to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 21.09.2016

Πολιτική

Μαξίμου: Θα βρει ο κ. Μητσοτάκης να πει κάτι για τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής;

Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ, την Τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.


Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη ΔΕΘ ότι είναι αδιανόητο «μια Τράπεζα, με διοίκηση φιλική προς την Κυβέρνηση, να δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια» προφανώς δεν αναφερόταν στα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το ίδιο του το κόμμα από την Τράπεζα Αττικής.

Να, όμως, που όλα έρχονται στο φως. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ, την Τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται.

Έχει να απαντήσει κάτι ο κ . Μητσοτάκης για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια; Θα μας πει πότε και πώς προτίθεται να επιτρέψει τα χρήματα; Ή εφαρμόζει την «Συμφωνία Αλήθειας» όπου τον βολεύει;


 

Δεν ήξερε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα «θαλασσοδάνεια» της Ν.Δ. από την Attica Bank;

«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπονοούμενα, ότι μια τράπεζα, η οποία μπορεί να έχει μια διοίκηση φιλική προς την κυβέρνηση, δίνει δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια» είπε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκης.

Κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ στις 14/07 είχε κληθεί ως μάρτυρας ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Αλ. Αντωνόπουλοςο οποίος ανέφερε ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζά του προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ύψους 10,2 εκατ. ευρώ. Κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την Attica Bank, που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελήφθησαν με ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων.

Όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις προς τον μάρτυρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις στην Attica Bank ότι δεν έχουν εκχωρήσει την τακτική επιχορήγηση για τις ανάγκες άλλων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν από άλλες τράπεζες (το 2013 και το 2014). Η ΝΔ είχε δάνεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 από τα οποία δεν έχει αποπληρώσει τίποτα.

Στις 20.10.2011 το τμήμα «έγκρισης και αξιολόγησης πιστοδοτήσεων» της Attica Bank εισηγείται αρνητικά για τη χορήγηση δανείων 5 εκατομμυρίων στη ΝΔ. Εντούτοις το «ανώτερο εγκριτικό συμβούλιο πιστοδοτήσεων» το εγκρίνει. Η ασφάλεια που δίδεται από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή η κρατική επιχορήγηση, είναι χωρίς αντίκρυσμα, ωστόσο, επειδή προηγείται (και σε αυτήν την περίπτωση) επί της ίδιας επιχορήγησης η ΑΤΕ. 

Όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος, η Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί μη συνεργάσιμος δανειολήπτης με βάση τον νέο κώδικα δεοντολογίας, και η τράπεζα έχει στείλει τέσσερεις εξώδικες επιστολές το 2012, δύο το 2013 και μία το 2014 και έχει προβεί και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, πρακτική της τράπεζας είναι να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες συνεννόησης με τον δανειολήπτη έτσι ωστε να βρεθεί μια λύση επ' ωφελεία και των δύο πλευρών. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)