to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:37 | 03.02.2023

Πολιτισμός

Καλλιτέχνες σχολιάζουν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις - Νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8/2

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου βρέθηκε στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη. Αφού τοποθετήθηκε και σχολίασε τη στάση της κυβέρνησης ανέγνωσε απόσπασμα από την συγκινητική ανάρτηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Γιάννης Στάνκογλου και Νατάσα Μποφίλιου μίλησαν στην Αυγή στον απόηχο των χθεσινών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών. Εγκλωβισμό του καλλιτεχνικού κόσμου στην προεκλογική περίοδο βλέπει ο ηθοποιός και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Γεωργούλης.


Σάλο και έντονες αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να υποβιβάσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας τις σπουδές και τα πτυχία τους με αυτά ενός απολυτηρίου λυκείου. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν πάρει δημόσια θέση μέσω των social media και τάσσονται υπέρ του αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι σπουδαστές, ενώ χιλιάδες καλλιτέχνες πλημμύρησαν χθες (Πέμπτη 2/2) το Σύνταγμα ζητώντας αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής τους κατηγορεί για fake news.

Υπενθυμίζεται πως επίσης χθές ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία». Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρση της.

Η μάχη μεταφέρεται τώρα στον δρόμο, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, από το οποίο η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, ζήτησαν την ένταξη των καλλιτεχνικών προσόντων, ακαδημα​ϊκών και επαγγελματικών, στη νομοθεσία της ΕΕ.

Επόμενα ραντεβού: Για τον λόγο αυτό, αλλά και στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, οι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν μοτοπορεία, την ερχόμενη Τρίτη, από το Άλσος Στρατού προς την υπό κατάληψη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο στις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

ΠΟΘΑ: Ανακοίνωση νέα απεργία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

Μετά το χτεσινό ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη των καλλιτεχνών, τη 48ωρη απεργία και τη μεγάλη μαζική συγκέντρωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) ανακοινώνει νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Ο πανικός της κυβέρνησης για τη χθεσινή μας κινητοποίηση (Πέμπτη 2/2/2023), αποδείχτηκε βάσιμος. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα σε μία κινητοποίηση τεσσερισήμισι ωρών, με αίτημα την απόσυρση των ειδικοτήτων των καλλιτεχνών από το ΠΔ 85/2022. Κατευθυνθήκαμε προς το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που είχε συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να επιδώσουμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας, αλλά δεν γίναμε δεκτοί παρά την επιμονή μας. Στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στο κτήριο Τσίλλερ (Εθνικό Θέατρο) στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου διαλύθηκε μετά από λίγη ώρα» αναφέρει η ΠΟΘΑ και προσθέτει:

«Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ο επικοινωνιακός τρόπος που προσπαθεί να διαχειριστεί τα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αφήνει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας. Είμαστε πλέον σίγουροι ότι και η κοινωνία είναι στο πλευρό μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας. Το Σάββατο 4/2/2023 στις 6.00μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στην έναρξη του θεσμού «Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», την Τρίτη 7/2/2023 το απόγευμα οργανώνουμε οχηματοπορεία που θα ξεκινήσει από το Άλσος Στρατού (θέατρο Badminton) και θα καταλήξει στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου,  καθώς και  νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8/2/2023.

Δεν σταματάμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας:

  • Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
     
  • Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).
     
  • Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής  Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Εικόνες από την κινητοποίηση της Πέμπτης:

«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας»

Στο στούντιο του Kontra Channel και την εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη βρέθηκε όμως χθες (Πέμπτη) βράδυ η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου.

«Αυτή η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, στους φίλους, στην αδιαφάνεια στις απευθείες αναθέσεις», τόνισε σε μία τοποθέτηση ποταμό κατά της διαχρονικής αδιαφορίας της πολιτείας για τον κόσμο του πολιτισμού, αλλά και την περαιτέρω επιδείνωση που έχει επέλθει με τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Στη συνέχεια η Τ. Τσανακλίδου αναφέρθηκε σε ανάρτηση για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών κατά του προεδρικού διατάγματος, που προχώρησε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Ο τραγουδοποιός, με μακροσκελή ανάρτησή του, εκφράζει την συμπαράστασή του σε όλους τους καλλιτέχνες, που διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που αφορά στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό.

