to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 07.09.2017

Πολιτική

«Όπλο στα χέρια των εργαζόμενων»: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε από την Ολομέλεια


Με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου να επικρίνει την ΝΔ για την αρνητική ψήφο της επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και την προστασία των εργαζόμενων και τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στον πυρήνα του νομοθετήματος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Την αρχή του νομοσχεδίου, ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ), η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Κατά την ψηφοφορία, ωστόσο, επί των άρθρων του νομοσχεδίου, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στήριξαν με θετική ψήφο σειρά διατάξεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, όπως και ρυθμίσεις για την επέκταση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ. 

«Ορισμένοι έχουν δυσκολία να ψηφίσουν μέτρα που ευνοούν τον κόσμο της εργασίας. Απαξιώνετε έναν ολόκληρο κόσμο και τα προβλήματά του γιατί κάθε μια ρύθμιση του νομοσχεδίου απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας: «Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας».

Απαντώντας δε στα όσα υπονόησαν κόμματα της Αντιπολίτευσης για τον ρόλο των δανειστών στην απόσυρση ρυθμίσεων «λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο» η υπουργός αντέτεινε ότι όλες οι εμβληματικές διατάξεις του νομοθετήματος «είναι εδώ». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρύθμιση για την «προδήλωση» των υπερωριών των εργαζόμενων από τους εργοδότες», στην διάταξη που δίνει την δυνατότητα να εκδίδεται διαταγή πληρωμής σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, στην επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων των εργαζόμενων καθώς και την άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους.

 

Η Οικονομία αποκτά θετική δυναμική 

Τέλος, η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στοιχεία - με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ - σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,2% για τον μήνα Ιούνιο. Επισημαίνοντας πάντως πως μεν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφεται πολύ σταθερή μείωσή της στα επίπεδα του 2011, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως αρχίζει η χώρα μας και κερδίζει το χαμένο έδαφος και η οικονομία αποκτά θετική δυναμική.

 

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, την οποία κατηγόρησε ότι «διαστρεβλώνει με εντυπωσιακή εμμονή την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ανακριβή στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση».

«Δεν θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα», διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τη Βουλή, από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Όχι μόνο δεν θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα, αντίθετα, μέσα από τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα μπει τέλος στην ατέλειωτη ταλαιπωρία των αναπήρων οι οποίοι θα δουν σύντομα να επιταχύνονται οι διαδικασίες που θα αλλάξουν και θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους», υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

Noμοτεχνικές αλλαγές και νέες κραυγές από την αντιπολίτευση

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση πυροδότησαν οι νομοτεχνικές αλλαγές αλλά και η απόσυρση εκ μέρους της υπουργού Εργασίας, του άρθρου 45 του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, το οποίο αφορά στις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης μεταξύ των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Το άρθρο 53 είναι αυτό που καθορίζει τις προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας λόγω καταγγελίας κατόπιν μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, το οποίο και δεν αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο.

Κι ενώ η κ. Αχτσιόγλου, μίλησε για «προσωρινή απόσυρση» και εξήγησε ότι έπρεπε να γίνει αυτό καθώς δεν οριζόταν σαφώς στην διάταξη τί θεωρείται «ουσιώδης μεταβολή» η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση, λέγοντας πως και πάλι εξαπατάται η Βουλή αφού, χθες μόλις, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι Θεσμοί δεν έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού. Η υπουργός, διευκρίνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί οπωσδήποτε μια έννομη συνέπεια όμως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία διότι μπορεί ο ένας να θεωρεί κάτι άλλο ως «ουσιώδες» από τον άλλον.

Για απόσυρση μιας διάταξης πάνω στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση και αποτέλεσε κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά και για αλλαγές που δεν είναι απλώς νομοτεχνικές σε άρθρα του νομοσχεδίου αλλά η ουσία του, μίλησαν ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννης Βρούτσης από την ΝΔ. «Παίρνετε πίσω το άρθρο διαβούλευσης, που είχατε κάνει σημαία πολιτική το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ενώ ο κ. Δένδιας μίλησε για κακή νομοθέτηση που προκαλεί ζημία στον εργαζόμενο, με αιχμή τις αλλαγές στην τροπολογία σχετικά με το δόλο εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Για θράσος κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως ενώ ρωτήθηκε αν θα επιφέρει αλλαγές, εκείνη απέφυγε να απαντήσει και τώρα, λίγο πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, απέσυρε ρυθμίσεις εν μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων. «Δεν είστε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ κοροϊδεύετε την Βουλή» είπε ο κ. Λοβέρδος προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για «απρέπεια».

