to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 14.07.2016

Πολιτική

Ιδιοκτήτες και μεγαλομετόχους ΜΜΕ «καλεί» στην εξεταστική επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ - Ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων στην Attica από ΝΔ & ΠΑΣΟΚ

Την κλήση ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των Μέσων και των κομμάτων, έπειτα από πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα - Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης αποκαλύφθηκε ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την Attica Bank, που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελήφθησαν με ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων


Εδώ οι προηγούμενες συνεδριάσεις για τις σχέσεις του αμαρτωλού τριγώνου (τράπεζες-κόμματα-ΜΜΕ)

Σην εισήγησή του, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης 14 Ιουλίου, ο Σπ. Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόσκλησης και νέων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή, δεδομένου ότι η εξέταση των διευ. συμβούλων των τραπεζών αποκάλυψε σωρεία υπερβάσεων των κανόνων των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας κατά τη δανειοδότηση των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να προσέλθουν ως μάρτυρες οι ιδιοκτήτες ή οι μεγαλομέτοχοι των ΜΜΕ για τα οποία προέκυψαν ερωτήματα:

1) Μπόμπολας (για Πήγασο και Τηλέτυπο)

2) Ψυχάρης (για ΔΟΛ και Τηλέτυπο)

3) Βαρδινογιάννης (για το Star)

4) Κυριακού (για τον ΑΝΤ1)

5) Αλαφούζος (για τις «Καθημερινές Εκδόσεις» και ΣΚΑΪ)

6) Κοντομηνάς (για Alpha)

7) Αναστασιάδης (για Πρώτο Θέμα) και

8) Κουρτάκης (για Παραπολιτικά)

Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ) απαίτησε να κληθούν και οι διευθυντές σύμβουλοι της εφημερίδας «Αυγή». Επιπλέον ο βουλευτής των ΑΝΝΕΛ, Δ. Καμμένος πρότεινε να κληθούν εκτός των παραπάνω οι οικονομικοί σύμβουλοι των ΜΜΕ που διαχειρίζονταν τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών εκείνη την περίοδο, από τα πολιτικά κόμματα όσοι υπέγραψαν τις συμβάσεις αυτές αλλά και οι εισαγγελείς οι οποίοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση. Όσον αφορά το πόρισμα Καλούδη (2013 για τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για να κληθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Σε ρόλο συνηγόρου των τραπεζών ο Τζαβάρας της ΝΔ

Ο βουλευτής της ΝΔ, αναλαμβάνοντας άτυπα τον ρόλο του συνηγόρου των τραπεζών για τη σκανδαλώδη δανειοδότηση των 2 πρώην μεγάλων κομμάτων, τόνισε ότι «αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα ήταν κόκκινα» και ανέφερε ότι «όταν δόθηκαν τα δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες». Η ερώτηση-πάσα του Κ. Τζαβάρα, έκανε τον διευθ. σύμβουλο της Attica Bank, Αλ. Αντωνόπουλο να απαντήσει ότι όλα τα δάνεια δόθηκαν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες και είναι όλα καλώς καμωμένα... Το δάνειο της τράπεζας προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ύψους 200.000 ευρώ) έχει ήδη εξοφληθεί, όπως απάντησε ο μάρτυρας στον βουλευτή της ΝΔ που αποπειράθηκε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ψευδείς βεβαιώσεις για τα δάνεια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις προς τον μάρτυρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις στην Attica Bank ότι δεν έχουν εκχωρήσει την τακτική επιχορήγηση για τις ανάγκες άλλων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν από άλλες τράπεζες (το 2013 και το 2014). Η ΝΔ είχε δάνεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 από τα οποία δεν έχει αποπληρώσει τίποτα, ενώ το ΠΑΣΟΚ 5 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, από τα οποία αποπλήρωσε 204.000 ευρώ το μακρινό 2011 (αναλυτικά παρακάτω).

Ο λόγος τους... συμβόλαιο!

Στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ότι έως την 29η Φεβρουαρίου 2012 είχαν δοθεί συνολικά 198.723.000€ στα δύο κόμματα. Από τη μέχρι τώρα διαδικασία έχει προκύψει ότι το αρχικό ποσό έχει αυξηθεί κατά πολύ λόγω μη εξυπηρετήσεων των δανείων. Σημειώνεται επίσης στην ίδια έκθεση ότι θεωρείται «σχετικά ανέφικτη» η αποπληρωμή των υπέρογκων αυτών δανείων καθ’όσον ήδη από το 2009, τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν ελλειμματικό. Εν τούτοις, η τράπεζα Αττικής δανειοδοτεί το ΠΑΣΟΚ το έτος 2012 δύο φορές. Η πρώτη βάσει δανειακής σύμβασης που φέρεται να έχει υπογραφεί την τελευταία ημέρα του 2011 και την άλλη το Δεκέμβριο 2012. Το έτος 2012, όμως, γίνονται δύο φορές εκλογές, Μάιο και Ιούνιο όπου το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίζεται στα χαμηλότερα ποσοστά από την ίδρυσή του. Ένα παράδοξο είναι πως η τεράστια απώλεια εκλογικής δύναμης δεν φαίνεται να επηρεάζει την απόφαση της  Attica Bank να δώσει και νέο δάνειο. Συνολικά δηλαδή 5 εκατομμύρια δόθηκαν εκείνο το χρόνο της εκλογικής συντριβής – του ΠΑΣΟΚ - (άραγε με βάση ποια κριτήρια;)

Λίγες μέρες πριν την υπογραφή του δανείου των 5,000,000€ προς το ΠΑΣΟΚ του έτους 2012 η Διοίκηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εξηγήσει στη διεύθυνση της Attica Bank τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει ένα προγενέστερο δάνειο του κόμματος. Αναφέρει λοιπόν ότι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί την 3η και 4η δόση της επιχορήγησης του 2011. Οι εξηγήσεις γίνονται δεκτές και χορηγείται το νέο δάνειο. Όμως ολόκληρη η επιχορήγηση του 2011 είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ! Εκείνος, λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ, που υπογράφει την επιστολή διαπράττει καταφανώς το αδίκημα της απάτης, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μπαλωμενάκης

Το δάνειο προς το ΠΑΣΟΚ που περιέχεται στη σύμβαση 803 / Δεκεμβρίου 2010 ποσόν 5,000,000 ευρώ δόθηκε με ασφάλεια την επιχορήγηση του έτους 2015. Η ίδια επιχορήγηση είχε αποδεδειγμένα δοθεί και σε άλλες τρεις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από την «έκθεση ευρημάτων» των ελεγκτών του ΠΑΣΟΚ. Κάθε μία μάλιστα τράπεζα «αποκτούσε» δικαίωμα ολόκληρης της επιχορήγησης. Το επιλήψιμο είναι ότι στη σύμβαση εκχώρησης υπάρχει διαβεβαίωση ότι η επιχορήγηση αυτή δεν έχει εκχωρηθεί αλλού!  Υπάρχουν δύο στελέχη της τράπεζας που, ερωτώμενοι στα πλαίσια εισαγγελικής έρευνας, καταθέτουν ότι είχαν προφορικά δεχθεί διαβεβαιώσεις ότι η επιχορήγηση του συγκεκριμένου έτους δεν είχε δοθεί ως ασφάλεια σε άλλη Τράπεζα. 

Στις 20.10.2011 το τμήμα «έγκρισης και αξιολόγησης πιστοδοτήσεων» της τράπεζας εισηγείται αρνητικά για τη χορήγηση δανείων 5 εκατομμυρίων στη ΝΔ. Εντούτοις το «ανώτερο εγκριτικό συμβούλιο πιστοδοτήσεων» το εγκρίνει. Η ασφάλεια που δίδεται από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή η κρατική επιχορήγηση, είναι χωρίς αντίκρυσμα, ωστόσο, επειδή προηγείται (και σε αυτήν την περίπτωση) επί της ίδιας επιχορήγησης η ΑΤΕ. 

Όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος, η Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί μη συνεργάσιμος δανειολήπτης με βάση τον νέο κώδικα δεοντολογίας, και η τράπεζα έχει στείλει τέσσερεις εξώδικες επιστολές το 2012, δύο το 2013 και μία το 2014 και έχει προβεί και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, πρακτική της τράπεζας είναι να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες συνεννόησης με τον δανειολήπτη έτσι ωστε να βρεθεί μια λύση επ' ωφελεία και των δύο πλευρών. Μη πειστικές, ωστόσο ήταν οι απαντήσεις του κ. Αντωνόπουλου, στις επίμονες ερωτήσεις, κυρίως από την πλευρά του Δημήτρη Καμμένου, για το αν με την ίδια ανοχή θα αντιμετωπιζόταν οποιοσδήποτε απλός πολίτης που θα έκανε 5 χρόνια να αποπληρώσει δόσεις δανείου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έθεσε στην επιτροπή ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης χρωστάει επί 5 χρόνια και δεν υφίσταται συνέπειες.

«Η τράπεζα ήταν διασφαλισμένη από τους κινδύνους μη αποπληρωμής των δανείων. Το αποτέλεσμα των πρακτικών θα κριθεί το επόμενο διάστημα» αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ. Αντωνόπουλος, σε σχετική ερώτηση προς το τέλος της συνεδρίασης. Όπως τόνισε ο Σ. Φάμελλος, κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής, ένα από τα δάνεια που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική είχε εμπράγματη εγγύηση, σε αντίθεση με τα δάνεια προς τα 2 πρώην μεγάλα κόμματα. «Είτε ως αντανάκλαση της λαϊκής απαίτησης, είτε υπό τον φόβο των ελέγχων από την ΤτΕ, οι κανόνες έχουν γίνει περισσότερο αυστηροί τα 2 τελευταία χρόνια», παρατήρησε επίσης ο Σ. Φάμελλος. 

Ιδιαίτερη προτίμηση στον Μαυρίκο

Στη διαφημιστική δαπάνη της Attica Banlk Bank, όπως τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μπαλής, το μόνο που μπορεί να επισημανθεί είναι η μεγάλη προτίμηση της τράπεζας προς τον (εκλιπόντα πλέον) Π.  Μαυρίκο της Ακρόπολης. Το 2014 του έδωσε ως διαφήμιση 63.000 ευρώ όταν πχ. την ίδια χρονιά στο Έθνος έδωσε για διαφήμιση 38.000 ευρώ και στο Πρώτο Θέμα 59.000 ευρώ. Μόνο στον ΔΟΛ έδωσε περισσότερα η εν λόγω τράπεζα (72.000 ευρώ) εκείνη τη χρονιά Το 2015 η διαφήμιση της Attica Bank προς τις εκδόσεις Μαυρίκου είναι 131.500 ευρώ ξεπερνώντας αυτή τη φορά ακόμα τον ΔΟΛ (93.000 ευρώ). Δηλαδή, τα δυο τελευταία χρόνια η τράπεζα χρησιμοποιεί τις εκδόσεις Μαυρίκου ως νούμερο 2 (το 2014) και νούμερο 1 (το 2015) μέσο διαφημιστικής προβολής, πολύ πάνω από ΜΜΕ με υψηλή κυκλοφορία. 

Σχετικά με τη διαφημισιτκή δαπάνη στο διαδίκτυο, για το πρώτο τρίμηνο του 2014 δίνονται από την τράπεζα τα ίδια ποσά, στα ίδια sites με το 2013. Εντύπωση προκαλεί η δαπάνη για διαφήμιση σε ιστοσελίδες που είτε δεν λειτουργούν είτε απλά παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες, είτε είναι «υπό κατασκευή». Η απάντηση του κ. Αντωνόπουλου ήταν ασαφής καθώς ελέχθη ότι μερικά ποσά απλά μεταφέρονται για λογιστικούς λόγους στο επόμενο έτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)