to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 04.08.2017

Πολιτική

Ψηφίστηκε η τροπολογία του ΚΚΕ: Βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων η μη καταβολή των δεδουλευμένων

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία αναγνωρίζεται ως βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.


Την τροπολογία, έκαναν δεκτή οι υπουργοί Εργασίας και Ψηφιακής Πολιτικής και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Νίκου Παππά για την τηλεοπτική διαφήμιση, το οποίο υπερψήφισε σήμερα η Ολομέλεια.

«Ναι» στην τροπολογία ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών».


Απάντηση Αχτσιόγλου σε ΚΚΕ για την τροπολογία για τα δεδουλευμένα

Η υπουργός Εργασίας απάντησε στη Βουλή στην κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Χ. Κατσιώτη, αναφορικά με την τροπολογία για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών.Το πρώτο μέρος της τροπολογίας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  που συζητείται στη Βουλή προβλέπει ότι η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση και να λάβει τη νόμιμη αποζημείωση.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στα τέλη Αυγούστου που θα αφορά ένα σύνολο παρεμβάσεων σε σχέση με την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία.

Αντέκρουσε τις βολές εκ μέρους του ΚΚΕ ότι το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, χωρίς να κάνει κάτι. Υπενθύμισε ότι έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 400 τριμερείς, οι οποίες στην πλειονότητά τους κατέληξαν σε αποτελέσματα θετικά για τους εργαζομένους. Υπενθύμισε επίσης τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης σε εκατοντάδες εργαζόμενους, μέτρο που παρέμενε ανενεργό.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της τροπολογίας που δεν έγινε δεκτό, η υπουργός ανέφερε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων με αναγκαστικό νόμο του 1945 συνιστά ποινικό αδίκημα και προβλέπεται και αυτόφωρη διαδικασία. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ότι το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΚΚΕ προσθέτει μόνο την ευθύνη του βασικού μετόχου και των μελών των Δ.Σ. των ανωνύμων εταιριών και ανέφερε ότι αυτό το κομμάτι χρήζει περαιτέρω νομικής επεξεργασίας.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)