Η απάντηση , νωρίτερα, της υπουργού Εργασίας στην κριτική της ΝΔ

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ζήτησε από την υπουργό να πληροφορηθεί για τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας σήμερα, «αφού η ΝΔ παρέδωσε 13%», ρώτησε «γιατί κατήργησε το “Άρτεμις” το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της αδήλωτης εργασίας». Με αφορμή την ρύθμιση για την απόδοση επιδόματος ανεργίας, για πέντε μήνες, στους απλήρωτους από την εταιρεία τους, εργαζόμενους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ρώτησε με ποιους όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια θα γίνεται αυτό, ώστε να μην γίνεται κατασπατάληση των πόρων. «Μπορείτε να μας πείτε πώς ακριβώς διασφαλίζετε ότι αυτό το μέτρο δεν θα τύχει καταστρατήγησης και πόσα λεφτά θα κοστίσει;» ρώτησε συγκεκριμένα.

Αναφορικά με την ρύθμιση που προβλέπει την διεκδίκηση των δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Κοροϊδεύετε τον λαό με χάντρες, γιατί βεβαίως και μέχρι σήμερα μπορούσε ο εργαζόμενος να κάνει κάτι αντίστοιχο. Αυτό που κάνετε είναι ότι προσπερνάτε ένα βήμα. Στην πράξη θα σας λατρέψουν οι δικηγόροι».

«Όταν παραλάβαμε, η αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%, ενώ το καλοκαίρι του 2013 έπιασε ταβάνι και άγγιξε το 40%. Σήμερα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν 13%, ενώ το Άρτεμις λειτουργεί κανονικά» απάντησε η κ. Αχτσιόγλου στο πρώτο ερώτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ.

«Για το επίδομα ανεργίας επίσης, δεν είστε καλά πληροφορημένος» συνέχισε ως προς το δεύτερο σκέλος των ερωτημάτων του η υπουργός και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή ο άνεργος για να πάρει το επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ πρωτόδικη δικαστική απόφαση που να τον δικαιώνει και μετά παίρνει το επίδομα ανεργίας αναδρομικά.

Αυτό που συμβαίνει με αυτήν την διάταξη είναι μια μεταφορά του κινδύνου. Δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, διότι αυτή τη στιγμή θα πάρει το επίδομα ανεργίας από την πρώτη στιγμή που θα προσκομίσει τη δήλωση και αν η δικαστική απόφαση δεν τον δικαιώσει, θα υποχρεούται να το επιστρέψει αναδρομικά».

Αναφορικά με την διεκδίκηση των δεδουλευμένων, η υπουργός τόνισε: «Εκεί που εσείς βλέπετε δικηγορική ύλη, εμείς βλέπουμε εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ένα όπλο στα χέρια τους. Αυτήν την στιγμή, πολύ σπάνια μπορούν να βγάλουν εκτελεστό τίτλο, διαταγή πληρωμής, σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη γιατί υπάρχουν άλυτα θέματα στον κώδικα. Με αυτή την ρύθμιση, από την επόμενη μέρα μπορεί να βγάλει διαταγή. Προφανώς οι νομοθεσίες έχουν και την ανακοπή, αυτά είναι πάγιες διαδικασίες».

«Αυτά που λέτε δεν ισχύουν» απάντησε ο κ. Δένδιας και συνεχίζοντας είπε ότι «η ρύθμιση αυτή, είναι ρύθμιση του γονάτου. Θα έπρεπε να έχει νομοτεχνική σοβαρότητα την οποία δεν έχει. Είναι αέρας κοπανιστός».

Έφη Αχτσιόγλου: Τα 118 άρθρα του νομοσχεδίου θεμελιώνουν εργασιακά δικαιώματα που δεν υπήρχαν

Ως «παρέμβαση που θα βοηθήσει την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων» χαρακτήρισε την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια, απέναντι στην Αντιπολίτευση που εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις είναι αμφίβολης υλοποίησης και έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ, «προπέτασμα καπνού» και «φύλο συκής».

Τα κόμματα πάντως, τοποθετούνται θετικά σε ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και επί της αρχής η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι καταψηφίζουν ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δηλώνουν «παρών».

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, είπε ότι οι βουλευτές οφείλουν να απαντήσουν όταν καλούνται να τοποθετηθούν ή να ψηφίσουν επί του νομοσχεδίου αν βοηθά τον κόσμο της εργασίας και αν πρέπει ή δεν πρέπει να το υποστηρίξουν με την ψήφο τους. Κάλεσε δε ειδικώς την αξιωματική αντιπολίτευση να «μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και να μιλήσει συγκεκριμένα για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. «Η πραγματικότητα σας διαψεύδει», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και υποστήριξε ότι «η κρίση αποεπένδυσης σημειώθηκε τα ακριβώς προηγούμενα χρόνια, την περίοδο 2009 με 2014». «Το 2016 έχουμε ρεκόρ συμφωνιών χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από την ΕΤΕ, οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2016 ανήλθαν 2.9 δισ. σημειώνοντας ρεκόρ εφταετίας και ένα δισ. για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα είναι καλύτερες στην συνέχεια», τόνισε.

