to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 21.12.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Εμμονή στα κλειστά κέντρα κράτησης: «Λάθος μήνυμα» το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, κατά τον Στεφανή

Με ξενοφοβικά σχόλια και ανακρίβειες που πρόδιδαν άγνοια απάντησε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής στο αίτημα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από την Κρήτη, για επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, αντί της λειτουργίας κλειστού κέντρου κράτησης.


Η συνάντηση της αντιπροσωπίας των αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με τον κ. Στεφανή πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και όπως έγινε γνωστό στη διάρκειά της επικράτησαν υψηλοί τόνοι. Τον υφυπουργό επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη Χερσόνησο Γιάννης Μαστοράκης και Μανόλης Διαμαντάκης.

Εξαρχής ο κ. Στεφανής εμφανίστηκε αρνητικός στη διεύρυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που υλοποιείται με επιτυχία στην Κρήτη. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό τα σχόλιά του και οι απαντήσεις που έδινε ήταν ξεκάθαρα ξενοφοβικές.

* * *

Απάντηση Γ. Ψυχογιού στις ακροδεξιές εμμονές Στεφανή: Να διευρυνθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

«Οι ακροδεξιές και αδιέξοδες εμμονές του κ. Στεφανή για φύλακες προσφύγων σε όλη τη χώρα που - εκτός των άλλων - μας θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, θα μείνουν στα χαρτιά. Η απάνθρωπη και ανιστόρητη λογική "να τους κάνουμε το βίο αβίωτο", για να μειώσουμε τις ροές, έχει αποτύχει και οδηγήσει σε πολλαπλές τραγωδίες» (αναλυτικά)

* * *

Συγκεκριμένα, ενώ οι εκπρόσωποι της Κρήτης εξηγούσαν ότι πρόκειται για πρόγραμμα για το οποίο η Κρήτη έχει βραβευτεί, ότι υλοποιείται και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Στεφανής επέμεινε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στέλνει το λάθος μήνυμα! «Είναι σαν να λέμε ανοίξαμε και σας περιμένουμε», άκουσαν εμβρόντητοι οι δήμαρχοι να λέει ο υπουργός.

Οι δήμαρχοι επέμειναν να εξηγούν ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στην Κρήτη 900 άνθρωποι, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και με τους πρόσφυγες να εντάσσονται αρμονικά στην καθημερινότητα του νησιού. Επισήμαναν ότι οι δήμοι στην Κρήτη μπορούν να μεριμνήσουν σε σύντομο διάστημα για την επιπλέον φιλοξενία άνω των 2.000 ατόμων, ώστε οι φιλοξενούμενοι να ξεπεράσουν τους 3.000 και σταδιακά να ξεπεράσουν τον αριθμό που θα μπορούσαν να κρατηθούν σε κλειστό κέντρο. «Δεν βοηθάτε καθόλου και δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος σε όλη τη χώρα», ήταν η απάντηση του κ. Στεφανή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κρήτης.

Καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Στεφανής προσπαθούσε να επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας κλειστού κέντρου. Ακόμη κι όταν η αντιπροσωπία από την Κρήτη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση την κατασκευή μίας τεράστιας φυλακής για πρόσφυγες στην περιοχή των Γουβών, ο υφυπουργός άρχισε να ρίχνει στο τραπέζι άλλες περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο χώρου του πρώην στρατοπέδου στους Αρμένους Ρεθύμνου, τον οποίο επίσης απέρριψε ως ακατάλληλο η αντιπροσωπία της Κρήτης, επιμένοντας στην αντίθεσή της για δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης.

Η συζήτηση ουσιαστικά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ωστόσο ο κ. Στεφανής υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό Άμυνας αλλά και στον πρωθυπουργό. Είπε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά τις επόμενες μέρες σε συνάντηση όπου θα κληθούν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.

«Από πότε η θετική εικόνα μιας χώρας υποδοχής προσφύγων, αποτελεί μειονέκτημα;»

Με αφορμή τη συνάντηση του Ειδικού Συντονιστή για το προσφυγικό, Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανή με αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Κρήτης, τις Κυβερνητικές προθέσεις κατάργησης του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» αλλά και τις ξενοφοβικές δηλώσεις του Υφυπουργού, ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η Κυβερνητική φιλοσοφία, ότι η φιλοξενία προσφύγων μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ δεν στέλνει σωστά μηνύματα καθώς δημιουργεί θετική εικόνα για τη χώρα μας ως υποδοχέα προσφύγων, οπότε και πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα, βρίσκει κάθετα αντίθετη την πλειονότητα των πολιτών της Κρήτης. Στον τόπο μας, έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουμε και ανθρωπιά και αισθήματα φιλοξενίας. Χάρη δε στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες «ΕΣΤΙΑ», πετύχαμε να φιλοξενούμε τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες κατατρεγμένες οικογένειες, με αξιοπρεπέστατες συνθήκες διαβίωσης. Λυπούμαστε που ο Ειδικός Συντονιστής για το προσφυγικό έχει τέτοιες απόψεις, μας θλίβει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΝΔ οδεύει στο να κάνει την Ελλάδα «ουρά» της Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Τους διαφεύγει όμως μια ουσιαστική «λεπτομέρεια»: Το φιλότιμο και τα αισθήματα αλληλεγγύης των Κρητικών, δεν αλλάζουν με Κυβερνητικές εντολές».

Υπενθυμίζεται ότι για το τι μέλλει γενέσθαι με το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ «ΕΣΤΙΑ» (που λειτούργησε άψογα στην Κρήτη από την Τ.Α. και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου), έχει ήδη κατατεθεί σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη από τον Χάρη Μαμουλάκη και 25 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούνται απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί το Υπουργείο για τη βιωσιμότητά του, καθώς και για το εάν – σε περίπτωση ανανέωσής του – εγγυάται την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων αλλά και την κάλυψη των υφιστάμενων κενών θέσεων φιλοξενίας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)