροτημένη πολιτική και συνδικαλιστική αντίληψη.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίο Πολιτικό Κέντρο για τον συντονισμό των κλαδικών/εργασιακών ΟΜ και της συνδικαλιστικής δράσης.

Αγγελοπούλου Αλεξάνδρα, Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Εθνικής Τράπεζας Αττικής, Γ. Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Αθανασάκης Γιάννης, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. & Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αττικής, Αν.Μέλος Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ

Αλεξανδράκης Γιώργος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ & Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΚΟ Αττικής, Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ

Αμπλάς Θεμιστοκλής, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας & Μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ

Αραμπατζή Ευαγγελία, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας

Βάκος Βασίλης, ΟΜ Φαλήρου Αττικής, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ

Βαμβουρέλλης Θεόφραστος, Μέλος ΚΕ-ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – ΠΕΠΕΚΟ

Βαρσαμάς Γιάννης, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας, Μέλος ΔΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ & Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ

Βασιλειάδης Γιώργος, ΟΜ Εκπαιδευτικών Ν. Θεσσαλονίκης, Μέλος Ε.Ε. της ΕΔΟΘ

Βαφειάδου Βάσω, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α Θεσσαλονίκης, Μελος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου (ΣΕΝΠ) & Γενική Σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ

Βελλίδου Φανή, Συντονίστρια ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Βεροιόπουλος Γιάννης, ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ΥΠΠΟΑ, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ

Γενιδούνιας Κώστας, Αναπλ. Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΚΟ Αττικής Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης

Γεωργουδής Στράτος, ΟΜ Νέας Σμύρνης, Μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ

Γιαμπουράνης Χρήστος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος ΔΣ Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας

Γιατρουδάκη  Εύα, ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ΥΠΠΟΑ, Γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ

Γρίβας Χρήστος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος Γραμματείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων Πρόεδρος ΝΤ Ιωαννίνων ΑΔΕΔΥ & Αντιπρόεδρος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Γώγος Γιώργος, Μέλος ΚΕ-ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Οργανωτικός Γραμματέας Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά

Δασκαλάκη Αφροδίτη, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υγείας Αττικής & Συντονίστρια ΟΜ Ιπποκράτειου, Μέλος ΔΣ Σωματείου Ιπποκράτειου Αθήνας 

Δερμεντζόγλου Λάμπρος, Αν. Συντονιστής ΟΜ Φαλήρου Θεσσαλονίκης, Σύνεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δημοπούλου Αγγελική, Αναπληρώτρια Συντονίστρια ΟΜ Υγειονομικών Πάτρας, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Πάτρας

Ζαβογιάννης Βασίλης, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΚΟ Αττικής, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ & Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

Ζαΐρης Γιώργος, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υγείας Αττικής & Συντονιστής ΟΜ ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ), Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ)

Ζαμπάτη Ειρήνη, Mέλος NE ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Αθήνας, Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΟΑΣΕ & Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Ομίλου ERGO

Ζαχαρέας Αλέξανδρος, ΟΜ Θεάτρου Αττικής, Γραμματέας ΕΕ ΠΟΘΑ

Ζησάκος Χρήστος, Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης, Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Καπράνας Ζήσης, Μέλος ΚΕ-ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ειδικός Γραμματέας Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας - ΔΟΕ

Καραμέρης Δημήτρης, Συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΛΑΡΚΟ, Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας

Καρβουνά Σοφία, Συντονιστικό ΟΜ ΜΟΥΣΙΚΩΝ Αττικής, Γραμματέας ΣΕΜΔΑ

Κατρανίδου Αναστασία, ΟΜ Φάρμακου-Καλλυντικού Αττικής, Μέλος ΕΕ ΠΟΙΕΦΣΕΚ - Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αισθητικής  Καλλυντικών (ΣΕΠΑΚ)

Κατσωνόπουλος Θοδωρής , ΟΜ Εκπαιδευτικών Δυτικής Αθήνας, Πρόεδρος Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής

Κεχαγιόγλου Κώστας, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος

Κολλύβας Γιάννης, ΟΜ Μέσων Ενημέρωσης Αττικής, Αντιπρόεδρος Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Κορδής Νεκτάριος, Mέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής & Συντονιστής ΟΜ Εκπαιδευτικών Δυτικής Αθήνας, Μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ

Κοτοπούλης Ιωάννης, Μέλος Συντονιστικού Τμήματος Ένστολων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος ΔΣ Ένωσης Πυρ/στων Περ. Αττικής & Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΥΠΣ) Αντιπρόσωπος ΑΔΕΔΥ

Κουγιουμτζόγλου Αγγελική, Συντονίστρια ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης, ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης

Κουτουλούλης Βασίλης, Συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θήβας , Μέλος ΔΣ  Εργατικού Κέντρου Θήβας, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας  Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας & Πρόεδρος Επιχειρησιακού Σωματείου ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ

Κουτσούκος Γιώργος, ΟΜ ΟΤΕ Αττικής, Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων CTS Ομίλου ΟΤΕ

Κρέτσης Κώστας, ΟΜ Νέας Ιωνίας Αττικής, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν & Μέλος ΔΣ ΟΣΝΙΕ

Κωνσταντινίδης Θόδωρος, Μέλος Συντονιστικού θεματικής Υγείας Α΄Β΄ Θεσσαλονίκης, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης & Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕΔΗΝ

Κωστοπούλου Άννα, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΚΟ Αττικής & Συντονίστρια ΟΜ ΑΔΜΗΕ, Μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Λαγογιάννη Ευαγγελία, ΟΜ Φάρμακου-Καλλυντικού Αττικής, Γραμματέας ΔΣ Κλαδικού Χημικής Βιομηχανίας (ΠΑΣΕΧΗΒΦΣΕΚ)

Λαζαροπούλου Γιώτα, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αττικής, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Λάμπος Σωκράτης,  ΟΜ Φάρμακου-Καλλυντικού Αττικής, Πρόεδρος ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Λιβαδάς Κώστας, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υγείας Αττικής, Μέλος ΕΓ της ΟΕΝΓΕ & Μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Λιώνης Δέδες, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημοσίου Αττικής,  Πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού & Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Λογοθέτης Χρήστος, Μέλος Συντονιστικού Τμήματος Ένστολων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος ΔΣ Ένωσης Πυρ/στων Περ. Αττικής & Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΥΠΣ)

Λυμπεράς Χαράλαμπος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΠΟΠΟΚΠ & Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ

Μάγκας Δημήτρης, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φθιώτιδας, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ ΛΑΜΊΑΣ

Μακατουνάκης Νικόλαος, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ

Μακράκης Γιώργος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών  Ηρακλείου & Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ

Μακράκης Γιώργος, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημοσίου Αττικής, Πρόεδρος ΟΥ ΟΑΕΔ

Μαλαγάρης Θόδωρος, Μέλος Συντονιστικού  ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Παιδείας Αττικής, Γ.Γραμματέας ΟΛΜΕ

Μανιάτης Κώστας, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρόεδρος ΕΤΕ ΔΕΗ

Μανουσογιωργάκη Στέλλα, ΟΜ Εκπαιδευτικών Πειραιά, Αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ

Μανωλάκος Βασίλης, ΟΜ Αμαρουσίου, Αναπλ.Γραμματέας ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π

Μαρκαντωνάτου Πάολα, Συντονιστική Γραμματεία ΟΜ Φάρμακου-Καλλυντικού Αττικής, Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΙΕΦΣΕΚ (ΦΑΡΜΑΚΟ)

Μάρκου Λάζαρος, Συντονιστής ΟΜ Εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ

Μασούρας Πασχάλης, ΟΜ Κιλκίς, Μέλος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς & Μέλος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κιλκίς

Μεγηρ Μάρκος, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Μοσχίδου Μαίρη, ΟΜ Ιωαννίνων, Γραμματέας Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων

