to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 21.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Α. Νεφελούδης: Πού έρχονται οι νέες κλαδικές συμβάσεις με πλήρη ισχύ

Τέλος ο υποκατώτατος για 250.000 νέους, μελετάται ο τρόπος επιστροφής του κατώτατου στα 751 ευρώ


Τις πολύ σημαντικές κλαδικές συμβάσεις που είναι ήδη εν ισχύ και εκκρεμεί η απόφαση επέκτασής τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αλλά και τις κινήσεις του υπουργείου Εργασίας για την υπογραφή ακόμη περισσότερων, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Μεταξύ τους, εταιρείες πετρελαιοειδών, καπνοβιομηχανίες, μεταλλεία και λίγνιτορυχεία, ζαχαρώδη, αλλά και super market, ΚΤΕΛ και επιχειρήσεις στο θέαμα ακρόαμα.
 
Ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι «τα μηνύματα που παίρνουμε μετά την εφαρμογή της επεκτασιμότητας είναι πολύ θετικά, σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι έχουν δει σοβαρές αυξήσεις και σημαντικά ωφελήματα ... θα τα έχουμε και στον τουριστικό χώρο, στα ξενοδοχεία, όταν μπει σε εφαρμογή η κλαδική σύμβαση. Είναι θέμα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να μπουν οι διαδικασίες σε εφαρμογή».
 
Για άλλες κλαδικές συμβάσεις που εκκρεμεί η απόφαση για την επεκτασιμότητά τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «έχουμε σε ισχύ 11-12 κλαδικές συμβάσεις. Μερικές είναι πολύ σημαντικές», όπως για 
  • εταιρείες πετρελαιοειδών
  • καπνοβιομηχανίες
  • μεταλλεία και λιγνιτορυχεία
  • ζαχαρωδών - για την βιομηχανία με τον ΣΕΒ και τις μικρομεσαίες με την ΓΣΕΒΕΕ
Είναι επίσης σε εξέλιξη η συζήτηση:
  • για συγκρότηση εργοδοτικής οργάνωσης στο θέαμα-ακρόαμα, ώστε να γίνει κλαδική σύμβαση και να επεκταθεί
  • για κλαδική σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ)
  • για κλαδικές σε χώρους με μεγάλο πληθυσμό εργαζόμενων, όπως στα super market
Στα super makret μάλιστα, όπως σημείωσε, κάποιες επιχειρησιακές συμβάσεις «είναι πολύ καλές ... σε κάποιες περιπτώσεις το τετράωρο είναι πιο υψηλό από τον μισθό που είχε θεσμοθετήσει ο Βρούτσης (σ.τ.σ. υπουργός Εργασίας της ΝΔ), για να μην ξεχνιώμαστε».
 
Τέλος ο υποκατώτατος για 250.000 νέους, μελετάται ο τρόπος επιστροφής του κατώτατου στα 751 ευρώ
 
Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τον πιθανό αριθμό «δόσεων», ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο, πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες, να δούμε πού βρισκόμαστε μετά από μία οκταετία απόλυτης απορρύθμισης. Πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας με συγκεκριμένες παραμέτρους. Έχουμε πολύ αντιφατικά μηνύματα, πάρα πολύ κόσμο σε απόλυτη απορρύθμιση, πάρα αρκετό κόσμο, νέα παιδιά με τον υποκατώτατο (περίπου 250.000 άτομα), αρκετές μορφές ευελιξίας στην απασχόληση, παραμένει υψηλό το ποσοστό της παραβατικότητας ... έχουμε πολλά τέτοια. Από την άλλη, έχουμε και κλαδικές συμβάσεις πολύ πιο υψηλές από τα 751 ευρώ (σ.τ.σ. για τον κατώτατο), στη βιομηχανία και άλλους κλάδους».
 
Μετά την πρώτη τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως επανέλαβε, «θα έχουμε και άλλες μέσα στο 2019, αυτή είναι η σκέψη. Η τροπολογία έγινε για να αλλάξει ο χρόνος κατά τον οποίο υλοποιείται αυτή η διαδικασία ... να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου ο νέος κατώτατος. Και καταργείται ο υποκατώτατος για 250.000 νέους, αυτομάτως σταματάει να ισχύουν τα 510,92 ευρώ, θα ενταχθούν όπως πρέπει» στον νέο κατώτατο.
 
«Όλοι αυτοί οι τύποι που θεσμοθέτησαν την απόλυτη απορρύθμιση τώρα έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο ... Εμείς εφαρμόζουμε πολύ συστηματικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τα εργασιακά, ό,τι είχε ειπωθεί το 2015, αυτό υλοποιείται, συστηματικά», κατέληξε ο κ. Νεφελούδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)