to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 05.02.2015

πηγή: dhnet.be

Οικονομία

Η ΕΚΤ έτοιμη να χορηγήσει δάνειο έως 60 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χορηγήσει δάνειο ως 60 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αν χρειαστεί, όπως έγινε γνωστό από πηγή πλησίον των κεντρικών τραπεζών


Διαβάστε ακόμα: Κατηγορηματικός ο Γ. Σακελλαρίδης: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο (βίντεο)

Αυτό το ποσό επιβεβαιώνει μια πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ. Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να στερήσει τις ελληνικές τράπεζες από ένα άλλο κανάλι χρηματοδότησης, καταργώντας το ευνοϊκό καθεστώς δανεισμού τους. Ωστόσο, το συμβούλιο των κεντρικών τραπεζιτών που συνεδρίασε χθες, διατήρησε σε ισχύ τη διαδικασία που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν έκτακτη ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτή η διαδικασία, γνωστή με το όνομα ELA (Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας), αποτελεί μια απο τις τελευταίες φιάλες οξυγόνου των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι ίδιες επιτρέπουν στο ελληνικό Κράτος να χρηματοδοτείται από τα ομόλογα που εκδίδει. Καθορίζοντας ένα πολύ γενναιόδωρο πλαίσιο με τον μηχανισμό αυτόν, η ΕΚΤ αφού έστειλε ένα πολιτικό σήμα στην Αθήνα, θέλει να διασφαλίσει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα στεγνώσει τις επόμενες εβδομάδες.

"Σίγουρα", η ΕΚΤ "δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης", διακόπτοντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάριο Πέρκινς, οικονομολόγος στην Λόμπαρντ Στριτ. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Börsenzeitung, ο πρόεδρος της πολύ ορθόδοξης γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν, εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα τηρηθούν τα αυστηρά κριτήρια στα δάνεια του ELA". 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)