«Ανυπεράσπιστοι, φτωχοί, απαξιωμένοι και κυνηγημένοι από ένα κράτος-εχθρό κάθε σπίθας που μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι του, κρατάνε, χρόνια τώρα, κάτι ζωντανό και πολύτιμο σε μια χώρα που βουλιάζει. Ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, εικαστικοί, συγγραφείς, ποιητές. Άνθρωποι που σκύβουν πάνω στη λέξη, στη νότα, στην κίνηση, στη λεπτή απόχρωση του αισθήματος», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει λόγο για ένα «κράτος-εχθρό», γράφοντας μεταξύ άλλων: «Μας γεννά η θυσία των ωραιότερων ανθρώπων που πάτησαν τη γη. Ερχόμαστε από τους αιώνες. Κι εσείς, προσωρινοί διαχειριστές της αθλιότητας, ακαλλιέργητοι δούλοι της ασχήμιας, νομίζετε πως ορίζετε τις ζωές μας...», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η ανάρτηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη:

«Η καρδιά μου αγκαλιά με τις αδερφές και τους αδερφούς μου στην Τέχνη. Αυτά τα ψώνια, οι χασομέρηδες, οι αχαΐρευτοι, οι αιθεροβάμονες, οι εξώλης και προώλης, αυτοί οι ιερείς της ανθρωπιάς και της αγάπης, παντοδύναμοι και ευάλωτοι, ανασφαλείς και ατρόμητοι, αυτοί πληρώνουν εκ μέρους όλων μας το πανάκριβο τίμημα για έναν κόσμο λιγότερο μάταιο. Όχι μόνο οι διάσημοι και οι «πετυχημένοι». Μα κυρίως όσες και όσοι παλεύουν να βγάλουν την κάθε μέρα, χωρίς χρήματα για το νοίκι αλλά με πίστη, με όνειρο, με ευθύνη, με ακούραστη, απλήρωτη εργασία. Χωρίς εγγυήσεις, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, χωρίς στήριξη, χωρίς επιβράβευση.

Ανυπεράσπιστοι, φτωχοί, απαξιωμένοι και κυνηγημένοι από ένα κράτος-εχθρό κάθε σπίθας που μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι του, κρατάνε, χρόνια τώρα, κάτι ζωντανό και πολύτιμο σε μια χώρα που βουλιάζει. Ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, εικαστικοί, συγγραφείς, ποιητές. Άνθρωποι που σκύβουν πάνω στη λέξη, στη νότα, στην κίνηση, στη λεπτή απόχρωση του αισθήματος.
Που βαθαίνουν στην κάθε έννοια, στην κάθε αλήθεια, που τολμούν να αντικρίσουν τα σκοτάδια τους για να ξορκίσουν τα δικά μας. Κάθε ιδέα, κάθε προσχέδιο, κάθε μελέτη, κάθε πρόβα, κάθε άσκηση, κάθε επιτυχία, κάθε απόρριψη, κάθε ματαίωση, κάθε έκθεση, κάθε από ψυχής μοιρασιά, μια προσευχή στο φως.

Μας γεννά η θυσία των ωραιότερων ανθρώπων που πάτησαν τη γη. Ερχόμαστε από τους αιώνες. Κι εσείς, προσωρινοί διαχειριστές της αθλιότητας, ακαλλιέργητοι δούλοι της ασχήμιας, νομίζετε πως ορίζετε τις ζωές μας...».

Τι δήλωσαν στην «Αυγή» Στάνκογλου και Μποφίλιου

Ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου δήλωσε στην ΑΥΓΗ πως ο αγώνας των ηθοποιών δεν πρόκειται και δεν πρέπει να σταματήσει, καθώς έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Η Νατάσσα Μποφίλιου τόνισε πως ο πολιτισμός οφείλει να στέκεται στο ύψος του, ενώ δήλωσε: «Είμαστε εδώ, σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτά τα πέτρινα χρόνια που όλα καταρρέουν. Απαιτούμε η τέχνη να μην απαξιώνεται και ελπίζουμε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Αλ. Γεωργούλης: Οι καλλιτέχνες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Γεωργούλης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Το ψευδοδίλημμα και η υπόσχεση ότι “εάν το κυβερνών κόμμα εξασφαλίσει δεύτερη τετραετία, ως το 2025 θα νομοθετηθεί η δίκαιη αμοιβή όλων των καλλιτεχνών” συνιστούν έναν απαράδεκτο εκβιαστικό εγκλωβισμό του καλλιτεχνικού κόσμου σε προεκλογική περίοδο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)