 

Τ. Πετρόπουλος: θα υπάρξουν και επικουρικές που θα αυξηθούν 

Ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί μάταια με ψεύδη να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης που «παρουσιάζει πραγματικό πλεόνασμα και όχι έλλειμμα».

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις , διευκρίνισε πως θα υπάρξουν και επικουρικές που θα αυξηθούν ενώ για τις κύριες συντάξεις τόνισε πως « έχουμε μία θετική βελτίωση της τάξης του 64,2% από το πρώτο δείγμα των εργατοϋπαλλήλων μισθωτών του ΙΚΑ».

«Καλό θα είναι να ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο, θα είναι μια ουσιαστική συγγνώμη για τα δεινά που επιβάλατε στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας», παρότρυνε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης ενώ ακόμα τους ζήτησε να κάνουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση «: Για να μη σας γίνει εφιάλτης ο Αύγουστος του 2018».

 

Η κριτική από την αντιπολίτευση 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών ότι απέφυγε να δώσει καθαρή απάντηση για την στάση των δανειστών έναντι του νομοσχεδίου και ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε από την συνήθη γελοιοποίηση» της κατάργησης διατάξεων πέντε - έξι μέρες μετά την ψήφισή τους. Επίσης έκανε λόγο για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανεφάρμοστες. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά «από την ασέλγεια που διέπραξε κατά του σώματος της Οικονομίας και της κοινωνίας», έρχεται με «απύθμενης έλλειψης σοβαρότητας» νομοθετήματα με «φαιδρές διατάξεις περί κοινοποίησης εξωδίκων και διαταγών πληρωμής» ενταγμένες στην επικοινωνιακή στρατηγική του πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ. 

«Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι σας έχουν καταλάβει. Θα το δείτε και πολύ σύντομα στις κάλπες» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης προσθέτοντας: «σε λίγο, ολοκληρώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επιβεβαιώνεται και στην πράξη πλέον και με το παρόν νομοσχέδιο ότι τα μεγαλύτερα θύματα της ανικανότητάς της και της ιδεοληψίας της δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι, είναι κατ' εξοχήν οι εργαζόμενοι». Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση καθώς, όπως είπε, διακατέχεται από μια τιμωρητική αντίληψη, η οποία δεν βοηθάει τους εργαζόμενους, ενώ το σημαντικότερο μειονέκτημά του αφορά στο ότι είναι και ακοστολόγητο. Ο εισηγητής της ΝΔ, δήλωσε ωστόσο πως η παράταξη του θα ψηφίσει ορισμένες διατάξεις (όπως το επίδομα στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, την επιτάχυνση της δίκης) παρότι επέμεινε ότι θα αποδειχθούν δύσκολα εφαρμόσιμες.

Για «ένα νομοσχέδιο χαμηλής πτήσης» έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Θα ψηφίσουμε τις όποιες θετικές διατάξεις. Τα «τσίγκινα στολίδια», όμως, είναι για άλλους. Να τα δείτε με τους συγκυβερνώντες σας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες της λαϊκής Δεξιάς» υπογράμμισε η κα Χριστοφιλοπούλου η οποία ανέφερε ακόμα πως: «αυτό το νομοσχέδιο, θα κομίσει ολίγα και στην αναπτυξιακή διαδικασία και δυστυχώς και στα κοινωνικά. Όμως, βεβαίως, δεν διακείμεθα θετικά προς αυτό». 

«Διατηρείτε ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα τα μέτρα που πήρατε εσείς, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά αντί αυτών» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, προσθέτοντας πως: «το προηγούμενο διάστημα έχουν ψηφιστεί μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. Η εφαρμογή τους θα επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες ακόμη παραπέρα».

Για «συναίνεση της πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο νομοσχέδιο» έκανε λόγο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας «οξύμωρο σχήμα» τις «οξυμένες κραυγές για ένα νομοσχέδιο που απολαμβάνει τέτοιας συγκατάθεσης».