Μπαλακέρας Αλέξανδρος,  Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, Πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου και Ν. Κερκύρας, Μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων & Αντιπρόεδρος ΟΣΜΕ

Μπαλτάς Θοδωρής, Μέλος Συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Α’ Θεσσαλονίκης, Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ, Γραμματέας Η’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης & Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Μπασινάς Στέφανος, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας, Μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ

Μπεσμερτης  Λαυρέντης, ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Εργαζομένων Δικαστηρίων, Μέλος Επιτροπής Πιστοποίησης ΑΔΕΔΥ

Μπολοφή Άννα, ΟΜ ΟΑΕΔ Αττικής, Μέλος ΔΣ ΟΕΛ ΟΑΕΔ

Μπότσιος Τάσος, ΟΜ Αμαρουσίου Αττικής, Πρόεδρος Σωματείου Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις

Μώρος Ιωάννης, ΟΜ ΕΛΤΑ Αττικής, Μέλος ΕΕ ΠΟΣΤ-ΕΛΤΑ & Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΛΤΑ

Νικάκης Δημήτρης, OM Πατησίων Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Νουχάκης Σταύρος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σύμβουλος Διοίκησης ΠΟΙΕΦΣΕΚ (Ιατρικοί Επισκέπτες – Φαρμακοϋπάλληλοι – Καλλυντικό)

Ξυδούς Νέλλη, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΔΕΚΟ Αττικής,  Ταμίας ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οικονόμου Βασίλειος, Συντονιστής ΟΜ Ανατολικού τομέα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, Γ.Γ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων

Παλαιού Αλεξάνδρα, Μέλος Συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, Πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ & Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)

Παντέλης Παναγιώτης, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ & Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υγείας Αττικής, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕΔΗΝ & Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Παπαγεωργόπουλος Χάρης, ΟΜ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων 1ης & 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Παπαδημητρίου Σταυρούλα, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Μέλος προσωρινής Διοικούσας Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας & Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Παπαδημητρίου Γιώργος, Αναπλ. Συντονιστής ΟΜ Courier Αττικής, ΣΕΤΤΕΑ

Παπάζογλου Αντώνης, Συντονιστής ΝΕ Υγείας Αττικής, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Παπαηλιού Σωτήρης, Συντονιστής ΟΜ Αρχαίας Ολυμπίας, Πρόεδρος Ένωσης Πυρ/στών Ν. Ηλείας & μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΥΠΣ), Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας

Παπαθεοχάρης Στέφανος,  ΟΜ Φάρμακου-Καλλυντικού Αττικής, Μέλος ΓΣ  ΓΣΕΕ, Μέλος ΔΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ & Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΦΑΜΑΡ

Παπαλεξίου Αφεντούλα, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ & Μέλος Συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης, Οργανωτική Γραμματέας ΟΣΥΑΠΕ

Παπαντωνίου Μιχαλης, ΟΜ Ηρακλείου Αττικής, ΣΥΝΕΚ Δυτικής Αθήνας

Παπασπυροπούλου Μαρία, ΟΜ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας, Πρόεδρος Κλαδικού Χημικής Βιομηχανίας (ΠΑΣΕΧΗΒΦΣΕΚ) & Μέλος ΓΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

Παπατσεχιλίδης Ιωάννης, ΟΜ Κέντρου Καλαμαριάς, Μέλος ΔΣ ΟΕΛ ΟΑΕΔ

Παπουτσόπουλος Νικόλαος, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Φθιώτιδας - Φωκίδας - Ευρυτανίας

Πασσίσης Αθανάσιος, ΟΜ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δ.Θεοτοκοπουλος"

Πάτσιου Αναστασία, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κοζάνης, Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Κοζάνης

Παυλίδης Αχιλλέας,  ΟΜ Φάρμακου-Καλλυντικού Αττικής, Μέλος ΓΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ (ΦΑΡΜΑΚΟ)

