to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 21.09.2018

Κοινωνία

Κατώτατος μισθός: Το νέο τοπίο για τους εργαζόμενους και η υποκρισία ΝΔ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η σημαντική στιγμή για τον κόσμο της εργασίας και η «δικαίωση» όσων διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο ο κόσμος της Εργασίας, σε αντίθεση με το σχέδιο Μητσοτάκη

Την πενταετία 2010-2014, οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά δεν ήξεραν από που θα τους έρθει η επόμενη «σφαλιάρα»: Μειώσεις μισθών συνεχώς, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, επιστρατεύσεις, άγρια καταστολή όπου υπήρξαν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, απολύσεις, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και, την ίδια στιγμή, η ανεργία εκτιναγμένη στο 27%.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Νεφελούδης: Πού έρχονται οι νέες κλαδικές συμβάσεις με πλήρη ισχύ

Χτες, για πρώτη φορά, με την τροπολογία που επιταχύνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα, δρομολογήθηκε η αντίστροφη πορεία, της ανακοπής δηλαδή της εργασιακής απορρύθμισης και της βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων.

Όπως τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, αυτή η αύξηση αποτελεί κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία και στον κόσμο της εργασίας, ο οποίος υπέστη βαρύ πλήγμα στα χρόνια της λιτότητας. Πρόκειται για μία δέσμευση που εντάσσεται σε ένα πολιτικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται το ύψος του νέου, αυξημένου κατώτατου μισθού, χωρίς ηλικιακές ρατσιστικές διακρίσεις (δηλαδη τον υποκατώτατο μισθό), αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου του 2019.

Tα πυρά Αχτσιόγλου για την υποκρισία ΝΔ - Κινήματος Αλλαγής

Από την άλλη, οι πολιτικές δυνάμεις που μείωσαν σε μια νύχτα τον κατώτατο μισθό κατά 22%, θέσπισαν τον υποκατώτατο και κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, σύρθηκαν στην υπερψήφιση της τροπολογίας και εμφανίστηκαν χθες στη Βουλή... «δικαιωμένοι», με πρώτο τον Γ. Βρούτση

«Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22%. Πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό. Που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απαγόρευσε, ουσιαστικά, στους εργαζομένους να μπορούν να διεκδικούν και να παίρνουν αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας. Δεν κατανοώ πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται δικαιωμένος όταν έχει εφαρμόσει μια τέτοια ολέθρια συνθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα»: εύλογα τα ερωτήματα της υπουργού Εργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δηλώνει δικαιωμένο ένα στέλεχος κόμματος που ως κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία στο 27,9% και ότι δηλώνει δικαιωμένο ιδίως σήμερα, που το αντίπαλο κόμμα που είναι στην κυβέρνηση σήμερα έχει επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχει επεκτείνει ήδη τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καλύπτουν 200.000 εργαζόμενους στη χώρα, που σήμερα ενεργοποιεί τη διαδικασία και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που έχει θεσπίσει κανόνες για την τήρηση των ωραρίων, την καταβολή του μισθού, την προστασία των εργαζομένων από τις εργολαβίες».

Μάλιστα, κάλεσε μάλιστα τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί με όσα ο πρόεδρος του κόμματός του πιστεύει, «ώστε να είναι σαφή τα πράγματα»: «Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος ο άνθρωπος με παρρησία είπε ότι "είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία"».

Απευθυνόμενη και προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η υπουργός Εργασίας την κάλεσε να απαντήσει: «Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, η οποία υπέγραψε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό μέσα σε μια νύχτα και τον έκανε 586 ευρώ; Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό και κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Ήσασταν ή δεν ήσασταν σε εκείνη την κυβέρνηση; Αντί να απολογηθείτε και να εισέλθετε σε μια περίοδο έμπρακτης αυτοκριτικής, για το επίπεδο στο οποίο φέρατε τους μισθούς, και τα δικαιώματα στα εργασιακά, προβαίνετε σε τακτικισμούς, αλλά η πολιτική πράξη δεν παραγράφεται».

Τέλος, καυτηρίασε τη στάση του ΚΚΕ που υποβαθμίζει ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση στο πεδίο των εργασιακών και την ταυτίζει με τη ΝΔ,την ώρα που η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολλά από όσα αμφισβητούσε το ΚΚΕ ότι θα θεσπιστούν, όπως οι ΣΣΕ, είναι ήδη γεγονός. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)