to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 05.02.2015

Πολιτική

Κατηγορηματικός ο Γ. Σακελλαρίδης: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο (βίντεο)

Κατηγορηματικός αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" την επομένη της απόφασης της ΕΚΤ.


"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο όσον αφορά τη ρευστότητά του και τη χρηματοδότησή του και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας", είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για "μέτρο πολιτικής πίεσης, την στιγμή που υπάρχει εν εξελίξει διαβούλευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα".

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε μία διαπραγμάτευση είναι φυσιολογικό να υπάρχουν όλες αυτές οι κινήσεις στη σκακιέρα. "Σημασία έχει να υπάρχει καλή διάθεση για συμφωνία. Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει ο παραλογισμός της λιτότητας".

"Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να υπάρχει μία μεταβατική συμφωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας να μπορέσουν να γίνουν πραγματικές συζητήσεις και να δώσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής, σε ζητήματα πάνω στα οποία συμφωνούμε με τους εταίρους και έχουμε την πολιτική διάθεση να κάνουμε, καθώς υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα νέο σχέδιο για το διάστημα 2015 - 2018", σημείωσε ο κύριος Σακελλαρίδης.

"Δεν είναι κανόνας της ευρωπαϊκής ένωσης, η τήρηση ενός προϋπάρχοντος προγράμματος. Δεν λέει κάπου ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε ότι η λιτότητα πρέπει να χαλαρώσει".

"Αν μας ζητηθεί να εφαρμόσουμε αυτά που προβλέπονταν στο mail Χαρδούβελη, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνει. Ψυχραιμία καταρχήν, αυτό έχω να απαντήσω στον κόσμο που παρακολουθεί. Αυτό που λέμε είναι ότι έχουμε πολύ καλή διάθεση. Έχουμε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στη διάρκεια των επαφών που κάνουμε, βάζοντας μπροστά σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Σε όλες τις συναντήσεις παρά τις διαφωνίες υπήρχε καλό κλίμα. Και ο κύριος Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Σουλτς συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε χρόνο", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανέδειξε επίσης τη θετική πλευρά των πολιτικών πιέσεων που ασκούνται από την πλευρά της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο γρήγορη λύση. "Οι διαβουλεύσεις πρέπει να κάνουν σεβαστή τη λαϊκή εντολή. Η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει και βρισκόμαστε μπροστά στις επόμενες πολύ σημαντικές συναντήσεις Eurogroup, Σύνοδο Κορυφής".

"Υπάρχουν δύο γραμμές στους εταίρους, η μία λέει εμμονή στα προηγούμενα και η άλλη λέει συμφωνία μεταβατική ώστε να βρεθούν κοινά σημεία. Μέχρι το τέλος του Μαϊου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένας τέτοιος διάλογος, όπως είχε πει και ο κ. Δραγασάκης" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Σημαντικό είναι ότι για παράδειγμα, ο κ. Ολάντ είπε ότι συμφωνεί με την ελληνική άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και να υπάρχει χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή είναι και η πρόταση της κυβέρνησης, για τη συμφωνία - γέφυρα", υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μπορούν να βρεθούν κοινοί τόποι για να ανασάνει η ελληνική οικονομία και έφερε το  παράδειγμα του κ. Γιούνκερ ο οποίος συμφώνησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση γραπτές διαβεβαιώσεις από τους δανειστές.

Εν όψει και του σημερινού ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: "Η ελληνική δημοκρατία ούτε θέλει να εκβιάσει, ούτε να εκβιαστεί από κανέναν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη νηφαλιότητα και τη βούληση να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για τη σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης και της κοινωνίας".

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ζητεί μια μεταβατική συμφωνία, «μια συμφωνία γέφυρα» στη διάρκεια της οποίας να γίνουν «πραγματικές συζητήσεις και να δείξουμε τα πρώτα βήματα γραφής ως ελληνική κυβέρνηση» πάνω σε ζητήματα σε οποία συμφωνούμε με τους εταίρους.

Τέλος, όσον αφορά το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε χθες το απόγευμα το Reuters, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν ενήμερη για τις θέσεις αυτές και ότι ενημερώθηκε από τη διαρροή.

Ξεκαθάρισε επίσης για μια ακόμα φορά ότι η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμα: Η ΕΚΤ έτοιμη να χορηγήσει δάνειο έως 60 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)