«Πρόκειται για νομοσχέδιο με έντονο προεκλογικό αέρα», σχολίασε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς. «Μην μοιράζετε ψίχουλα πάνω στα αποκαΐδια αυτής της τελειωμένης χώρας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ζήτησε από την κυβέρνηση να σχολιάσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας: «Είναι νεοφιλελεύθερες, όπως σας αρέσει να βαφτίζετε ό,τι δεν σας βολεύει και ό,τι αντιστρατεύεστε; Κι αν είναι νεοφιλελεύθερες και αποκρουστικές προς τι ο ενθουσιασμός και οι προσδοκίες από την άφιξη του Γάλλου Προέδρου;». Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο κ. Μαυρωτάς, είπε πως συντάχθηκε γρήγορα και πρόχειρα και υποστήριξε πως πριν υπήρχε η δικαιολογία να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση τώρα είναι να ανοίξουμε την ΔΕΘ, «δηλαδή να έχει να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο ένα εργασιακό success story».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

Αναλυτικά οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

Το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα της κοινωνικής πλειονότητας, ενισχύει την προστασία των εργαζομένων και επεκτείνει εργασιακά δικαιώματα, ενώ στόχος είναι με την εφαρμογή του να βελτιωθεί η καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων και ασφαλισμένων. Το σχέδιο νόμου αποτελείται από πέντε άξονες: Ασφαλιστικές ρυθμίσεις, εργασιακές ρυθμίσεις, πρόσθετες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, ένα σύνολο διατάξεων για τα άτομα με αναπηρίες και ρυθμίσεις για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, λόγω της ειδικής σημασίας που έχει για την κοινωνική προστασία.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, στο ασφαλιστικό οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων. Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία θέτει πιο ευνοϊκούς όρους για την εξαγορά πλασματικών χρόνων από τους αγρότες και ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η σύνταξη αναπηρίας δεν διακόπτεται, εφόσον εκκρεμεί γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ. Θα υπολογίζεται, επίσης, η γονική, η αναρρωτική, η εκπαιδευτική άδεια και η διαθεσιμότητα στη συντάξιμη υπηρεσία, ενώ μία άλλη βασική ρύθμιση είναι η μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από το υπουργείο Εργασίας και η ρύθμιση για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές. Όπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται διαδικασία επιστροφής με συμψηφισμό εκεί όπου υπάρχουν αμοιβαίες απαιτήσεις. Μετά από αίτημα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, θα υπάρξει διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης. Επιπλέον, θα υπάρξει διάταξη η οποία θα καθορίζει τις συντάξιμες αποδοχές για τις επικουρικές συντάξεις για το διάστημα έως τις 31-12-2014. Έτσι, θα ρυθμίζονται με ενιαίο τρόπο ποιες είναι οι συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων θα εφαρμόζεται το ποσοστό το οποίο έχει καθοριστεί από το νόμο 4387/2016 και θα ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1-1-2015.

Ειδική διάταξη θα υπάρξει για τη διευκόλυνση των αυτοαπασχολουμένων και των ανεξαρτήτων απασχολούμενων να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και θα υπάρχει και η σχετική δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης γι' αυτούς.

Όπως σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, στο σχέδιο νόμου υπάρχουν ρυθμίσεις για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία. Από τις βασικές ρυθμίσεις είναι η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας της υπερωρίας, πριν από την έναρξη του ωραρίου και η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας της αλλαγής του ωραρίου. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, αυτό επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας και βάζει φρένο στην παραβατικότητα.

Θα υπάρχει, επίσης, ένα point system, ένας αυτοματοποιημένος τρόπος με τον οποίο θα επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας επιχείρησης σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης, θα επιβάλλεται και η αντίστοιχη ποινή. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από κάθε μορφής δημόσια χρηματοδότηση (δημόσιες συμβάσεις, κοινοτικά κονδύλια, ΕΣΠΑ, κτλ) και θα υπάρχει και η υποχρέωση της συνυπογραφής και της ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και ένα σύνολο διατάξεων για την απλήρωτη εργασία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύντομη εκδίκαση των διαφορών για άκυρη απόλυση και για αποζημίωση απόλυσης, καθώς και η έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του εργοδότη. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, προβλέπεται μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο για την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν τη ρύθμιση που πέρασε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων ισοδυναμεί με μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Πρακτικά, όπως εξηγούν, αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση και να διεκδικήσει αποζημίωση.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, επίσης και επέκταση εργατικών δικαιωμάτων, ιδίως, της εργατικής προστασίας που ισχύει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και στη διαδικασία της υιοθεσίας. Επίσης, θα χορηγείται ειδική άδεια που τώρα προβλέπεται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις για τους γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση. Θα χορηγείται και για τις περιπτώσεις άλλων ασθενειών συνδρόμου Down, αυτισμού, κτλ.

Μεταξύ άλλων, ο σύλλογος κοινωνικών λειτουργών Ελλάδος θα μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τέλος του Σεπτεμβρίου, αναμένεται η υπουργική απόφαση για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες που δηλώσουν τους απασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)