Παύλου Σπυρίδων, Μέλος  Συντονιστικού ΟΜ Δυτικού τομέα Ιωαννίνων, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΚΤΕΛ Ιωαννίνων & Γ. Γραμματέας Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταφορών Ηπείρου κ Νήσου Κέρκυρας

Περγαντάς Πάνος, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αττικής, Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής

Πετρόπουλος Γιώργος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ

Ρηγάκης Ζαχαρίας, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Κρήτης, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Ρούντος Βασίλης, ΟΜ Δυτικού Τομέα Λάρισας, Μέλος ΔΣ Ένωσης πυρ/στων Περ. Θεσσαλίας & Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΥΠΣ)

Ρούσσης Χρήστος,  ΟΜ Φάρμακου-Καλλυντικού Αττικής, Μέλος ΓΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ (ΦΑΡΜΑΚΟ)

Ρόχας Ζαχαρίας, ΟΜ Θεάτρου Αττικής, Μέλος ΔΣ ΣΕΗ, Πρόεδρος ΤΑΣΕΗ & Μέλος ΔΣ ΠΟΘΑ

Σαράντης Γιάννης, ΟΜ  Αγ. Δημητρίου Αττικής, Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων στα Ε.Α.Σ. Υμηττού

Σαραντινίδου Μαρία, Συντονίστρια ΟΜ Μαστιχοχωρίων Χίου, Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου "ΣΕΣΝΟΧ"

Σιώτου Ελένη, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων  Νοσοκομείου  Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

Σπανός Αλέξανδρος, Μέλος Συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης, Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων  ΓΝ  Κομοτηνής

Σπετσιέρης Μάκης, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΘΑ

Σταματάκης Θεόδωρος, ΟΜ  Αγ. Δημητρίου Αττικής,  Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγίου Δημητρίου

Συγγενιώτου Μαργαρίτα, Μέλος Γραμματείας Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος ΔΣ Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας

Σώζος Γιάννης, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συντονιστής Δικτύου Επισιτισμού Τουρισμού

Σωτηρόπουλος Σωκράτης, Μέλος Συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας, Προέδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας & Μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ

Τζιάλλας Δημήτρης, Μέλος Συντονιστικού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, Αν. Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΓΝΙ

Τηλιγάδας Κωνσταντίνος, Μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεντρικό Νότιο Πάτρας, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Τότσιος Νικόλαος, Αν. Συντονιστής ΟΜ ΥΠΠΟΑ, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΥΠΠΟ – ΠΑΣΥΠΑΤΕ & Μέλος ΓΣ ΠΟΕ - ΥΠΠΟ

Τρούλης Γιώργος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντιπρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας & Πρόεδρος ΝΤ Ρεθύμνου ΑΔΕΔΥ

Τσιντώνης Παναγιώτης, ΟΜ ΥΠΠΟΑ, Μέλος ΓΣ Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων - ΠΕΥΦΑ

Τσουμέα Σταματία, Αναπληρώτρια Συντονίστρια ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανατολικής Αθήνας, Β΄ Αντιπρόεδρος ΠΟΕ ΟΤΑ

Φραντζεσκάκη Αναστασία, Συντονίστρια Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος ΔΣ Ένωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ

Φωτόπουλος  Νίκος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ

Χαραλαμπόπουλος Δημήτρης, Αν. Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υγείας Αττικής, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία & Μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ

Χαρχάλου Κέρκυρα, Συντονίστρια ΟΜ ΥΠΠΟΑ, Μέλος ΕΕ ΠΟΕ ΥΠΠΟ

Χαρωνίτης Στέλιος, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α Αθήνας, Μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Markt

Χατζηπαύλου Θοδωρής, Μέλος Συντονιστικού ΟΜ  Ζωγράφου Αττικής, Πρόεδρος  Συλλόγου Διοικ. Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)

Χήτου Γεωργία, Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων, Πρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων

Ψαθάς Παύλος, Μέλος Συντονιστικού ΟΜ Κιλελέρ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ (ΦΑΡΜΑΚΟ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)